Calculator confiscat pentru un film descarcat

Subtitlu

miercuri, 30 ianuarie 2008, 23:17
6 MIN
 Calculator confiscat pentru un film descarcat

El era convins ca este legal sa ia filme de pe torrent-ul firmei Airbites, la care platea constiincios abonament. Ca el sint mii de ieseni, care au oricind 10 sau 20 de filme luate de pe torrent. In opinia politistilor, toti acestia comit infractiuni. Oricind, ei se pot trezi cu Politia la usa, confiscindu-le computerul teoretic chiar si pentru un singur film. Ce spun sefii politistilor? Ce spun avocatii?

 

„Ziarul de Iasi" a stat de vorba cu unul dintre tinerii perchezitionati saptamina trecuta de ofiterii Serviciului de Investigare a Fraudelor (SIF), care a ramas fara calculator. Tinarul are 24 de ani si locuieste in Tatarasi, in zona Dispecer. Acesta sustine ca motivul pentru care politistii i-au cotrobait prin casa au fost cele zece filme pe care le avea la share pe trackerul torrent.is.airbites.ro (site unde erau indexate linkuri catre filme). Anchetatorii i-ar mai fi spus ca ratia (raportul dintre fisierele oferite si cele luate) era mult prea mare. Concret, acesta ar fi oferit celorlalti utilizatori mai multe filme decit a luat pentru el.

Cum a ajuns Politia la Mihai

„Aveam in total pe calculator cred ca 30 de filme, din care doar zece ramasesera la share pe torrent. Celelalte erau pe hard, dar nu le putea lua nimeni", povesteste Mihai, care nu a dorit sa ii dezvaluim numele complet. „Mi-au spus ca au ajuns la mine pentru ca am tinut un film pe torrent aproape sase luni de zile. Este vorba de «American Gangster». Am stat numai pe torrent, pe celelalte retele intram foarte rar", a continuat acesta.

Ofiterii SIF i-au batut la usa cu mandatul de perchezitie in mina vinerea trecuta, cind el era la serviciu. A deschis sora lui Mihai. „Au venit la noua dimineata si au batut insistent la usa. Erau trei politisti… un inspector si doi subinspectori. Au spus ca au mandat de perchezitie. Mi l-au aratat, dar nu mai retin ce scria pe el. Au chemat o vecina sa fie martor la perchezitie, ca eu eram singura acasa. Au spus ca vor sa caute CD-uri si orice e legat de calculator, internet si produse piratate. Pe calculator aveam citeva filme si muzica. Mi-au spus ca fratele meu este suspectat de aproape sase luni de zile", a spus Diana, sora tinarului.

Aceasta povesteste ca, imediat cum au intrat in casa, ofiterii s-au apucat sa cotrobaiasca dupa probe care sa il incrimineze pe tinar. „Au cautat peste tot. Au fost pe balcon, prin bucatarie, prin dormitoare, s-au uitat prin dulapuri. Pina la urma au luat unitatea centrala, nu au mai luat nici un CD. Intr-una din camere mai este inca un calculator, dar nu mai functioneaza. S-au uitat la el, dar nu l-au mai luat. Au facut procesul verbal si au plecat", a mai povestit Diana.

Tinarul perchezitionat mai spune ca nu s-a gindit ca este ceva ilegal in ceea ce face. „Nu stiam nici ca este legal, nici ca este ilegal, si in nici un caz nu ma asteptam sa vina Politia acasa. M-am gindit ca, daca sint abonat la Airbites, care este firma mare si serverul de torrent este al lor, este totul in regula si legal", a mai spus Mihai.

Politia: "Oricine descarca un film comite o infractiune"

Ofiterii SIF Iasi care se ocupa de combaterea pirateriei spun totusi ca nu toti utilizatorii de PC ar trebui sa isi faca probleme ca se vor trezi cu Politia la usa. „Daca ne luam strict dupa lege, oricine descarca un film comite o infractiune. Nu pot eu sa spun ca sintem un popor de infractori, dar cei care fac lucrul acesta savirsesc intr-adevar o infractiune. Problema noastra apare in momentul in care fenomenul ia amploare si capata aspect de industrie. Atunci trebuie sa intervenim", a explicat comisarul sef Petru Balteanu, seful SIF.

