Sedative la inchisoare

marți, 25 iulie 2000, 23:00
3 MIN
 Sedative la inchisoare

In Penitenciarul Braila, singurii carora li se dau sedative sint epilepticii si bolnavii cu afectiuni psihice minore. Cu toate acestea, circulatia sedativelor intre detinuti este in floare, diazepamul si fenobarbitalul, neurolepticele in general, constituind obiectele unui troc. Mai grav, orice alt medicament scapat pe mina detinutilor risca sa devina un drog artizanal alaturi de alcoolul preparat empiric din coji de cartofi sau de fructe. Ingeniozitatea de care dau dovada puscariasii in prepararea unor substante si modelarea unor obiecte ofensive rapune imaginatia oricarui civil.
Deocamdata, conducerea Penitenciarului Braila a reusit sa tina situatia in friu, intetind perchezitiile in celule si confiscind de la lazi intregi de coji de cartofi si mini distilierii de alcool pina la saci de tigari si cutite artizanale. Cu medicamentele, in special sedativele, situatia este mai delicata. Deunazi, unul dintre medicii Penitenciarului Braila, lt.col. Eugen Baboi, ne povestea ca au fost cazuri cind puscariasii "cu drept" la neuroleptice ascundeau bulinele sub limba si cind stringeau mai multe amenintau ca se sinucid, de obicei din motive legate de starea juridica. Cu toate acestea, preciza dr. Baboi, n-au mai fost de mult cazuri de intoxicatii voluntare cu medicamente in inchisoarea braileana. De asemenea, s-a cam dus si moda cuielor batute in frunte.
Antinevragicul – inlocuit cu algocalmin
In Penitenciarul Braila sint vreo 20-25 de epileptici confirmati care primesc, la indicatia medicului specialist in neuro-psihiatrie, tratamentul specific, cu fenobarbital.
"Diazepam si neuroleptice mai primesc si cei cu psihoze, cind ajung in fazele de decompensare. Asistentul medical merge la camera cu medicamentul si, la vizeta, ii administreaza bolnavului medicamentul. Putini sint cei care reusesc sa ne pacaleasca si ascund bulina sub limba amenintind apoi, cind string mai multe buline, ca se sinucid. Intre ei functioneaza, de obicei un troc, dau medicamentele pe tigari si invers", sustine dr. Eugen Baboi.
Sursa citata mai spunea ca de aproape doi ani de zile, puscariasilor nu li se mai administreaza antinevralgic fiindca, din acesta, detinutii preparau un fel de drog si apoi parca innebuneau. "Le-am inlocuit antinevragicul cu algocalmin".
"Cu tulburari psihice minore sint aproximativ 35-40 de detinuti. N-am avut cazuri de intoxicatii voluntare in ultima vreme iar fata de ’91-’92, cind doi, trei pe luna isi bateau cuie in cap, acum nu mai avem astfel de indivizi. In penitenciarele din Moldova se mai practica acest lucru. Dar, indeosebi puscariasii stiu cum sa-si bata cuiele ca sa nu fie afectati: sub piele si chiar intre cele doua emisfere", a adaugat interlocutorul.
Paradoxal in urma cu vreo trei saptamini, un detinut din Penitenciarul Braila, declarat homosexual pasiv, spunea ca pentru a scapa de ceilalti detinuti, homosexuali activi, inghite diazepam cu pumnul. "Cum de unde? De la smecheri. Aici gasesti diazepam cit doresti, pe tigari", spunea detinutul poreclit "Braileanu".
Pus in fata acestei declaratii dr. Eugen Baboi a spus: "Ar trebui sa luati legatura cu cei de la Sectorul «Vizita»".
Adevarul este ca mare parte dintre sedativele pe care le aduna detinutii se vind, la liber, fara reteta, in toate farmaciile din oras si ca, s-a demonstrat, ingeniozitatea pirnaiasilor poate bate chiar si vigilenta cadrelor. (Nicoleta BUTNARU)

Comentarii