Capcana "Apercol"

luni, 20 noiembrie 2000, 00:00
7 MIN
 Capcana "Apercol"

Conducerea RA "Aptercol" se gindea de mult la un regulament cu privire la montarea apometrelor de apartament si modul de calcul al consumurilor pe baza indicatiilor apometrelor. Inca din primavara, directorul general Mihail Chirita anunta elaborarea unui astfel de proiect, ce urma sa fie inaintat spre aprobare Consiliului Local Municipal. CLM nu numai ca a respins proiectul, dar nici macar nu l-a mai luat in discutie – cu toate ca fusese introdus pe ordinea de zi – aruncindu-l cit colo, reprosindu-i (eufemistic spus) regiei ca nu avea vreo atributie in a elabora un astfel de proiect – care oricum era departe de a reglementa lucrurile, ci, dimpotriva, de a le incurca si mai mult.
"Aptercol" nu s-a lasat, insa, si a trimis, in ultimele saptamini, acest regulament tuturor asociatiilor de locatari si proprietari. Mai mult, suparata ca nu i s-a dat nici o atentie in Consiliul Local, regia s-a decis sa nu mai sigileze apometre decit daca se respecta intocmai conditiile privind montajul si receptia contoarelor de apa. Decizie din care nu au avut de cistigat decit celelalte firme din domeniu.
Oricum, regulamentul are si o parte buna – cea privind montajul apometrelor – insa capitolul cu privire la modul de calcul a consumurilor de apa lasa mult de dorit. Atit de mult, incit cei care au apometre sint dezavantajati flagrant. Culmea e ca unele asociatii au luat de bun acest asa-zis regulament, desi el n-are nici o acoperire legala.
Cum vede "Aptercol" montarea apometrelor
La acest capitol, cele mai multe prevederi sint bune. Si anume: ca montarea contoarelor se executa numai de catre persoanele fizice sau juridice autorizate de Biroul Judetean de Metrologie (BJM), ca se pot monta numai contoare cu verificari metrologice in termen – confirmate prin buletinul de verificare metrologica, ca solutiile de montaj trebuie sa respecte o serie de cerinte – cum ar fi: sa se contorizeze toate consumurile din apartament; sa asigure o pierdere de presiune minima; sa nu permita deconectarea contorilor de la retea; sa includa in montaj, in mod obligatoriu, clapeta de sens unic sau ventilul de retinere pentru a nu permite circulatia apei in sens invers si rotirea in sens invers a elicei contorului; sa nu contina racorduri flexibile pe tronsonul de masurare a instalatiilor (adica pina in contor). In plus, montarea contoarelor se va face cu sigilarea piulitelor de racordare. Multe dintre aceste conditii se respectau, oricum, si pina acum. Partea cea mai buna este cea cu montarea clapetei de sens unic, care nu ar mai permite unora sa reseteze indexul apometrului cu suflul de evacuare al aspiratorului (metoda posibila, la urma urmei, tot cu ajutorul indirect al "Aptercol", pentru ca ea se poate practica in general cind apa este oprita de regie).
Pe de alta parte, se mai precizeaza ca asociatia poate refuza luarea in calcul a indicatiilor apometrelor daca respectivul locatar are "restante importante la plata cheltuielilor de intretinere". Chiar daca se spune "poate refuza" si chiar daca regulamentul nu este, de fapt, decit o dorinta a "Aptercol" fara nici o valoare si baza legala, unele asociatii aplica aceasta prevedere – lucru, de fapt, ilegal.
Un alt punct bun ar fi acela care precizeaza ca pentru citirile contoarelor efectuate de asociatie nu se percep taxe.
Prin metoda de calcul a consumurilor, "Aptercol" si-ar fi urcat in cap zeci de mii de familii
Punctul "forte" al proiectului de regulament – care, daca s-ar fi aplicat, ar fi creat un val de nemultumiri si injuraturi la adresa regiei din partea celor cu apartamentele contorizate – il reprezinta capitolul referitor la modul de defalcare a consumurilor de apa, pe baza inregistrarii apometrelor. Vazind metodele "ingenioase" gasite de "Aptercol", intelegem de ce Consiliul Local nici nu a mai luat in discutie proiectul regiei.
Astfel, in cazul in care numai o parte din apartamentele blocului sint dotate cu contoare individuale, consumurile ar fi trebuit sa se calculeze astfel: se stabilesc consumurile individuale dupa cantitatile inregistrate de apometrele din apartamentele dotate cu acestea; apoi, se stabilesc consumurile dupa norma pausala (mc/luna de persoana) la apartamentele fara apometre; iar apoi, diferenta ramasa intre suma consumurilor astfel stabilite si consumul total al blocului intregistrat de contorul principal se repartizeaza tuturor apartamentelor, proportional cu numarul de persoane.
Trebuie precizat ca aceasta norma pausala echivaleaza cu 8,4 metri cubi/luna de persoana.
Cu alte cuvinte, celor fara apometre ar fi trebuit sa li se atribuie un consum de 8,4 mc/luna de persoana, iar diferenta dintre consumul inregistrat astfel in apartamente si cel de la contorul "Aptercol" montat la intrarea in bloc s-ar fi impartit in mod egal la toti. Asta ar fi permis celor fara apometre sa consume cantitati industriale de apa, pentru ca li s-ar fi atribuit un consum de doar 8,4 mc/persoana, iar diferenta s-ar fi impartit in mod egal si "fraierilor" cu apometre, care si le-au montat tocmai pentru a nu mai plati la gramada cu cei care consumau prea multa apa. Atunci, pentru ce atitea zeci de mii de familii si-au mai montat apometre?
