Ce l-a impins pe copil sa ucida?

Subtitlu

marți, 14 iulie 2009, 21:45
13 MIN
 Ce l-a impins pe copil sa ucida?

De unde apar acesti demoni? Sa fi salasluit ei dintotdeauna in gindurile si in sufletul copilului de nota 10 de la "Negruzzi"? Si daca da, nu s-au aratat mai devreme? Nu i-a observat nimeni? Dar acum doi ani, cind baiatul a incercat sa isi injunghie tatal, ce a fost? Cite familii care in ochii celor din jur sint "perfect normale" vor fi ascunzind lucruri care pot rabufni intr-o zi perfect normala de iulie, ca multe alte zile in care nu s-a petrecut nimic? Se putea sa nu se intimple nici acum? Dar chiar s-a intimplat? Pentru copilul care si-a ucis mama, internat la Pavilionul I Barbati de la Spitalul de Psihiatrie, pare ca totul e ca inainte. Daca nu ar exista trupul desfigurat al mamei, socul tatalui, copila de cinci ani ramasa orfana, agitatia cunoscutilor uluiti de veste, mobilizarea anchetatorilor si a medicilor care incearca sa gaseasca raspuns la intrebarile acestea toate, daca ne-am lua doar dupa chipul copilului, s-ar putea crede ca nu s-a intimplat nimic. "E insensibil. Rece. Indiferent. Ca un platou", il descrie pe elev medicul psihiatru Dorina Donciu, care a vorbit de mai multe ori cu noul sau pacient.  

"Raceala e structura lui de baza"

Copilul si-a lovit mama cu un ciocan. Isi facuse bagajul pentru plecarea in munti in care isi pusese minimul necesar pentru supravietuire. Pregatise si crima, asa cum isi premeditase plecarea? Pina la expertiza psihiatrica anuntata pentru miine, raminem in sfera ipotezelor. Sau a fost un moment de furie dupa ce mama i-ar fi interzis sa se duca la munte?

"Eu nu cred ca a fost furie si nici nu cred ca se intimplase ceva atunci. Sta foarte bine cu emotiile. Nu are o modulare emotionala. Raceala afectiva e structura lui de baza. Nu as putea spune ca regreta", spune medicul primar psihiatru Dorina Donciu, sefa Pavilionului I Barbati, unde este internat baiatul si unde va ramine, probabil, pina la pronuntarea sentintei, caci lasarea lui in libertate e considerata periculoasa.

Copilul ucigas se afla intr-un salon de la etajul I, la "fara clanta", alaturi de alti pacienti cu tulburari psihice. In general, in aceste saloane sint oamenii cu tulburari grave, caracterizate prin agitatie excesiva.

Elevul este insa de un calm desavirsit pina acum. "Povesteste totul cu lux de amanunte, cu raceala in glas", il descrie dr. Donciu. "M-a impresionat ca profesionist si ca parinte calmul cu care a comis fapta si cu care a reactionat ulterior. Nu e agitat, nu are cosmaruri, nu e marcat de cele intimplate. Ma surprinde lipsa de emotivitate care, dupa parerea mea, are drept cauza utilizarea excesiva a jocurilor pe calculator, cu violenta lor aferenta", spune si dr. Calin Scripcaru, medic legist, managerul Spitalului de Psihiatrie. "La un moment dat, copiii care privesc excesiv aceste jocuri privesc si realitatea la fel, nu mai fac diferenta dintre virtual si real, dintre bine si rau", adauga dr. Scripcaru.

Debutul unei boli sau "imbecilitate morala"?

Medicii de la Socola ramin deocamdata la parerea ca gestul baiatului nu a fost premeditat. Dar ce a fost atunci daca nu a fost nici premeditare, nici isterie de moment? La prima vedere, spun ei, crima a fost un gest spontan, a fost comisa cu singe rece. Ce resorturi sa o fi justificat? Dr. Donciu spune ca expertiza psihiatrica ar putea scoate la iveala mai multe raspunsuri. In cariera sa, a mai avut cazuri similare.

"Acum citiva ani, un copil de 14 ani, cu un coeficient de inteligenta ridicat, cu o fata de inger, a fost adus dintr-un judet al Moldovei dupa ce isi strangulase mama cu cablul de la telefon. Un alt copil, de 13 ani, din Focsani, si-a ucis mama cu o piatra", si-a amintit dr. Donciu.

In aceste doua cazuri, crimele au fost debuturi medico-legale ale schizofreniei. Erau debuturi atipice, intrucit acestea apar la virste mai mari, de 17-18 ani. Nu se poate spune deocamdata daca asta e situatia si cu copilul profesoarei de la "Saligny" sau daca aici a fost, mai degraba, o "imbecilitate morala", avind in vedere ca nu regreta, nici nu pare afectat de cele intimplate.

"M-a socat dezvoltarea lui somatica. Arata ca un adult"

Nu e surprinzator ca un copil ce abia terminase clasa a VI-a, un copil inteligent, de nota 10, crescut intr-o familie buna, educat intr-un liceu de elita, are forta sa comita o crima asa de violenta? "La acest pacient m-a socat dezvoltarea lui somatica. Ma asteptam sa vad un copil, dar mi s-a infatisat o persoana care arata aproape ca un adult", povesteste dr. Donciu, care, dupa 14 ani in care a lucrat la Spitalul de Psihiatrie si pentru Masuri de Siguranta Padureni-Grajduri, spune ca nu mai sint multe grozavii care sa o mai socheze.

Sa fi fost insa gestul baiatului de duminica anticipat de alte comportamente dinainte? Putea fi observat si prevenit cumva un astfel de comportament? Nu se poate sti cu certitudine ce a fost in acest caz, dar in general, da, exista semnale dinainte, iar acestea au avut, probabil, o evolutie in timp, crede dr. Calin Scripcaru.

