Surprize, surprize la "Laminorul" si Dunacor"

duminică, 07 octombrie 2001, 23:00
6 MIN
 Surprize, surprize la "Laminorul" si Dunacor"

Ovidiu Musetescu, ministrul Privatizarii, insotit de citiva directori generali din APAPS, de primarul Anton Lungu, prefectul Viorel Popescu, senatorul PSD Viorel Balcan si presedintele Consiliului Judetean, Aurel Simionescu, s-a aflat la Braila, pentru a doua oara in ultimele 5 luni. El a vizitat societatile "Laminorul", "Dunacor" si "Braiconf" SA, neinsotit de ziaristi – spre deosebire de mersul lucrurilor in deplasarea anterioara -, la sfirsit organizind o conferinta de presa.
"Revin la Braila din mai multe motive. Cel mai important este ca, in mod nemeritat, Braila suporta acum consecintele economice ale unor privatizari nefericite. Acest judet ar trebui sa fie o zona prospera, pentru ca are oameni foarte pregatiti. Din pacate, lucrurile nu stau asa si incercam sa reparam, acum, ce s-a gresit in trecut", a spus Musetescu.
In ceea ce priveste "Braiconf", aceasta a fost trecuta la capitolul "exemple bune", Musetescu catalogind-o drept "o societate excelenta, bine condusa", care, in acest an, va avea o cifra de afaceri cu 25% mai mare. "Au avut citeva mici facilitati, pentru a traversa perioada post-privatizare, iar acum se vede: salariile au crescut, volumul desfacerilor, de asemenea, a cistigat noi piete, exista perspective extrem de imbucuratoare. M-am si imbracat cu o camasa «Braiconf»", a declarat ministrul Privatizarii.
"Un proces stinjenitor"
In ceea ce priveste "Laminorul", repararea raului facut in trecut consta in cu totul altceva decit s-ar fi asteptat multi.
"Cred ca, prin vizita mea, vom reusi sa dam mai multa stabilitate si incredere investitorilor de la «Laminorul». Am decis sa inchidem un proces stinjenitor atit pentru ei, cit si pentru noi", a anuntat Ovidiu Musetescu. Nu, nu e vorba despre procesul de privatizare, ci despre procesul pe care APAPS l-a intentat actionarului majoritar al "Laminorul" SA, firma "Tubman International" Ltd. din Gibraltar, patronata de David Gray. Reamintim ca, in martie a.c., APAPS a declansat actiune in instanta, pentru executarea gajului pus de "Tubman" in momentul semnarii contractului de vinzare-cumparare cu fostul FPS – practic, tot pachetul majoritar de actiuni cumparat -, din cauza ca marele investitor nu si-a indeplinit nici una din obligatiile pe care si le asumase la capitolul "investitii". De fapt, investitia "Tubman" consta in utilaje defecte si chiar incomplete, concluzia fiind trasa chiar de APAPS, in urma unui control efectuat la "Laminorul". Firma lui David Gray trebuia sa investeasca peste 5 milioane de dolari, pina in ianuarie a.c., asta ca o compensare pentru pretul ridicol de mic, platit pentru pachetul majoritar de actiuni al "Laminorul", in jur de 400.000 dolari.
"Va face investitia (investitorul – n.n.) de peste 5 milioane de dolari. Va transfera de la «Silcotub» Zalau (societate patronata tot de "Tubman" -n.n.), un laminor de sirma si echipamente, din Marea Britanie, de la o societate care se inchide (sic!), astfel ca "Laminorul" va deveni o societate stabila, cu o productie diversificata. La inceputul anului viitor, «Laminorul» va fi in postura de a mai angaja forta de munca", a aratat, super-optimist, Musetescu.
Solicitat, totusi, sa explice cum de a ajuns la o asemenea concluzie, dupa aproape doi ani de promisiuni "britanice" neonorate, sursa citata a precizat ca acest proces ii dauna investitorului si, implicit, "Laminorului", deoarece firmei "Tubman" ii era greu sa prezinte garantii partenerilor de afaceri, cind chiar pachetul de actiuni detinut facea subiectul unui proces de executare.
"Nimeni nu avea de cistigat din acel proces si, pentru mine, era o neplacere, una din cele 14.200 de neplaceri (procese pe care le desfasoara APAPS pe linie de privatizare – n.n.). Daca eu mai dezprivatizam o societate, nu aveam nimic de cistigat. Un proces pot sa mai fac oricind. Decizia noastra de acum este un exemplu de flexibilitate din partea noastra." Acest lucru ar trebui, in opinia ministrului Privatizarii, sa puna la incercare onoarea lui David Gray.
