Bugetul pentru salariile dascalilor ar fi cit jumatate din exporturile Iasului

duminică, 02 noiembrie 2008, 22:56
5 MIN
 Bugetul pentru salariile dascalilor ar fi cit jumatate din exporturile Iasului

Cresterea salariala din sistemul de educatie ridica in continuare semne de intrebare cu privire la economia Romaniei. Majorarea lefurilor in invatamintul preuniversitar iesean inseamna un efort bugetar de 44 de milioane de lei pe luna, adica aproximativ jumatate din valoarea productiei lunare exportate de judetul Iasi. Mult sau putin? Economistii si oamenii de afaceri spun ca majorarea salariilor e periculoasa. De cealalta parte, 10.000 de profesori din judet au intrat astazi in greva de avertisment.

"Orice crestere de salarii este anormala"

Cine va ceda pina la urma: guvernul sau profesorii? Va fi greva generala in sistemul de educatie incepind 18 noiembrie? Sint doar doua din intrebarile la care, in contextul actual, nu se poate raspunde cu certitudine. Ce stim insa cu siguranta este ca, in cazul in care salariile vor fi majorate potrivit legii, finantarea pentru resursele umane din invatamintul preuniversitar va trebui sa creasca lunar de la 32,5 milioane de lei, valoarea bugetului pentru salarii in luna septembrie, la 44 de milioane de lei, potrivit datelor statistice furnizate de Inspectoratul Scolar Judetean.

Cu alte cuvinte, intre luna septembrie si octombrie 2008, ar trebui astfel sa existe o diferenta in plus la banii de salarii de 11,5 milioane de lei. O comparatie simpla arata ca suma necesara pe luna pentru lefurile profesorilor reprezinta aproximativ jumatate din valoarea produselor exportate, tot intr-o luna, de judetul Iasi. Asta daca tinem cont ca media lunara pentru prima jumatate de an in ceea ce priveste exporturile este de 24,3 milioane de euro, adica 89 de milioane de lei, la un curs mediu al monedei euro de 3,65 de lei.

"Avem o problema la exporturi pentru ca exportam extrem de putin. Pe fond, problema este ca noi consumam mai mult decit producem, iar in acest context o majorare a salariilor va conduce la o crestere a inflatiei. Cu alte cuvinte, puterea de cumparare a banilor va scadea", este de parere profesorul si economistul Tiberiu Brailean.

Si sectorul privat este ingrijorat de marirea lefurilor profesorilor. "Criza este de mult timp in Romania, iar in ultimii trei ani s-a facut un decalaj cumplit intre firmele private si de stat. In acest context, orice crestere de salarii in sectorul bugetar este anormala, pentru ca nimeni nu s-a asigurat ca exista o sursa de bani pentru aceste majorari. Sectorul privat este insa cel care genereaza plusvaloare si plusvenit si cel care va avea de suferit. De exemplu, cresterea si mai mult a dobinzilor practicate de banci va conduce la imposibilitatea multor firme private de a rezista si implicit la somaj", a declarat omul de afaceri Constantin Comanescu, proprietarul mai multor firme printre care Pieta si Remat, care a anuntat recent concedieri masive.

"Numai la profesori s-a ajuns la concluzia ca destabilizam economia"

In replica, profesorii se simt umiliti pentru cum sint tratati. "Sint prostii. Am in mapa 26 de acte normative din ultimii doi ani prin care guvernul a majorat si indemnizat salarii cu pina la 200%. Numai la profesori s-a ajuns la concluzia ca destabilizam economia. Bani sint chiar in procentul din PIB alocat educatiei. In anii trecuti prin rectificari bugetare sau sub forma de fonduri necheltuite au fost luati bani de la educatie. Acesti bani sint suficienti pentru majorarea salariilor profesorilor", a declarat Gheorghe Isvoranu, liderul Federatiei Sindicale "Spiru Haret".

Practic, sindicalistii spun ca pentru anul viitor, in conditiile in care PIB-ul va creste, salariile dascalilor inseamna 0,79% din cei 6% din PIB acordati educatiei. "La reactia guvernului temerea noastra este ca cei 6% din PIB pentru educatie sint doar pe hirtie. Procentul salariilor din intregul buget al educatiei este acum de 37%, si cu majorarea salariala ar creste la 54%, o valoare normala daca ne uitam si la celelalte state europene", a adaugat Violeta Amariei, vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint. In consecinta, profesorii au declansat protestele.

10.000 de dascali ieseni au intrat astazi in greva. Pe tot parcursul zilei, profesorii din Uniunea Sindicatelor Libere din Invatamintul Preuniversitar (USLIP), afiliati la Federatia "Spiru Haret", vor sta cu elevii la ore, dar nu le vor preda. Greva de avertisment se desfasoara sub titlul "o lectie de demnitate".

"Greva de avertisment incepe la ora 7 dimineata si tine intreaga zi. Consideram ca premierul Calin Popescu Tariceanu are intreaga responsabilitate pentru aceasta actiune, pentru ca banii pentru salariile profesorilor sint blocati din propriul lui orgoliu, si nu din argumente adevarate. Stim ca in fiecare an sint bani din investitii care se intorc la bugetul de stat si sint redistribuiti altor ministere. Acum, aceste fonduri ar putea sa ne revina noua pe salarii", a declarat liderul zonal al USLIP, Laviniu Lacusta.

Cu alte cuvinte, elevii vor merge astazi la scoala, insa unele ore le vor face, iar altele vor sta cu profesorii in clasa, pur si simplu, anunta sindicalistii.

Tariceanu, dat in judecata pentru instigare la ura de clasa

Mai mult decit atit, Federatia "Spiru Haret" va depune plingere penala premierului Tariceanu, daca pina marti nu va cere scuze publice cu privire la o serie de afirmatii facute de acesta referitoare la norma didactica si la sporurile profesorilor. "Ne vom adresa Parchetului de pe linga Inalta Culte de Casatie si Justitie din Bucuresti pentru ca noi consideram ca prim mesajul sau, primul ministru a incitat la ura intre diverse categorii sociale. Noi nu avem o norma de 14 ore pe saptamina, ci 16 sau 18 ore, in functie de grad si vechime, si nu beneficiem de 12 sporuri, ci de in medie 2-3 sporuri", a incheiat Laviniu Lacusta.

Tot saptamina aceasta o petitie cu reactia guvernului la votul Parlamentului este depusa la Parlamentul European de la Bruxelles de catre sindicalistii de la FSLI. Greva de astazi este prima dintr-o intreaga serie de actiuni de protest anuntate de profesori. Peste exact o saptamina vor intra in greva de avertisment de doua ore si cadrele didactice afiliate Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint. Pina atunci vor picheta sediul Senatului in ziua discutarii Ordonantei de urgenta de aminare a legii care le majoreaza salariile profesorilor, adica cel mai probabil miercuri. Profesorii sint decisi sa inceapa greva generala in invatamint, pe termen nelimitat, daca nu se rezolva situatia salarizarii votate pe 18 noiembrie.

In judetul Iasi sint 9.500 de profesori, aproximativ 1.000 de cadre didactice auxiliare, iar bugetul pentru salarii care sa cuprinda si majorarea de 50% pentru aceste categorii de salariati pe intreg anul bugetar 2009 ar putea fi la nivelul judetului Iasi de 528 de milioane de lei.

Comentarii