Piratii electrici ai foamei si frigului

luni, 08 octombrie 2001, 23:00
6 MIN
 Piratii electrici ai foamei si frigului

Preturile in continua ascensiune, familia grea, lipsa unui loc de munca si, adesea, teama de a nu muri de frig ii determina pe unii indivizi sa recurga la gesturi extreme, sa-si puna, practic, libertatea la bataie, pretindu-se la improvizatii grosolane sau fin realizate, pentru a tepui firma locala de distributie a energiei electrice. Nimeni n-a reusit, pina acum, sa contabilizeze toate cazurile de hoti de energie electrica, in primul rind fiindca procedura de prindere a acestora consta doar in controale de rutina, declansate in baza ponturilor primite din teritoriu. "Electrica" Braila inregistreaza pierderi de sute de milioane, Politia cerceteaza citeva zeci de indivizi – hoti de curent, insa fenomenul nu este, nici pe departe, in punctul terminus, ci ia amploare odata cu instalarea frigului.
Viol la firida de bransament
Ofiterii si subofiterii de la Biroul Cercetari Penale, din cadrul Politiei Municipiului Braila, se confrunta, toamna de toamna, cu un tip anume de cauze: furturi de energie electrica si violarea sigiliilor aplicate de "Electrica" la contori. Faptele sint de natura penala, iar autorii pot ajunge, bine mersi, dupa gratii. Cu toate acestea, neconstientizind ca-si risca, practic, libertatea, din ce in ce mai multi braileni comit furturi de energie electrica. In aceasta toamna, se inregistreaza o avalansa de astfel de spete si, chiar daca faptele se probeaza extrem de greu, foarte multe dosare pentru furt calificat de energie au luat drumul instantelor de judecata.
Furtul de curent este o infractiune de tip "casnic", dar care cunoaste, acum, noi moduri de operare. Invinuitii, de regula fosti electricieni sau pensionari care se pricep la de toate, ca majoritatea romanilor, de altfel, leaga tot felul de fire la firidele de bransament, dau contorii peste cap si fura energie cu duiumul. Doua astfel de cazuri ne-au retinut atentia. Mircea Nicolae, 53 de ani, somer, electrician de formatie, a fost trimis, zilele trecute, in fata instantei de judecata, fiind acuzat ca a savirsit infractiunile de violare de sigilii si furt calificat. Omul este tata a cinci copii, iar de citiva ani nu mai lucreaza. La data de 3 februarie a.c., in imobilul lui Nicolae, echipele "Electrica" au depistat furtul. Sigiliile firidei de bransament erau rupte, iar de firida era atasat un cablu care alimenta prizele din locuinta, ocolind, astfel, aparatul de memorare a consumului. Cablul era bine mascat, iar angajatii "Electrica" au fost nevoiti sa faca cercetari pe cont propriu, pentru a scoate frauda la iveala. De regula, oamenii de la "Electrica" primesc informatii chiar de la anumiti cunoscuti ai furaciosului si, doar asa, reusesc sa mearga la sigur. Din cercetarile politienesti, a rezultat ca Mircea Nicolae avea o situatie financiara precara, ceea ce l-a determinat sa se racordeze ilegal la reteaua de energie electrica. In sarcina acestuia, s-a retinut un prejudiciu in valoare de 16 milioane de lei. In timpul audierilor, invinuitul a manifestat o atitudine sincera, recunoscindu-si fapta. El a fost trimis in judecata in stare de libertate.
Un alt caz interesant este cel al pensionarului Alexandru Barbu, 66 de ani, cu domiciliul in municipiul Braila, care, la data de 27 ianuarie a.c., a fost prins furind curent electric. Omul rupsese, de asemenea, sigiliul de la firida, legindu-se direct de siguranta comuna, cu un cablu din cupru. Frauda era acoperita bine: deasupra firului care "sugea" energie direct din retea, pensionarul pusese o nisa, asa incit nici la o privire atenta nu s-ar fi observat infractiunea. Angajatii "Electrica" au stabilit ca Barbu fura curent de mai bine de trei ani, iar prejudiciul creat de el se ridica la suma de 13.263.000 lei.
