Cancer politic

Subtitlu

vineri, 16 aprilie 2010, 19:21
5 MIN
 Cancer politic

"La Institutul de Oncologie se va taia panglica pina la sfirsitul anului". Asta spunea Dan Carlan, seful PDL Iasi, in luna ianuarie anul acesta, plin de optimismul de dupa alegerile cistigate la finele anului trecut.

N-au trecut nici patru luni de atunci si, deja, in atitudinea autoritatilor s-a cuibarit pesimismul. "Realist vorbind, anul viitor deschidem institutul", spune acum dr. Vasile Cepoi, directorul Directiei de Sanatate Publica Iasi.

Epopeea cladirii care urmeaza sa gazduiasca primul Institut destinat pacientilor care sufera de cancer din zona Moldovei a inceput in anul 1996. De atunci insa proiectul a fost modificat de cinci ori.

Daca la inceput cladirea era destinata unui spital de urgente cu toate specialitatile, la inceputul anului 2009 a aparut o hotarire de Guvern prin care noua cladire isi schimba destinatia in Institut de Oncologie. Atunci a fost schimbat pentru ultima data proiectul. Dirigintele de santier spune ca poate termina constructia si montajul pina la sfirsitul anului daca va avea bani.

Reprezentantii autoritatilor sanitare iesene afirma ca exista prevedere bugetara pentru anul in curs. In cladire se lucreaza acum la finisari si la buncarul pentru cele doua acceleratoare de particule. Proiectul initial prevedea predarea la cheie a spitalului dupa 36 de luni. Au trecut peste 170 de luni de atunci. Cite vor mai trece?

Buncarul, greu de facut

"Pina in primavara va fi gata constructia in sine, iar in a doua jumatate a anului se va realiza licitatia (n.r., licitatia pentru aparatura). Intreaga procedura de achizitie se va desfasura in 2010 si vor fi aduse echipamente foarte sofisticate, printre care si acceleratoare. Cu siguranta Institutul va fi functional incepind de anul acesta. Am toata convingerea ca se va taia panglica pina la sfirsitul anului", declara, pentru editia din 11 ianuarie 2010 a Ziarului de Iasi, Dan Carlan, secretar de stat in Ministerul Mediului si presedintele PDL Iasi.

Convingerea lui Carlan venea in urma unei discutii pe care acesta o purtase cu noul ministru al Sanatatii, Atila Czeke, in care primisese promisiunea ca se vor acorda banii necesari finalizarii institutului. Am ajuns insa la jumatatea primaverii, iar cladirea nu este nici pe departe pregatita sa fie inaugurata. De altfel, munca la amenajarea buncarului pentru acceleratoarele de particule este abia la inceput, si vor mai dura citeva luni bune.

In ciuda faptului ca autoritatile sanitare spun ca exista prevedere bugetara pentru anul acesta, la constructor nu a ajuns deocamdata nici un ban in 2010. "In mod normal, prezentam acte in fiecare luna la Ministerul Sanatatii, si de acolo ni se deconteaza lucrarile pe baza acelor acte. Anul acesta inca nu s-au primit fonduri. Noi muncim in speranta ca vor veni si banii", a declarat ing. Victor Alexandriuc, dirigintele de santier.

11 sali de operatie

Institutul se intinde pe o suprafata de 2,5 hectare si este prevazut la o capacitate de 300 de paturi. In prima jumatate a anului trecut a aparut si ideea unui consortiu intre spitale. Avind in vedere ca deocamdata partea de oncologie nu va avea nevoie de toate cele 300 de paturi, autoritatile sanitare au decis ca o treime dintre ele sa fie destinate Spitalului de Urgente "Sf. Ioan". Citeva dintre clinicile acestui spital se vor putea muta in noua cladire pina la momentul in care Iasul va avea un Spital Regional de Urgente.

"Initial erau proiectate opt sali de operatie in toata cladirea. Acum avem deja 11 astfel de sali. La etajul II de exemplu vor fi clinicile de chirurgie plastica si reparatorie si arsi. Etajele IV, V si VI sint deja gata si s-au montat chiar si instalatiile de fluide medicale. Se lucreaza acum la celelalte etaje, la partea de finisaje, si mai sint si zonele care vor fi destinate activitatii de invatamint, respectiv amfiteatre si sali de curs, care mai trebuie amenajate si la care mai este de munca", a mai spus Alexandriuc.

Buncarul, terminat in iunie?

In acelasi timp, acum se lucreaza la buncarul care ar trebui sa adaposteasca acceleratoarele de particule destinate tratamentului pacientilor care sufera de diverse forme de cancer.

"La sfirsitul lunii iunie speram sa ne apucam de sapat si in septembrie ar trebui sa fie gata buncarul. Avem deja pusi 40 de piloni de sustinere si in final vor fi 80. Cel mai de jos punct va fi la 15 metri adincime, iar distanta dintre tavanul buncarului si suprafata va fi de sapte metri. In zone de focalizare grosimea peretilor va fi de trei metri, iar grosimea planseului va fi de 1,5 metri. Tencuielile se vor face cu barita, pentru protectie la radiatie, si usi speciale cu plumb fabricate in Germania. Tehnologia este de ultima generatie", a precizat dirigintele de santier.

Distanta dintre buncar si cladirile Spitalului de Urgente "Sf. Ioan" va fi de cel putin sapte metri.

Despre aparatura nu se stie nimic concret

In ciuda faptului ca lucrarile par sa fie oarecum avansate, cel mai probabil institutul nu va putea fi deschis din cauza lipsei banilor. Deocamdata nu se stie cu exactitate cum si de unde va fi achizitionata aparatura medicala necesara in institut.

"Despre aparatura nu avem inca nimic concret. Vor fi mai multe surse de finantare, iar o parte este inclusa in proiect. Oricum, va trebui o noua evaluare pentru ca au mai crescut preturile. Prevederea din legea bugetului pentru acest an este de 45 de milioane de lei pentru lucrari, iar pentru 2011 este de 43 de milioane, care vor fi pentru o parte din aparatura. Valoarea actualizata a proiectului Institutului de Oncologie este de peste 175 de milioane de lei, bani care vin de la Bugetul de Stat", a spus directorul DSP Iasi.

Institutul Regional de Oncologie va prelua sectii, compartimente, structuri paraclinice, structuri ambulatorii de profil si personal medical de specialitate din mai multe unitati medicale din municipiu. Clinicile si compartimentele din noul spital vor fi structurate in asa fel incit sa poata raspunde nevoilor tuturor pacientilor cu afectiuni canceroase din regiunea Moldovei.

Pacientii vor beneficia atit de clinici medicale, cit si chirurgicale. Autoritatile sanitare iesene spun ca deschiderea institutului reprezinta o prioritate si la nivel national. In acelasi timp insa, exista promisiuni de la Ministerul Sanatatii ca se vor acorda in acest an aproximativ patru milioane de lei pentru reabilitarea cladirilor Spitalului de Urgente "Sf. Ioan".

Comentarii