Baldovinesti a ramas fara apa potabila

joi, 08 martie 2001, 00:00
4 MIN
 Baldovinesti a ramas fara apa potabila

Intreg satul Baldovinesti a ramas fara apa potabila de circa o saptamina, dupa ce alimentarea cu apa a localitatii a fost sistata de catre RA "Aptercol". Oamenii sint nemultumiti de aceasta situatie, mai ales ca, spun ei, apa din fintini nu poate fi consumata deoarece pinza freatica e poluata din cauza depozitarii, in zona, a gunoaielor din municipiu.
O sesizare pe aceasta tema a fost adresata redactiei noastre zilele acestea de catre un locuitor din aceasta localitate, Dumitru Gabor, in numele unui grup de consateni, revoltati de ceea ce se intimpla. Localitatea era alimentata, pina de curind, cu apa potabila din zona Vrancea, via Galati, pe care societatea de apa din municipiul vecin o livra municipiului nostru. Practic, cu apa din Vrancea se deservea zona de nord a orasului Braila, prin statia "Apollo". Conducta care leaga Galati de Braila trece prin Baldovinesti, localitate care era racordata, la rindul ei, la aceasta conducta.
"In data de 2 martie 2001, «Aptercol» a oprit apa pe conductele cu diametrele de 800 si 600 de milimetri care vine din Vrancea. Pe conducta de 800 apa era oprita mai demult. De aceasta conducta sint legati majoritatea cetatenilor din Baldovinesti. Picatura care a umplut paharul a fost si oprirea apei pe conducta de 600 mm, singura care mai asigura apa potabila pentru locuitorii, si asa destul de saraci, din Baldovinesti. Apa din fintini este improprie, din cauza poluarii cu gunoaiele Brailei, care s-a facut de-a lungul anilor. Lumea are animale care au nevoie de apa, oamenii au nevoie de apa, deci apa este vitala pentru noi. In curind se apropie caldura. Ce-o sa ne facem fara un strop de apa? In felul acesta, lipsa apei – asociata cu mizeria de la gunoaiele din marginea Baldovinestiului – poate duce la tot felul de epidemii. Putinele fintini cu apa potabila au fost infestate de mizeria de la groapa de gunoi. Ar trebui sa se gaseasca o solutie pentru ca cetatenii din Baldovinesti sa aiba apa de baut. Lumea este disperata si va apela la masuri extreme, deoarece apa inseamna viata, ori interzicerea dreptului de a avea acces la apa este contrar tuturor normelor morale", se arata in sesizarea adresata redactiei, "in speranta ca opinia publica – inclusiv «Aptercol» – va fi sensibilizata de strigatul nostru disperat".
Municipiul Braila nu mai are nevoie de apa din Vrancea
Conducerea "Aptercol" a explicat care este cauza sistarii alimentarii cu apa pe conductele care vin de la Galati. Motivul este aparent unul simplu: municipiul Braila nu mai are nevoie de apa din judetele vecine. "Investitia din creditul Bancii Europene pentru Reconstructie si dezvoltare a avut, printre altele, drept scop asigurarea independentei municipiului in ceea ce priveste asigurarea apei potabile. A fost finalizata acea lucrare de racordare a rezervoarelor de la "Apollo" la conducta de apa de la Chiscani, astfel incit, pur si simplu, nu mai e nevoie de apa din Vrancea, pe care ne-o furniza societatea de profil din Galati. Relatiile noastre contractuale cu aceasta au incetat incepind cu 1 ianuarie a.c. Acum, nordul municipiului primeste apa potabila de la Chiscani. Prin urmare, mentinerea in functiune a retelei de apa de la Galati a devenit inutila pentru noi", ne-a declarat Mihail Chirita, directorul general al RA "Aptercol".
Cu alte cuvinte, Baldovinesti era alimentat cu apa doar pentru ca "Aptercol" avea nevoie de apa din Vrancea, iar conducta respectiva trecea prin aceasta localitate.
"Conducerea «Aptercol» a gresit grabindu-se sa opreasca alimentarea cu apa din Vrancea"
In acest context, situatia din Baldovinesti a devenit si o problema a Consiliului Judetean, a carui conducere nu vede lucrurile asa de simple precum "Aptercol".
"Prin masura luata de conducerea regiei au aparut serioase probleme in zona in ceea ce priveste asigurarea apei potabile atit locuitorilor cit si caminului de batrini de la Baldovinesti. Lucrurile nu sint asa de simple, cum le vede domnul Chirita. Dinsul si-a facut un calcul pur economic, dar a gresit ca s-a grabit sa ia aceasta masura fara sa se gindeasca si la problemele care au aparut acum. Domnul presedinte al Consiliului Judetean (Aurel Simionescu – n.n.) le-a spus celor de la «Aptercol» sa nu se grabeasca cu asta, dar ei au facut-o.
Si noi sintem suparati pe regie, mai ales ca CJ doreste ca Vrancea sa ramina ca sursa alternativa de alimentare cu apa si noi studiem posibilitatea ca CJ sa preia alimentarea cu apa din judetul vecin", ne-a declarat Alexandru Sculschi, vicepresedintele Consiliului Judetean. Acesta a precizat ca in prezent CJ analizeaza situatia. "Trebuie sa ne facem propriile noastre calcule, iar in urmatoarea sedinta a Consiliului Judetean se va lua o decizie. De asemenea, trebuie sa oferim un raspuns si «Aptercol»-ului, care ne-a trimis o adresa pe aceasta tema, dar vad ca nu au mai asteptat raspunsul nostru", a mai spus vice-presedintele Sculschi.
Directorul general al "Aptercol" nu a dorit sa comenteze aceste afirmatii, adaugind doar ca oricum inchiderea celor doua conducte s-a facut mai tirziu, cu o luna respectiv doua, decit data la care ar fi trebuit in mod normal. (Mircea DOAGA)

Comentarii