Desteapta solutie a "Aptercol" ar fi fost si mai incurcata, pentru ca la apa calda nici nu exista o norma de consum pausal. Cu alte cuvinte, s-ar fi creat o confuzie si o debandada care nu ar fi facut decit sa-i revolte pe cei cu apometre si sa-i bucure pe cei fara.
Tocmai acum, cind numarul apartamentelor fara apometre e din ce in ce mai mic si tot mai multi ajung la concluzia ca merita sa-ti montezi apometre, pentru a plati mai putin la intretinere. Ne-am fi asteptat ca "Aptercol" sa fi propus Consiliului Local un proiect prin care sa fie contorizate toate apartamentele din oras – in rate, cu ceva subventii pentru cei fara posibilitati financiare etc. – si atunci problema ar fi fost mult mai simpla. Ar fi ideal ca toate apartamentele sa fie contorizate, pentru ca atunci impartirea diferentei dintre totalul consumurilor din apartamente si consumul indicat de contorul de bloc ar fi foarte simpla: in mod egal, tuturor locatarilor, proportional cu consumurile individuale inregistrate. Sau un proiect pentru contorizarea tuturor blocurilor pe apa calda si energie termica – regia fiind obligata prin lege sa execute aceasta contorizare (desigur, cu conditia detinerii fondurilor necesare).
"Daca stiam ca iese asa, nu ne-am fi complicat"
Directorul general al "Aptercol", Mihail Chirita, recunoaste ca proiectul de regulament propus are hibe, adaugind ca "daca stie cineva sa faca unul mai bun, sa vina cu el".
"Noi nu am incercat decit sa reglementam acest sector, neglijat in totalitate. Nimeni nu si-a pus problema asta pina acum. Problema e complicata, desigur. Asta pentru ca asociatiile nu pot lua in considerare la plata doar cantitatea indicata de indexul apometrelor. E cert ca exista pierderi comune, din instalatiile blocurilor, pe care nu le pot plati doar cei fara apometre. Apoi, se stie ca majoritatea apometrelor de apartament nu inregistreaza absolut totul – adica atunci cind apa picura la robinet sau cind curge chiar un fir de apa, contorul nu inregistreaza nimic. Se stie ca si cu aceste apometre se poate «fenta» consumul real – mai ales daca nu exista aceste clapete de sens unic. Cine plateste toate aceste consumuri? Doar cei fara apometre? Nu ar fi corect. De aceea, si in prezent, asociatiile calculeaza un plus de 20-25% fata de cantitatea de apa inregistrata efectiv de apometrele din apartament. Asa trebuie sa se procedeze. De fapt, initiativa noastra pentru acest proiect de regulament a venit tot ca urmare a solicitarilor asociatiilor, care ne tot intrebau cum sa procedeze, ce tipuri de contoare sa ia in considerare, cum sa faca defalcarea consumurilor, cum sa se monteze apometrele etc. Am incercat sa venim in sprijinul conducerilor asociatiilor. Se pare ca n-am reusit. Si daca stiam ca va iesi asa, nu ne-am fi bagat in elaborarea unui astfel de proiect. Insa pot spune ca lasarea acestui domeniu fara o reglementare va crea probleme si mai mari, iar la un moment dat vor izbucni. Chestiunea cu apometrele e o bomba care va exploda odata. Se va ajunge ca in blocuri sa ramina doi-trei fara apometre, iar acestia sa plateasca toate pierderile din bloc sau consumurile neinregistrate de cei cu apometre. Are dreptate Consiliul Local cind spune ca nu era treaba noastra. Asa e: nu e treaba noastra. Noi avem contoare la intrarea in blocuri si facturam dupa indexul acestora. Regretam ca initiativa noastra a creat exact contrariul intentiei noastre initiale. Acum ne pare rau ca ne-am implicat", declara directorul general Chirita.
Mica smecherie a regiei
Cind a transmis, insa, regulamentul asociatiilor, "Aptercol" a mentionat ca acesta a fost elaborat de regie si depus spre aprobare la CLM Braila. Se mai arata, insa, nonsalant, ca "pina la aprobarea Regulamentului, procedura de citire a contoarelor secundare si de defalcare a consumurilor inregistrate este facultativa", conducerea regiei facindu-se ca uita sa mai precizeze si faptul ca acest regulament a fost respins de CLM si ca nu va fi, oricum, aprobat in aceasta forma. Ceea ce i-a facut pe multi administratori sa inceapa sa aplice asa-zisul regulament – lucru nicidecum legal.
Trimiterea acestui pseudo-regulament i-a bulversat pe multi administratori si locatari – care, de fapt, ar trebui sa stea linistiti si sa-l ia ca pe o lectura in timpul liber.
Oricum, ceea ce se dorea a fi un regulament "care sa vina in sprijinul activitatii dumneavoastra" – dupa cum se arata in adresele transmise de conducerea regiei asociatiilor odata cu pretinsul regulament – s-a transformat intr-o actiune care mai rau a incurcat lucrurile, regia dind, de fapt, cu bita-n balta. (Mircea DOAGA)

Comentarii