Brailenii au investit 10 miliarde in "fabrica de iluzii" a loteriei

vineri, 23 ianuarie 1998, 00:00
2 MIN
 Brailenii au investit 10 miliarde in "fabrica de iluzii" a loteriei

Nu mai e un secret pentru nimeni ca viata economica a Brailei sta sa-si dea ultima suflare, dupa ce marile societati comerciale din oras au intrat in lichidare. Afundati tot mai tare in capcana fara fund a tranzitiei spre capitalism, multi braileni s-au agatat cu inversunare de colacul de salvare al sperantei ca sansa le-ar putea suride vreodata. Asa se face ca anul trecut, la agentiile loto de pe raza judetului Braila, a fost jucata o suma apreciabila: peste zece miliarde lei. La o populatie a judetului ce ajunge la aproape 400.000 de suflete, rezulta o medie de aproximativ 25.000 lei, bani cu care a cotizat la loterie fiecare brailean. Si, cum nu toata lumea are patima jocului, se poate deduce ca unii locuitori ai Brailei au investit bani grei in iluzia unui cistig obtinut peste noapte.
In ce priveste topul incasarilor, pe primul loc se afla sistemul loto 6/49. Pentru a cumpara bilete la acest sistem de joc, brailenii au cheltuit cam patru miliarde lei. Urmeaza lozurile Instant Lottery care s-au vindut in valoare de peste doua miliarde lei. Pe locul trei se situeaza loto 5/40, cu 1,5 miliarde lei.
Clasicul loz in plic nu depaseste un miliard de lei in incasari. Brailenii au platit pe lozuri in plic doar 988 milioane lei. Este o cadere considerabila a acestui sistem de joc, daca se ia in calcul faptul ca, inainte de ’89, micul loz in plic – pe seama caruia circula zicala populara "tragi si nu cistigi nimic" – reprezenta 70% din incasarile Loteriei Nationale. "Aceasta cadere nu se datoreaza faptului ca ar fi prea mici cistigurile la loz in plic, ci popularitatii tot mai mari de care se bucura sistemul loto 6/49", ne-a explicat Radu Mereuta, directorul sucursalelor Galati si Braila a Regiei Autonome "Loteria Nationala."
La celelalte sisteme de joc, incasarile au fost mai reduse. Pronosportul a inregistrat doar 259 milioane, "Noroc" – 485 milioane, tombola "Magic" – 307 milioane, "Pariul hipic" – 90 milioane iar "Expres" doar 89 milioane.
Cistigurile care au venit la Braila au fost, cu prea putine exceptii, nespectaculoase: doar citeva sume de ordinul sutelor de milioane, insa nimic care sa depaseasca un miliard.
Directorul Mereuta apreciaza ca, la nivelul potentialului economic al orasului, participarea brailenilor la loterie este buna. "Incasarile de aici se situeaza cam la 70% fata de cele din Galati. Nu trebuie sa uitam insa ca Galatiul nu s-a confruntat cu disponibilizari masive de salariati, viata economica de acolo fiind mult mai intensa." (Florentin COMAN)

Comentarii