Casatorii din dragoste pentru pasaport

duminică, 23 august 2009, 21:22
4 MIN
 Casatorii din dragoste pentru pasaport

Tot mai multi cetateni straini incearca sa obtina cetatenia romana, prin casatorie. O parte dintre acestia sint insa refuzati pe motiv ca s-au casatorit doar pentru a putea obtine statutul de cetatean roman. De la inceputul anului pina acum, ofiterii Serviciului Judetean pentru Straini (SJS) au descoperit opt astfel de cazuri de casatorii de convenienta. "Numarul este in crestere, dar nu putem vorbi despre un fenomen alarmant", declara comisarul-sef Sorin Gaita, seful SJS. Pe de alta parte, au fost aprobate peste 230 de cereri pentru care au fost emise cartile de rezidenta. In prima jumatate a acestui an s-au inregistrat si 61 de casatorii mixte, intre un cetatean strain si unul roman. In 38 de cazuri, unul dintre viitorii soti era cetatean din Republica Moldova. In baza casatoriei cu cetateni romani, strainii pot obtine dreptul de rezidenta si ulterior cetatenie romana. Acesta lucru le permite libera circulatie sau chiar angajarea in alte state membre ale Uniunii Europene (UE). Cartea de rezidenta poate fi folosita si pentru a intra in alte state UE, dar numai impreuna cu pasaportul tarii din care provine cetateanul strain si obligatoriu insotit de cel sau cea cu care este casatorit.

Casatoria, bilet de libera trecere pentru basarabeni

Opt cetateni straini au incercat in acest an sa se casatoreasca cu romani doar pentru a putea obtine statutul de cetatean roman. Dintre acestia, majoritatea sint basarabeni. "Cinci dintre cazuri sint cetateni ai Republicii Moldova, iar in celelalte cazuri au fost cetateni proveniti din Macedonia, Albania si Serbia. A fost vorba despre trei femei si cinci barbati pentru care au existat suspiciuni de casatorie de convenienta si carora le-au fost respinse cererile de emitere a cartii de rezident. La momentul de fata cetatenii straini casatoriti cu cetateni romani reprezinta cel mai numeros grup, dupa cei veniti la studii", a spus comisarul-sef Sorin Gaita, seful Serviciului Judetean pentru Straini (SJS) din cadrul Oficiului pentru Imigrari. Numarul celor identificati ca intentionau sa se casatoreasca pentru obtinerea cetateniei este in crestere, dar, spun autoritatile, nu reprezinta o problema in momentul de fata. "Se observa o usoara crestere fata de anul trecut. In 2008 s-au inregistrat zece cazuri pe parcusul intregului an. Deocamdata nu putem vorbi despre un fenomen alarmant", a mai afirmat seful SJS. Pe de alta parte, de la inceputul anului, au fost inregistrate alte 246 de cereri pentru emiterea cartii de rezidenta, 232 dintre acestea fiind aprobate, iar celelalte fiind inca in lucru.

Interogatoriu de sase ore pentru verificarea sotilor

Cererile pentru emiterea cartii de rezidenta pe baza certificatului de casatorie ajung pe masa ofiterului de interviuri. Acesta trebuie sa isi dea seama din discutiile cu cei doi soti daca acestia au o relatie serioasa sau una de convenienta. Discutiile cu cei doi soti se desfasoara separat, iar "tirul" de intrebari al ofiterului poate dura si peste sase ore. "Ofiterul poate apela la orice aspecte ale vietii comune, care ar trebui stiute de un cuplu. Nu se fac referiri la aspectele care tin de relatia lor intima, sub nici o forma. Se discuta despre aspecte culinare, prieteni comuni, rude ale celor doi, momente petrecute impreuna, vacante si asa mai departe. Nu exista un tipar. Ofiterul se pliaza in functie de persoana pe care o are in fata", a mentionat comisarul-sef Gaita. Pentru cei care sint respinsi, se emite o decizie de returnare in tara de origine, iar cetateanul strain este obligat sa paraseasca Romania in 30 de zile. Pentru cererile aprobate se elibereaza cartea de rezidenta pe o perioada de maximum cinci ani. "De regula perioada pe care se emite este de un an, timp in care se fac verificari la domiciliu sau la locul de munca. Acolo unde apar informatii ca avem o casatorie de convenienta se reia interviul", a mentionat seful SJS. Pentru cei care vor sa obtina cetatenia si trec de interviu obtinind statutul de rezident, urmeaza o perioada de cinci ani de verificari, in care trebuie sa faca dovada sederii neintrerupte si legale pe teritoriul Romaniei. "Neintrerupere nu inseamna ca nu are voie sa mearga in tara de origine sa isi vada rudele pentru o perioada de doua, trei saptamini. Dar sa nu stea in strainatate 300 de zile pe an, iar apoi sa vina sa fie prezent in Romania, doar sa dovedeasca faptul ca a locuit aici", a explicat seful SJS. Casatoria incheiata pe teritoriul altui stat intre un cetatean roman si unul strain nu are nici o influenta in procesul de acordarea cetateniei romane.

Cei ale caror cereri sint respinse in urma interviului au posibilitatea sa atace decizia in instanta. Reprezentantii SJS spun ca in acest an, au pierdut un singur proces, dar casatoria respectiva s-a terminat prin divort. A fost vorba despre o familie formata dintr-o romanca si un cetatean african. "Persoana a cistigat in instanta, dar ulterior s-a dovedit ca am avut dreptate, pentru ca la scurt timp a intervenit divortul, iar cetateanul a primit decizie de returnare", a sustinut comisarul-sef Gaita.

Comentarii