Gangsteri cu cas la gura

miercuri, 09 mai 2001, 23:00
5 MIN
 Gangsteri cu cas la gura

Dincolo de simbolismul sintagmei "viitorul tarii", copiii ramin o categorie sociala aparte, asupra careia, teoretic, ar trebui sa se focalizeze atentia si grija societatii, indeosebi in privinta educatiei si a socializarii lor adecvate. In prezent, e greu de spus cine, cind si cum ar trebui sa se ocupe de reducerea infractionalitatii juvenile. Compartimentul "Minori-Prostitutie" din cadrul Politiei Municipiului Braila are misiunea de a contribui la prevenirea si combaterea delincventei din minorat, dar, fara conjugarea eforturilor si cu acelea ale altor institutii, inclusiv familia, munca politistilor risca sa se iroseasca. Am considerat ca, pina sa condamnam lipsa de reactie a institutiilor specializate, nu ar fi lipsit de interes sa va prezentam starea actuala a infractionalitatii juvenile si, pe cit posibil, cauzele care duc la inmultirea actelor de violenta, care ii au drept autori pe copii.
Zilnic, zece copii ajung la "Reeducare"
Chiar daca, oficial, se spune ca a venit momentul cind tineretului ar trebui sa i se recunoasca dreptul de a-si revendica o identitate proprie in interiorul "societatii celor mari", de a-si clama idealurile si potentialul, nimeni nu sufla vorba despre imperativul responsabilizarii "celor mari" pentru integrarea copiilor in comunitate. Asa se face ca, anul trecut, 287 de copii au trecut pragul centrelor de plasament pentru reeducare si ca, in cursul acestui an, 73 de minori au comis, deja, fapte penale, fiind sanctionati cu "inchisoare pentru copii".
O statistica de ultima ora arata ca, potrivit repartizarii pe sexe, 83% dintre micii delincventi sint baieti, 17% fete, iar in conformitate cu criteriul etnic, 63% au nationalitate romana, 30% – rroma, 6% sint lipoveni si, dintre greci, doar unul singur este delincvent. In total, zilele de internare in centrele de reeducare insumau, la nivelul anului trecut, 3.066 si, pentru 2001, 872.
"Se poate afirma, fara teama de a gresi, ca saracia, promiscuitatea si incultura sint coordonatele definitorii ale mediilor care genereaza delincventa juvenila. Un rol deosebit ne revine noua in prevenirea, dar si tragerea la raspundere, atunci cind este cazul, a minorilor si tinerilor care comit infractiuni. Activitatile specifice intreprinse de politisti – razii, actiuni, controale, descinderi – au dezvaluit rolul deosebit de nociv pe care il au, in proliferarea delincventei juvenile, mediul si, mai ales, grupurile stradale si parazitare. De aceea, in activitatea de prevenire, am acordat o atentie deosebita acestor grupuri, manifestarilor deviante ale minorilor, ale asa-numitilor lideri cu tendinte de marginalizare si atragere a altor minori in strada", ne-a declarat cpt. Vasile Cioroiu, seful Compartimentului "Minori-Prostitutie" din Politia Municipiului Braila.
O analiza pe genuri de infractiuni comise de minori conduce la concluzia ca, desi cele mai frecvente fapte penale sint furturile in paguba avutului privat, se inregistreaza o crestere si la capitolul infractiunilor cu pericol social ridicat, infractiuni cu violenta, minorii dovedind, in multe cazuri, indrazneala si chiar ferocitate, toate acestea "pe fondul lipsei de discernamint si al lipsei educatiei", dupa cum preciza cpt. Cioroiu.
