Ziua examenului

luni, 20 august 2001, 23:00
3 MIN
 Ziua examenului

Proba scrisa la limba si literatura romana s-a incheiat ieri. Aceasta a fost sustinuta atit de candidatii inscrisi in cursa examenului de bacalaureat, cit si in a celui de capacitate, ambele aflate la cea de-a doua sesiune din acest an.
Bacalaureatul s-a desfasurat in doua centre de examinare, in cadrul Grupului Scolar "Mihail Sebastian" si al Liceului "Panait Cerna". Proba scrisa de limba si literatura romana este, deja, cea de-a III-a proba a acestui examen. Au ramas in cursa doar cei care au promovat probele anterioare, adica un numar de 693 de candidati din 696, citi s-au prezentat initial. Dintre acestia, s-a semnalat un singur caz de neprezentare. Elevii au intrat in sali in jurul orei 9.30, iar la 10.30, s-a ales plicul cu subiectele, din cele trei existente, iar dupa multiplicarea acestora paginilor pe care le continea, a inceput sa se scurga timpul de lucru acordat pentru rezolvare. Subiectele au fost relativ usoare. Daca, in sesiunea precedenta, li s-a cerut viitorilor absolventi de liceu sa-l cunoasca pe Bacovia, mai putin accesibil, ce-i drept, acum situatia s-a simplificat. "O scrisoare pierduta", de I.L.Caragiale, si nuvela "Moara cu noroc", de Ioan Slavici, au fost la indemina oricarui elev. In ceea ce priveste subiectului al II-lea, in care li s-a cerut elevilor redactarea unei scrisori de 15-20 de rinduri, in care sa povestesca parintilor cum se simt in vacanta, la mare, si sa le explice ca mai doresc sa ramina citeva zile, nu mai incape indoiala ca ar fi inadmisibil ca un absolvent de liceu sa nu stie sa realizeze un asemenea subiect. Referitor la gradul de dificultate al probei scrise la limba si literatura romana, in rindul candidatilor a existat aceeasi parere: subiectele au fost mai usoare decit cele din sesiunea precedenta. Profesoara de limba si literatura romana Angela Tirulescu a fost de acord cu acestia: "In general, subiectele sint bine echilibrate. Primul subiect, cred eu ca a fost accesibil tuturor elevilor. Cel de-al doilea subiect nu a ridicat absolut nici o problema, doar la punctul b al celui de-al III-lea subiect sa fi fost probleme; aici, depinde de cunostintele de vocabular ale elevilor, fiind folosite cuvinte mai rar intilnite. Cel de-al IV-lea subiect a fost, fara indoiala, foarte usor. Ar trebui ca fiecare elev sa faca o lucrare de cel putin nota 6."
Desi a ajuns la cea de-a III-a proba a examenului de bacalaureat, Valentin Raducan, de la Liceul "George Vilsan"’, Faurei, a ratat ocazia de a absolvi liceul pentru ca a incercat sa copieze. Nu a apelat la noile metode, cu mobilul sau cu walkman-ul, ci si-a ascuns manualul de limba si literatura romana sub camasa. De parca nu era destul, el a copiat cuvint cu cuvint din sursa de inspiratie. Valentin Raducan a fost, desigur, scos din sala examenului si din cursa bacalaureatului. In continuare, vor avea loc, pe 22 august, proba obligatorie a profilului, pe 23 august, proba la alegere din aria curiculara corespunzatoare specializarii, iar pe 24 august, proba la alegere dintre disciplinele de profil opus. Rezultatele se vor afisa in cursul zilei, pe 26 august.
57 de elevi nu s-au prezentat la examenul de capacitate
Examenul de capacitate s-a desfasurat in 4 centre de examinare, respectiv: Colegiul National "Nicolae Balcescu", Liceul "Anghel Saligny", Scoala Generala Nr. 4 si Scoala Generala Nr. 6. Conform datelor primite de la Inspectoratul Scolar Judetean, s-au inscris pentru a sustine acest examen 1.197 de candidati. Dintre acestia, nu s-au prezentat 57 de elevi, raminind in cursa un numar de 1.140, ce reprezinta 95,22% din totalul celor inscrisi. La fel ca la bacalaureat, s-a ales varianta 3, structurata pe trei parti. Partea intii a fost notata cu 46 puncte, cea de-a doua, cu 10 puncte, iar cea din urma, cu 34 de puncte. Toate subiectele au fost obligatorii, acordindu-se 10 puncte din oficiu. Timpul efectiv de lucru acordat elevilor a fost de doua ore. Atit profesorii din comisie, cit si elevii iesiti din salile de examen au afirmat ca subiectele au fost accesibile si realizate in conformitate cu programa. Lina Balaban, presedinte al uneia din comisiile examenului de capacitate din cadrul Colegiului National "Nicolae Balcescu", ne-a precizat: "Nu am avut probleme. Supravegherea s-a facut in bune conditii, toti profesorii au semnat fisele de atributie pe care noi le-am prelucrat, n-am avut cazuri de frauda la examen si nici nu cred ca vor fi. Cred ca examenul se va desfasura bine in continuare, va depinde doar de nivelul de pregatire al elevilor." (Elena RADUCANU)

Comentarii