Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Casa-monument praf si pulbere

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    O casa-monument din municipiu a ajuns ruine. Dupa aproximativ 200 de ani de existenta, din imobilul in care a locuit Ioan Petru Culianu au ramas doar citiva pereti. Autoritatile au reactionat in ceasul al 13-lea si au venit in inspectie atunci cind aproape toata cladirea era la pamint.

    Lucrarile au fost sistate, iar reprezentanti ai Primariei, Inspectoratului in Constructii, Directiei Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National (DJC) si Politiei analizeaza acum situatia.

    Cladirea de pe strada Sfintul Atanasie nr.13 apartine medicului Marin Burlea. El sustine ca vrea sa refaca monumentul exact asa cum a fost. Specialistii sint de parere insa ca fostul director al Spitalului de Copii nu a procedat cum ar fi trebuit in cazul unui monument istoric.

    "Trebuie sa vedem ce putem salva"

    Santierul demarat la casa din zona centrala, din zona Spitalului de Infectioase, a atras si atentia iesenilor din zona. "In sfinta zi de Constantin si Elena, pe 21 mai 2010, in momentul in care credinciosii slaveau pe acesti sfinti, pe strada Sf. Atanasie numarul 13, in spatele unei copertine uriase si dizgratioase, o voce feminina impulsiona pe cei doi-trei demolatori pentru a ucide mai cu sirg casa-monument, casa-istorie, casa poveste: Casa Bogdan-Culianu, casa in care au trait, au creat, au cunoscut bucurii si viltori ale vremii... familiile Petre Bogdan (prestigios profesor universitar, fost primar al Iasilor), Nicolae Culianu (prestigios profesor universitar, unul dintre fondatorii Junimii), Ioan Petru Culianu (filosoful)", arata Livia Ciuperca intr-o scrisoare deschisa adresata iesenilor.

    Cladirea din care au ramas acum doar citiva pereti se afla pe lista monumentelor istorice din municipiu. Pe aceasta lista, la adresa Sf. Atanasie nr.13 este mentionata o cladire din secolul XVII.

    Reprezentantii DJC sustin insa ca a fost o greseala la redactarea listei. Cladirea este monument istoric, dar nu a fost construita in secolul XVII. "Cladirea dateaza de la jumatatea secolului XIX, dar este monument istoric. Noi am solicitat in scris acest control. Am fost chiar eu acolo, impreuna cu cei de la Primarie, Politie, Inspectoratul in Constructii. Cei de la Inspectorat au cerut toate documentele spre analiza. Apoi se vor lua si masuri. Evident ca se vor lua masuri. Trebuie sa vedem ce putem salva din casa. Pe noi nu ne incalzeste o eventuala sanctiune financiara. Trebuie remediate stricaciunile. Exista proceduri, dar trebuie sa asteptam rezultatele anchetei", a declarat Vasile Munteanu, seful DJC.

    El a mai spus ca se va insista pentru refacerea cladirii asa cum a fost. "Ei aveau depozitate citeva elemente decorative pe care le-au desprins si au spus ca vor sa le refoloseasca, dar o restaurare de monument nu se face asa. Exista dat si un aviz de la Directia pentru Cultura, dat in 2004, dar nu pentru asa ceva. Acum s-a reinnoit certificatul de urbanism, fara a se mai cere un aviz de la noi. Si Dan Petrescu a locuit in acea casa. Inainte de 1989, Securitatea pazea zi si noapte acel obiectiv. Este o casa foarte importanta", a continuat Munteanu.

    "Este casa mea de locuit, nu un muzeu"

    Reprezentantii Primariei sustin ca au dat dispozitie pentru sistarea lucrarilor si urmeaza ca, in citeva zile, sa se comunice un punct de vedere comun al institutiilor care au verificat lucrarile. Un punct de vedere similar au avut si reprezentantii Inspectoratului in Constructii.

    "Asteptam sa primim toate documentele solicitate. Se spune ca acea cladire s-a autodemolat, dar in acea situatie trebuie sa existe o hirtie in acest sens. Trebuiau sa anunte", a precizat Neculai Manolache, purtatorul de cuvint al Inspectoratului Judetean in Constructii. El a mai spus ca va fi emis un proces-verbal de control in perioada urmatoare, in functie de documentele primite de la firma constructoare si de la proprietari.

    Doctorul Marin Burlea sustine ca, din punct de vedere al actelor, are toate autorizatiile si avizele necesare. "Exista o autorizatie emisa in 2004 care a fost prelungita pina in iulie 2010, dar pentru consolidare", a afirmat Ioan Ciobanu, seful Serviciului Control Urbanism, din cadrul Primariei.

    Proprietarii spun ca, in momentul in care muncitorii au inceput sa decapeze tencuiala in vederea lucrarilor de consolidare, unii pereti au cedat. "Eu am cumparat casa in 2004, de la urmasi ai familiei Culianu. Am avut multe procese cu vecinii, dar acum intentionez sa reconstruiesc casa exact cum a fost, cu aceleasi materiale. Casa este din 1800 si a mai fost consolidata in 1926, prin ancorare, asa cum se facea atunci. Am recuperat caramida din ziduri si am facut analize sa vedem care materiale mai pot fi refolosite", a explicat Burlea.

    El sustine insa ca partea de rezistenta a cladirii este deficitara, iar materialele vechi nu vor putea fi folosite la structura de rezistenta a cladirii. "Este casa mea de locuit, nu un muzeu. Eu trebuie sa imi asigur securitatea. Intentia mea este sa refac cladirea la exterior, exact asa cum a fost ea. Ma costa mai mult, dar asa voi face. Statul nu imi da nimic. Totul fac pe banii mei. Tin la cultura ieseana si vreau sa pun in valoare un loc care este emblematic pentru Iasi. Am facut poze, filme pentru a o reface exact la fel cum a fost. Voi pune si o placa la intrare. Va dau toate asigurarile ca aceasta cladire va fi la fel", a completat Burlea.

    Medicul a mai spus ca intentioneaza sa colaboreze cu reprezentantii DJC la refacerea cladirii.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri