A inceput goana dupa prima pentru griu

sâmbătă, 18 noiembrie 2000, 00:00
2 MIN
 A inceput goana dupa prima pentru griu

Au aparut, in sfirsit, in "Monitorul Oficial", normele metodologice de aplicare a Ordonantei de Urgenta nr. 158/2000, privind acordarea producatorilor agricoli a unei compensari de 500 lei pentru kilogramul de griu de panificatie din recolta anului 2000 livrat la consumul intern. Directia Generala pentru Agricultura si Industrie Alimentara Braila a prins de veste abia in urma cu trei zile de existenta acestor norme mult asteptate. Mai iuti au fost citiva agricultori care, aflind ca "au venit", isi inchipuie ca deja isi pot lua banii. "In ultimele zile ne-au contactat foarte multi oameni. Din pacate, unii isi cer banii in termeni vehementi, dedindu-se la gesturi nu prea civilizate. Pe acestia ii lamurim destul de greu ca mai sint inca de pacurs citeva etape", ne-a declarat Dan Verona, seful serviciului "Buget, finante si sustinerea financiara a producatorilor agricoli" din cadrul DGAIA.
Ca sa poata primi compensarea promisa de Ministerul Agriculturii si Alimentatiei, agricultorul are de alergat, bineinteles, dupa tot felul de hirtii si hirtiute. Mai intii se completeaza o cerere tip, ce se procura de la sediul Directiei Agricole. Cererii i se ataseaza urmatoarele acte: un document ce atesta calitatea de producator agricol a solicitantului; o adeverinta eliberata de Primaria pe raza careia se afla pamintul exploatat de solicitant, prin care se face dovada ca acesta a cultivat cu griu o suprafata de teren de pe care a fost recoltata cantitatea livrata; o copie de pe factura, respectiv borderoul, de achizitie a griului; o adeverinta eliberata de agentul economic caruia i-a fost livrat, din care sa rezulte ca griul a fost destinat consumului intern.
Odata hirtogaraia de mai sus pusa la punct, Directia Agricola o preia, o verifica si, daca este in regula, aproba cererea. Periodic, se centralizeaza mai multe cereri si se trimit la Bucuresti, la Ministerul Agriculturii. MAA transmite la Ministerul Finantelor o cerere de deschidere a creditelor bugetare si abia apoi sint alimentate conturile Directiilor Agricole judetene. Plata efectiva a producatorilor agricoli se face prin conturile deschise la Trezorerie, catre persoanele juridice, si prin caseria DGAIA sau prin mandat postal, catre persoanele fizice. In ultimul caz, taxele postale sint suportate de beneficiari.
Dupa cum ne-a spus Dan Verona, prima situatie centralizata a cererilor va fi transmisa din judetul nostru luni, 20 noiembrie. In aceste conditii, primii bani nu vor putea sosi mai devreme de inceputul lunii decembrie.
Foarte important de stiut de catre agricultorii braileni este faptul ca nu vor primi compensarea de 500 lei/kg daca predau griul unor societati de morarit si/sau panificatie care nu detin licenta de fabricatie. De asemenea, nu se beneficiaza de compensare pentru griul livrat mai tirziu de 31 mai 2001. (Florentin COMAN)

Comentarii