Ministerul Agriculturii contesta Raportul intocmit de Departamentul de Control al Guvernului

sâmbătă, 13 noiembrie 1999, 00:00
3 MIN
 Ministerul Agriculturii contesta Raportul intocmit de Departamentul de Control al Guvernului

Raportul Departamentului de Control al Guvernului referitor la situatia societatii "Insula Mare a Brailei" SA, ale carui concluzii au ocupat spatii importante in paginile multor cotidiane, centrale sau locale, a primit, in sfirsit, o replica din partea Ministerului Agriculturii si Alimentatiei intr-o conferinta de presa organizata ieri de insusi ministrul Ioan Muresan.
Un comunicat trimis redactiei noastre expune pe larg pozitia MAA care considera, in esenta, ca "toata campania de denigrare nu a avut ca scop decit destabilizarea unitatii (IMB – n.n.) si prezentarea Ministerului Agriculturii si Alimentatiei intr-o lumina nefavorabila".
Pe parcursul faxului se face o comparatie intre situatia IMB, inainte si dupa venirea la conducere a directorului Gheorghe Balan. Astfel, se arata ca, spre deosebire de 1998, cind la toate culturile s-au inregistrat pierderi insemnate, de 161 miliarde lei in total, la 31 octombrie ’99 exista profit pe activitate de 33,9 miliarde, profit din exploatare de 38,3 miliarde si profit din sectorul vegetal de 43,7 miliarde.
Conform MAA, inainte de preluarea conducerii de catre Balan, IMB cunoscuse un intreg sir de nenorociri: "in 1997 au ramas sub zapada, nerecoltate, 1200 hectare griu; in 1998 toate culturile au fost in pierdere, cheltuielile cu lucrarile si serviciile executate de terti si cu materialele consumabile au fost de doua ori mai mari decit cifra de afaceri; in primavara anului 1999 au ramas nearate circa 8000 hectare si s-au facut insamintari pina pe 10 iunie, depasindu-se perioada optima la toate culturile; substantele chimice in valoare de aproximativ 100 miliarde nu au fost aprovizionate pe baza de comanda si contract; si in prezent, in Insula mai sint ingrasaminte degradate si pesticide expirate; risipa devenise un sistem: au fost angajati circa 800 zilieri care erau folositi in special de sefi in scopuri personale iar fara un program si grafic de recoltare, au fost angajate de la terti circa 150 combine, circa 200 camioane, zeci de utilaje pe motorina unitatii.
In Insula erau si mai sint inca mii de animale, indeosebi oi si porci, care nu apartin unitatii, dar sint hranite din Insula".
Dupa cum sustine MAA in comunicatul-replica, abia numit in functie, directorul Balan a constatat ca productiile culturilor de paioase fusesera subevaluate, operatiune ce avusese drept scop acoperirea pierderilor si furturilor. Prin citeva masuri imediate, ce au avut drept scop principal stoparea furturilor si asigurarea utilajelor necesare "campania de recoltare a griului a fost cea mai scurta din istoria Insulei, fiind terminate 13.000 ha in mai putin de doua saptamini, cu un plus de 600 kg griu la hectar fata de evaluare".
In acelasi document se afirma ca pentru redresarea situatiei unitatii directorul Balan a luat mai multe masuri organizatorice, cum ar fi reducerea drastica a posturilor de conducere, reducerea numarului de ferme, renuntarea la munca prestata de zilieri, scoaterea din ferme a animalelor ce apartineau salariatilor, limitarea accesului in Insula a masinilor grele, etc. De asemenea, sustine MAA, campania de toamna a fost pregatita din timp, astfel ca pina in prezent s-au insamintat 7000 ha cu rapita, 9000 ha cu griu (urmind sa se continue actiunea pe inca 3500 ha) si 2000 ha cu orz.
Totusi, trebuie mentionat ca floarea soarelui si soia s-au recoltat cu mari intirzieri iar la porumb, IMB este acum ultima unitate din judet care n-a finalizat culesul.
"Daca in 1998 nu s-a platit nimic din credite, vinzindu-se pina si uiumul datorat si saminta de pe loturile de hibridare, in acest an, dupa iunie 1999, s-au facut eforturi deosebite pentru a se face fata obligatiilor. S-a achitat integral uiumul datorat tertilor; s-au onorat in buna parte obligatiile catre unitatile care au sprijinit in mod real unitatea in efortul de reabilitare; s-au platit salariile in suma de peste 15 miliarde lei; s-a platit la BCR creditul in suma de 12,5 miliarde lei, cu dobinzile aferente; s-au platit la Banca Agricola 2 miliarde lei; se plateste in mod curent «Conel»-ul; s-au platit motorina si lubrifianti de circa 5 miliarde lei; s-au platit la un nivel de circa 10 miliarde lei prestatorii de servicii pentru arat, transporturi, ierbicidari; s-au cheltuit pentru repararea parcului auto propriu circa 5 miliarde lei. In prezent se continua efortul de finalizare a campaniei de recoltare la porumb, de arat, pregatit terenul si insamintat, de executat araturi adinci, etc.", conchide Ministerul Agriculturii si Alimentatiei. "Voi solicita Guvernului sa ia nota de acest act de control care nu poate fi folosit decit in campania electorala. Resping toate aceste acuzatii si sper ca organismele abilitate sa faca lumina" – a declarat ministrul Muresan la conferinta de presa de ieri, la care a fost prezent si un reporter al "Monitorului".(Florentin COMAN)

Comentarii