Scoala fara profesori

joi, 31 august 2000, 23:00
4 MIN
 Scoala fara profesori

Ca in zilele noastre inceperea scolii ii doare nu numai pe copiii care regreta sfirsitul vacantei, ci si pe parintii coplesiti de cheltuieli, nu mai mira pe nimeni. Un fapt divers intrat in banalitate! Iata insa ca prezentul poate fi mult mai crunt: in judetul Braila exista locuri unde trimiterea copiilor la scoala a devenit un lux imposibil. Dincolo de costul imens, pentru posibilitatile lor, al rechizitelor si hainelor, satenii din Cotu Lung se declara pur si simplu depasiti de suma pe care ar trebui sa o plateasca pentru transportul copiilor la scoala din comuna Silistea, aflata la vreo 10 km distanta.
Cazul elevilor din Cotu Lung a fost prezentat de curind, pe scurt, in ziarul nostru. Ieri, ne-am deplasat acolo si ne-am convins de duritatea realitatii locale. Intr-un sat sarac, inconjurat de paminturi pirjolite de seceta, citiva copii ce-si doresc sa invete ar putea fi tinuti departe de bancile scolii. Ca sa ajunga la cursuri, ei trebuie sa mearga cu autobuzul pina in comuna, iar abonamentul lunar costa 350.000 lei. Mult prea mult pentru parinti, a caror singura sursa constanta de venit este tocmai alocatia copiilor pe care trebuie sa ii trimita la scoala. Alocatia de 65.000 lei pe luna! Acum, parintii si copiii cei mai silitori din sat se agata de o speranta foarte greu de implinit. Bazindu-se pe faptul ca in Cotu Lung exista o scoala bine intretinuta, cu vreo cinci sali, ei ar vrea sa se predea in sat clasele V-VIII. Adica sa vina profesorii la copiii lor. "Avem scoala asta atit de buna aici si clasele stau nefolosite, de cinta cucuvelele in ele! De ce sa nu vina doi-trei profesori sa ii invete carte pe copii?", intreba ieri Stelica Chirica, tata al trei fete pe care ne-a spus ca nici nu se gindeste sa le mai trimita la Silistea. "Imi trebuie un milion pe luna sa platesc abonamentele lor si eu nu mai am un loc de munca de citiva ani. Cu pamintul nu fac nimic. Din doua hectare am avut bani doar cit sa seman unul cu porumb si nu s-a facut nimic. Doar coceni de dat la animale!"
Acelasi lucru il spune si Mitica Niculescu, actualmente somer, fost lucrator la sistemul de irigatii. In prezent, ca peste tot, instalatiile de irigat din preajma satului Cotu Lung sint distruse din cauza furturilor, iar pamintul, si asa de cea mai proasta calitate, e la cheremul secetei. Mitica ne-a zis ca n-a putut sa-si lucreze cele 1,5 ha ale lui si ca le-a lasat pirloaga. El are doi copii ajunsi la virsta gimnaziului. Georgiana Niculescu trece in clasa a V-a si i-ar parea tare rau daca n-ar mai putea sa invete carte. Ea a terminat clasa a IV-a cu premiul II si e foarte mindra de asta.
Sperante sint pentru la anul
Mergind pe ideea lor, indrumate fiind si de consilierul local Costel Vasilache, cele 25 de familii care au copii de trimis la scoala si-au pus semnatura pe un tabel pentru a cere sa li se faca in sat clase de gimnaziu.
Oamenii ne-au zis ca ar fi dispusi chiar sa contribuie la plata abonamentelor celor citiva profesori care ar trebui sa faca naveta in Cotu Lung, numai sa nu-si stie copiii ramasi doar cu patru clase primare. "Eu am doi si ar vrea saracii sa ajunga la scoala. Toata vara au muncit la gradina, cu 30.000 de lei pe zi. S-au chinuit saracii sa mai scoata un ban. Cind veneau seara acasa aveau praf de la ceapa si in lumina ochilor", ne-a spus Lenuta Andrei.
Infiintarea unui gimnaziu la Cotu Lung in acest an scolar este insa prea putin probabila. Viceprimarul comunei Silistea, Vasile Dumitru, este convins de greutatea realizarii unui astfel de proiect. "In primul rind, e vorba de prea putini copii. In total sint 36 in clasele V-VIII. Noi ne-am interesat pe la Inspectoratul Scolar si ni s-a spus ca nu se pot trimite profesori la mai multe materii pentru atitia elevi. Nu sint bani pentru plata salariilor lor. E pacat, intr-adevar, ca o scoala ca aceea din Cotu Lung nu poate fi folosita". Pe de alta parte, problema transportului se pune si in alt sens. Soferii de autobuz care fac curse la Cotu Lung spun ca, fiindca alti clienti nu prea mai au, mentin acest traseu doar pentru a asigura transportul elevilor. Daca acestia renunta la scoala si, evident, nu mai platesc abonamentul, Cotu Lung si Silistea ar putea ramine fara cursa regulata spre Braila.
Singura solutie pe care Primaria Silistea a gasit-o pentru ajutarea satenilor din Cotu Lung este acoperirea a jumatate din costul abonamentului, pentru acei parinti care intr-adevar nu pot face fata cheltuielilor. "Pe primul trimestru vom plati 50% din valoarea abonamentului din banii Primariei. Apoi vom vedea cum ne-om descurca. Poate vom reusi sa gasim bani tot aici, poate vom apela la sponsori. Cit priveste infiintarea claselor V-VIII la Cotu Lung, am obtinut promisiuni de la autoritatile judetene ca pentru viitorul an scolar ne vor ajuta sa rezolvam aceasta problema", ne-a declarat primarul Stefan Balan.
Sperantele celor din Cotu Lung se leaga asadar de viitor. Inspectorul-sef al Inspectoratului Scolar Braila, Nicolae Cimpoaie, ne-a asigurat ca si-a inclus in agenda de lucru si acest aspect. El ne-a spus insa ca pentru actualul an scolar este prea tirziu sa se mai faca ceva.
Actualmente, scoala cea spatioasa si destul de bine ingrijita din Cotu Lung vor invata doar citiva copii in clasele I-IV, sub indrumarea unui singur invatator. Acolo va face naveta si un educator, pentru micutii care vor fi dati la gradinita. (Florentin COMAN)

Comentarii