Bineinteles ca si Barbu a fost "dat in primire" de catre un vecin, cineva care-i cunostea casa. Ei bine, daca acesti "turnatori" ad-hoc se arata extrem de "binevoitori" atunci cind ii sesizeaza pe angajatii "Electrica", nu aceeasi atitudine au in momentul in care sint solicitati sa dea o declaratie la Politie. De aceea, in asemenea cazuri, politistii intocmesc cu greu materialul probatoriu, prin care sa-l inculpe pe hot. Un alt aspect care da de furca politistilor este acela al stabilirii perioadei in care individul a furat energie electrica. De obicei, se apeleaza tot la acei vecini "binevoitori", ori chiar la rude, cunostinte ale invinuitului. Insa adevarul ramine, ca intotdeauna, undeva la mijloc. In consecinta, putine dintre spetele cercetate ajung pe rolul Parchetului si, apoi, pe cel al instantei. "Mai este un aspect de sesizat: in ultimul timp, ne confruntam cu foarte multe cazuri in care invinuitii fura ca sa-si asigure existenta, ca sa-si poata pastra micile venituri pentru piinea de zi cu zi. Putem spune despre aceste fapte ca sint infractiuni ale foamei", ne-a declarat lt. col. Gheorghe Dinicu, seful Biroului Cercetari Penale din cadrul Politiei Municipiului.
Saracia si frigul imping la frauda
Furtul de energie electrica e un fenomen in continua crestere si, din pacate, metodele de combatere a acestuia sint destul de putin eficiente. Hotii sint depistati greu, principala cale de identificare a acestora fiind "turnatoria" vecinilor. E deja stiut faptul ca echipele "Electrica" merg, in general, "la fix", avind uneori informatii chiar de la rudele mai invidioase ale piratilor energetici.
"Nu toti cei depistati de noi consuma fraudulos energie cu rea-intentie. Sint multe cazuri cind gasim fie contori blocati accidental, fie borne de la contor arse intimplator. Nu-i poti acuza pe acesti oameni de consum fraudulos. Dar sint foarte multe cazurile de rea-intentie", ne-a declarat Marius Chioibas, seful Centrului Municipal de Relatii Publice din cadrul "Electrica" – Exploatarea de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice Braila (EDFEE).
Anul trecut, "Electrica" Braila a inregistrat 75 de cazuri de consum fraudulos de energie. Anul acesta, doar in primele 8 luni, au fost depistate 65 de cazuri. Din total, circa 70% sint hoti de energie. Desigur, nu toti ajung pe mina Politiei si Parchetului. Daca sumele revendicate de "Electrica" sint mici sau hotul le plateste rapid, nu se mai ajunge la dosar penal.
In perioada 2000-2001, "Electrica" Braila a trebuit sa recupereze de la piratii energetici, contravaloarea a aproape 500 MWh, consumati fraudulos, adica peste 500 milioane de lei, a precizat sursa citata. Cantitatea reala de energie consumata fara a fi inregistrata si, astfel, facturata, este, insa, cu mult mai mare. Pierderile exacte, la acest capitol, nu se cunosc exact.
Doua dintre cauzele principale care ii imping pe oameni la consumul fraudulos de energie sint saracia si frigul. Numarul celor care recurg la aceasta metoda este tot mai mare in rindul familiilor care locuiesc in blocuri neincalzite sau care locuiesc la case fara instalatii de gaze si nu au bani de lemne sau carbuni. "Da, in blocurile neincalzite, tentatia este mare. Oamenii nu se gindesc ca ii pun in pericol si pe ceilalti", spune Marius Chioibas.
O alta metoda de combatere a fenomenului este scoaterea contorilor, din apartamente, pe casa scarii. "In mod normal, toti contorii ar trebui amplasati pe casa scarii. In Viziru, sintem in plina operatiune de transfer a contorilor. Din pacate, la mai mult de jumatate dintre abonatii casnici, aparatele de masura sint in interiorul locuintei. Noi am dori ca, si la case, sa scoatem contorii afara, la strada. Asa ar fi normal si civilizat", considera sursa citata.
Ca acest fenomen nu cunoaste leac o stiu, deja, si angajatii "Electrica", dar si politistii. Problema este ca, indiferent de masurile de siguranta luate de firma distribuitoare de energie, infractorii foamei sint cu un pas inainte, anticipind, parca, noi moduri prin care sa-si incalzeasca locuintele, fara a-si rupe vreun ban de la gura. (Nicoleta BUTNARU, Mircea DOAGA)

Comentarii