Braila are cel mai modern depozit ecologic din tara

luni, 17 decembrie 2001, 00:00
2 MIN
 Braila are cel mai modern depozit ecologic din tara

Cel mai modern depozit ecologic pentru deseuri menajere din Romania a fost inaugurat simbata, la Braila. Amplasat la circa 10 km de municipiu, in apropiere de localitatea Muchea, depozitul ecologic a fost realizat de binecunoscuta firma braileana "Tracon" SRL. La inaugurare, au participat mai multe oficialitati locale si de la "centru", toata lumea aratindu-se incintata de aceasta investitie.
Depozitul are, in prezent, o prima celula, cu o suprafata de 31.000 mp, cu un volum de peste 400.000 mc, in care se pot depozita deseurile colectate in municipiu, in 5 ani.
Investitia se ridica, pina acum, la 3 milioane de dolari, "Tracon" asigurind o tehnica de performanta mondiala: laborator ultramodern, sursa de apa potabila, centrala termica, aer conditionat etc.
"Tracon", in calitate de investitor, este asociat cu Consiliul Local Municipal, care a asigurat terenul. La inaugurarea de simbata, au fost prezenti, printre altii, Serban Mihailescu, secretarul general al Guvernului, Petre Lificiu, secretar de stat in Ministerul Mediului, V. Cazan, secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene, primarul Anton Lungu, presedintele Consiliului Judetean, Aurel Simionescu, senatorul PSD Viorel Balcan, subprefectul Didina Stanescu, directorul Inspectoratului de Protectia Mediului-Braila, Maria Popescu, si, desigur, conducerea firmei "Tracon", felicitata, de altfel, pentru aceasta realizare.
Depozitul este prevazut cu o statie de epurare de ultima ora, cea mai performanta din Romania, prin care apa scursa pe fundul depozitului poate fi filtrata, pina devine apa plata. Apa rezultata va fi utilizata la irigarea unei viitoare livezi, pe care o are in vedere firma "Tracon". De asemenea, conducerea societatii va realiza, din primavara, o linie de sortare si recuperare a materialelor din deseuri, ceea ce va ridica investitia la aproximativ cinci milioane de dolari.
Depozitarea deseurilor va insemna un cost de doar 3 dolari pe an, de fiecare locuitor. Compactarea gunoiului se va realiza cu un utilaj de 32,2 tone, special conceput, cel de la Braila fiind al doilea din tara.
Dupa ce prima celula va fi umpluta cu deseuri, aceasta va fi etanseizata cu folie de polietilena, dupa care va fi astupata cu un strat de pamint de 1 metru, pe care se va cultiva vegetatie. Acesta este un sistem folosit in mai toata lumea civilizata. "Tracon" a mai realizat un astfel de depozit ecologic la Constanta si executa inca unul, la Sibiu. (Mircea DOAGA)

Comentarii