"Eu imi exprim public angajamentul de a-l sprijini, de a-i acorda incredere. Acum, va exista si o colaborare mai buna intre patronat si autoritati. Consider ca «Tubman» este o firma suficient de puternica pentru a derula o afacere cum este cea de la «Laminorul»", a spus Musetescu, avind incredere ca si patronatul societatii brailene se va tine, la rindul sau, de cuvint si va face totul pentru ca intreprinderea sa mearga bine.
"Ceea ce se petrece la «Dunacor» este dureros si aberant"
O alta concluzie la care a ajuns Ovidiu Musetescu simbata este ca SC "Dunacor" SA trebuie scoasa din lichidare: "Am inceput sa inteleg ce se petrece acolo. Imaginea de la «Dunacor» imi consolideaza covingerea ca ceea ce se intimpla este dureros si aberant. Nu putem asista cum se taie, haotic, o societate comerciala. Voi propune Guvernului scoaterea din lichidare judiciara a combinatului, cum s-a procedat si in cazul «Siderca» SA Calarasi. Exista o oferta de preluare integrala a societatii, din partea investitorului care a cumparat cele mai multe active pe platforma (PAL SA – n.n)".
Sursa citata a subliniat ca nu judecatorul sindic si lichidatorul – un "taietor de fiare" – vor hotari soarta combinatului.
"S-a vindut haotic acolo: canalul si apa – unuia, statiile electrice – unui geambas de cai; asta nu-i lichidare, e haos sub ochii nostri. Avind in vedere «protectia» pe care o ofera Legea 64 (a lichidarii judiciare – n.n), vom actiona pe calea legii, pentru scoaterea din lichidare judiciara a «Dunacor», pina la sfirsitul anului. Nu putem intirzia", a opinat ministrul Privatizarii. Intrebat daca nu e deja prea tirziu pentru un asemenea demers si daca sevor rezilia, eventual, unele dintre contractele de vinzare-cumparare incheiate, Ovidiu Musetescu a precizat: "Ce s-a distrus e bun distrus, dar hai sa nu distrugem mai departe. Tot acest haos provine din interesul legal si de inteles al lichidatorului, pentru a-si incasa cota de 10%. Lichidatorul nu are o gindire anume cind vinde activele, mai ales daca nu e brailean." Aceasta a fost chiar una dintre problemele care-l framintase pe ministrul Musetescu: "Sint lichidatori si in Braila. De ce sa-l iau din alte parti? Pentru ca vrea judecatorul sindic?"
Un alt punct sensibil in problema "Dunacor" a fost statia de neutralizare, pe care o doreste "Celhart-Donaris". "Acum 4-5 luni, cind am fost la Braila, am stabilit ca lichidatorul va face un transfer al statiei, prin compensare cu unele active ale «Celhart Donaris», dar vad ca nu s-a facut. Noi avem interese politice, un program de guvernare, nu putem sta la mina unui lichidator… Din cauza acestui litigiu patrimonial, a intirziat si scoaterea la privatizare a «Celhart-Donaris», a spus sursa citata.
Ovidiu Musetescu a tinut sa aprecieze preocuparea autoritatilor locale, primarul si prefectul facind "o echipa redutabila". "Vizita mea la «Dunacor» a fost generata de insistentele dumnealor. Nu intelegeam ce se intimpla acolo. Cind vezi, insa, la fata locului, ajungi sa le dai dreptate", a mai precizat Ovidiu Musetescu. El a adaugat ca declansarea unor eventuale anchete post-lichidare la "Dunacor" ar trebui sa intre tot in competenta autoritatilor locale.
"Domnul ministru este rau informat"
Dan Anghel, directorul general al "Sierra Quadrant" SRL Bacau – firma lichidatoare a "Dunacor" -, considera ca "domnul ministru este rau informat si nu cunoaste adevarata situatie. In primul rind, lichidatorul nu taie fier, se ocupa de cu totul altceva".
Dan Anghel considera ca scoaterea din lichidare a combinatului nu prea mai are rost acum: "«Dunacor» nu mai exista practic, in afara de 3 cai ferate, 4 strazi si o bucata de gard, canalizarile, statia de neutralizare care va ajunge la «Celhart» si 5 milioane de dolari datorii. Daca Guvernul vrea sa o transforme intr-o societate privatizabila, poate sa o faca printr-o ordonanta. Pina la aparitia acesteia, noi ne vedem de treaba. Am mai spus-o si mai zic: eu nu ma voi opune niciodata unei hotariri judecatoresti sau unei legi", a completat Dan Anghel.
Astazi, la Prefectura, este programata a se desfasura o sedinta pe marginea vizitei ministrului Musetescu la Braila, la care ar urma sa participe toti factorii implicati si afectati. Vom reveni. (Mircea DOAGA)

Comentarii