O alta analiza, cea privind virstele la care copiii incep sa comita acte penale, denota ca indeosebi adolescentii urca in top: 2% din totalul de copii infractori au virste cuprinse intre 3 si 6 ani, 4% – intre 7 si 9 ani, 35% – intre 10 si 13, in timp ce 59% dintre ei fac parte din categoria elevilor, cu virste intre 14 si 18 ani. Cert este ca nu copiii de la sate detin "suprematia", ci tinerii din municipiu, din rindul carora 78% provin din mediul urban. Ce fac tinerii? Furturi, spargeri auto, spargeri de locuinte, prostitutie, proxenetism, vatamare corporala grava, tilharii, distrugeri prin incendiere, perversiuni sexuale. Motive? Daca cele 60 de procente, adica transpunerea numerica a celor nescolarizati, potrivit unei situatii intocmite pentru 2000, spune ceva despre ineficienta tentativei de socializare a copiilor, atunci faptul 88% dintre ei au familii vine sa contrazica ideea ca absenta acesteia ar fi principalul motiv pentru care tinerii ajung in strada. Intrebarea care s-ar putea formula priveste, asadar, factorul de coeziune al respectivelor familii. "Este vorba despre familii dezorganizate, categoric", a subliniat cpt. Cioroiu.
Explicabil sau nu, ingrijorator ramine faptul ca "generatia de miine" risca tot mai mult sa devina una de sacrificiu. Zilnic, cam 10 copii ajung, din diverse motive – abandon sau infractiuni – in centrele de reeducare. Balanta inclina spre cei care comit fapte penale, care se intrunesc in gasti de cartier, respecta o anumita lege a strazii si, invariabil, ajung la puscarie.
Zorii unei lumi orinduite dupa legea pumnului
In acest an, Compartimentul "Minori-Prostitutie" a intreprins foarte multe actiuni, menite sa reduca numarul infractiunilor comise de minori. Sint, insa, si citeva cazuri "celebre", care au ramas in analele politienesti, confirmind faptul ca tinerii pot fi extrem de impredictibili. "In acest an, am avut citeva cauze mai deosebite. Vorbesc de grupurile de tineri, conduse de adulti. De pilda, Ionut Staicu, Cristian Pisica, Octavian Soler si Mihaita Marian, toti minori, sint autorii a cinci spargeri de magazine, cu un prejudiciu de 25 de milioane. Un alt caz: Octavian Ustunsos, 19 ani, i-a antrenat pe minorii Florin Visan, Ionut Cristian Mihai si Duca Frantz, de numai 13 ani, si au comis, impreuna, sase spargeri la societati comerciale. Vreau sa va spun ca acest din urma copil, Duca Franz, rrom, este principalul personaj care a creat prejudiciul. Cu o dexteritate greu de imaginat si cu o minte pornita spre rau, baiatul acesta reusea sa dea dovada de abilitate in comiterea faptei", a adaugat seful Compartimentului "Minori-Prostitutie".
Tot in rindul minorilor, s-au creat adevarate grupari, "specializate" pe furturi de si din masini. Unii au devenit "campioni", adevarati gangsteri in miniatura, si nu deja nu mai pot invoca in apararea lor ca ar fi la prima abatere. In perioada august 2000-ianuarie 2001, Mihaita Marian, 13 ani, si Ionut Nastase, tot de 13 ani, au comis 17 furturi din autoturisme. Din ianuarie si pina in martie a.c., Mihaita Constantinescu, 16 ani, si Emilia Nicoleta Neagu, 15 ani, au reusit sa sparga cinci masini si sa-si insuseasca diverse bunuri din acestea. 11 furturi similare au comis, din februarie pina in aprilie, si mai "virstnicii" Daniel Simirea, 16 ani, si Ionut Condroman, 17 ani.
Toate aceste fapte devin explicabile in contextul unei analize a starii sanatatii autorilor: 28% sint sanatosi fizic si psihic, 56% au demonstrat tulburari grave de comportament, 13% sint retardati si unul este surdo- mut, unul are TBC, iar altul SIDA.
Copii nedoriti, copii ai nimanui. Oricit de mult s-ar stradui politistii sa previna faptele penale, un lucru e cert: delincventa juvenila este un fenomen care nu poate fi stirpit prin simpla mustrare, cu atit mai putin prin incarcerarea faptasilor. Sistemul in sine functioneaza defectuos: copilul, odata ajuns intr-o "temnita" pentru minori, intra in contact cu ceilalti, unii mai "tari" decit el, si invata "meserie". Fie ca este plasat intr-o familie, fie ca este incarcerat pentru o perioada determinata, soarta copilului este pecetluita: fie nu are familie, fie, daca este inserat intr-una, nu i se ofera ceea ce are nevoie. Este vorba despre educatie prin intelegere, comunicare, stabilitate emotionala si financiara. (Nicoleta BUTNARU)

Comentarii