Acesta a mentionat ca utilizatorii casnici care stau pe torrent sau alte retele de file sharing sint „vinati" in functie de anumite criterii. „Serverele sint monitorizate zilnic si nu o sa mearga nimeni acasa la utilizatorul care ia un film sa il vada cu prietenii. Perchezitiile sint solicitate in functie de timpul cit downloadeaza, ce cantitati, cit timp tine fisierele la share si asa mai departe. Deocamdata, la noi este o perioada de pionierat cu astfel de cazuri. Eu sint convins ca, in citiva ani, fenomenul se va diminua si va intra intr-o sfera de legalitate", a mai explicat comisarul sef Balteanu.

Ofiterii specialisti spun ca utilizatorii casnici la care s-au facut perchezitii saptamina trecuta primisera drepturi de uploaderi (sa puna fisiere pe serverele de torrent). „Aveau conexiuni foarte bune si preluau operele respective de pe servere din strainatate. Apoi le distribuiau pe cele doua din Iasi pe care noi le-am monitorizat. Utilizatorii simpli de PC nu sint in atentia noastra. In mod normal, un utilizator simplu are o ratie de 1:1 – cantitatea pe care o ia este egala cu cea pe care o da mai departe. Unul dintre cei la care am facut perchezitie avea o ratie de 9:1. Deci el pusese pe serverul respectiv de noua ori mai mult decit a luat", a detaliat unul dintre ofiterii care lucreaza in acest dosar.

„Filmul «I robot» a stat aproape un an indexat, de la citeva zile dupa lansare pina am inchis serverul. Anul trecut, toti cei care au fost gasiti cu CD-uri sau DVD-uri piratate in bazar au luat marfa de pe aceste torrente. Este clar ca se dezvolta o adevarata industrie cu operele luate de pe aceste servere", a continuat ofiterul.

Ce spun avocatii?

Printre avocatii ieseni, parerile in ce priveste astfel de infractiuni sint impartite. Unii spun ca intr-adevar se comite o infractiune, dar cel mai probabil cei inculpati vor scapa doar cu o amenda penala. „Teoretic, infractiunea exista, insa nu cred ca s-a ajuns in instanta cu astfel de cazuri, decit daca reproducerea acestor opere s-a facut in numar foarte mare. Indiferent daca descarcarea s-a facut prin astfel de site-uri sau de pe clasicul ODC sau DCAA, sintem expusi", a precizat avocatul Razvan Cardoneanu, care a aparat inculpati in dosare privind incalcarea Legii drepturilor de autor.

„Spre exemplu, eu daca iau de pe retea un concert inregistrat pe care vreau sa il vad doar eu, este putin probabil sa ma trezesc cu politia la usa. Dar exista tot atitea sanse ca sa vina. Legea este foarte clara si nu specifica un prag cantitativ, sa poti spune: daca am noua filme este in regula, daca am zece am savirsit o infractiune", a continuat el, adaugind ca in cele mai multe cazuri de acest gen cei vizati pot scapa cu o amenda penala.

Alti avocati insa sustin ca anchetatorii trebuie sa dovedeasca un interes comercial al celui avut in vizor intr-un astfel de dosar. „Contextul este foarte important la un astfel de caz. Daca exista sau nu licenta si daca operele respective erau destinate comercializarii. Am avut un caz in care clientul a declarat ca le-a luat pentru el, insa anchetatorii au adus probe prin care au demonstrat ca a si vindut operele respective. In alt caz nu s-au putut obtine astfel de probe", a mentionat avocatul Liviu Bran.

El a mentionat ca este destul de dificil de probat o astfel de infractiune, iar legea in acest domeniu este interpretabila. „Daca pornim de la ideea ca producatorii nu au dat licente pentru distributie, atunci cred ca 80% din populatia Romaniei ar trebui trimisa in judecata pentru ca vizioneaza filme de pe retele. In opinia mea, este o interpretare a legii dusa spre extrem. E ca si cum ai vrea sa retragi toate luminarile de pe piata ca nu sint produse de Mitropolia Moldovei, ci intr-un beci la Voinesti. Cu o astfel de interpretare ar trebui interzis accesul la internet. Ceea ce este imposibil", crede avocatul Liviu Bran.

Comentarii