De altfel, copilul a incercat acum doi ani sa isi injunghie tatal. "Astfel de gesturi extreme, comise de copii inteligenti din familii bune, cu motivatii aparent inexplicabile si absurde, au de obicei in spate alte gesturi bizare, comportamente care ar putea da de gindit parintilor, i-ar putea motiva sa ceara ajutorul unui specialist. Insa parintii privesc adesea cu toleranta astfel de gesturi sau nu se pricep, sau nu au timp sa le observe, ocupati cu munca si cu grijile", adauga dr. Scripcaru.

Nimeni nu poate spune acum ce anume ar fi putut face ca baiatul de nota 10 de la "Negruzzi" sa nu fi facut ce a facut, ci, in timp ce mama lucra la computer, sora cea mica dormea, tatal era la munca, el sa fi citit in continuare "Winnetou" de Karl May, cartea pe care si-ar dori sa o reciteasca, asa cum i-a spus procurorului, in salonul cu gratii de la Socola.

Medicii vor sa ii faca RMN
Medicii psihiatri nu au inca o explicatie pentru comportamentul agresiv al copilului. Baiatul in virsta de 13 ani se afla internat la Spitalul Clinic de Psihiatrie "Socola" de trei zile, acolo unde medicii incearca sa afle ce l-a determinat sa isi omoare cu o asemenea cruzime mama. Specialistii spun ca baiatul nu pare a fi un copil-problema si deocamdata nu pot spune ce a fost in mintea lui. "Este internat intr-o rezerva, intr-un pavilion cu supraveghere deosebita, atit video, cit si din partea personalului medical. Masurile de securitate nu au fost impuse din cauza ca ar prezenta el anumite simptome, din contra, este un copil foarte linistit. Pina acum nu a cauzat probleme si a fost relativ cooperant cu medicii", a declarat prof.dr. Calin Scripcaru, managerul Spitalului "Socola". Desi baiatul a fost evaluat zilnic, nu se stie inca ce l-a determinat sa comita crima. "Copilul este examinat psihiatric in fiecare zi si, de asemenea, i se fac toate celelalte investigatii necesare pentru o expertiza corecta. Noi am vrea sa ii facem analize amanuntite, inclusiv de computer tomograf si RMN. Nu este exclus sa aiba o afectiune organica si sa-i fi cauzat un asemenea comportament. Nu stim inca ce s-a intimplat cu el, este un copil foarte linistit, nu este agitat, nu impune vreun tratament anume", a adaugat prof.dr. Calin Scripcaru. Expertiza care ar putea aduce lumina in acest caz va avea loc miine. "Expertiza psihiatrica o vom face joi, si abia dupa aceea vom putea pune cu exactitate un diagnostic si sa spunem ce s-a intimplat cu el", a conchis prof.dr. Calin Scripcaru.

 

"Mi s-a parut ca isi ura foarte mult mama; crima pare a fi fost planificata cu singe rece"
La prima audiere a baiatului a fost prezent si un psihopedagog din cadrul Centrului specializat pentru resocializarea copilului predelincvent si delincvent. De asemenea, psihopedagogul a fost prezent si la reconstituirea crimei. "Baiatul a povestit tot ce s-a intimplat pe un ton foarte degajat, fara probleme de exprimare, ci chiar cu lux de amanunte. A parut putin afectat in momentul in care a ajuns cu povestea la crima propriu-zisa, insa si-a revenit repede. A spus ca nu si-a dat seama ce face. La prima vedere, pare un copil obisnuit, calm, istet", a declarat Ileana Pantiru, psihopedagogul prezent la audieri din partea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC). Baiatul a povestit calm tot ce s-a intimplat in ziua oribilei crime. Conform spuselor sale, baiatul isi pregatea plecarea de acasa de ceva timp, stringind lucruri necesare traiului in munti, in rucsacul pe care il tinea in podul casei. In ziua crimei, definitivase rucsacul pe care il organizase dupa cum vazuse la televizor. Baiatul a povestit ca si-a omorit mama din cauza ca aceasta il certa des, in ziua respectiva principalul motiv de cearta fiind curatenia pe care nu ar fi facut-o cum trebuia la prepelitele din curte. "In tot timpul cit a povestit ce s-a intimplat in acea zi, baiatul nu a aratat nici un semn de regret. Mi s-a parut ca isi ura foarte mult mama. Se simtea dat deoparte, marginalizat si neglijat de catre cea care i-a dat viata. Timp de aproape doua ore cit a durat reconstituirea faptei, baiatul nu a aratat nici o emotie, chiar daca s-au facut poze, s-a filmat tot ce arata el", a mai spus Pantiru. Tatal baiatului, prezent si el la reconstituire, a fost foarte afectat si a plins permanent. Momentul culminant a fost atunci cind tatal si-a revazut fiica de cinci ani. "Tati, stii ca mami e moarta?", a tipat micuta aruncindu-se speriata la pieptul tatalui sau. Fetita a stat separata de fratele sau permanent, nefiind lasati sa se vada. Conducerea DGASPC a vorbit deja cu tatal ca, atunci cind lucrurile se vor mai calma, fetita sa beneficieze de asistenta psihologica. "Urmind firul evenimentelor si modul cum baiatul le-a povestit crima pare a fi fost planificata cu singe rece. A acoperit cadavrul mamei cu un cearsaf, si-a imbracat sumar sora si a plecat linistit prin padure. A povestit ca mama nu a apucat sa se fereasca din calea ciocanului decit o data, s-a uitat constienta la el pentru o fractiune de secunda, insa acest lucru l-a determinat sa dea in ea si mai tare. A mai spus ca sora lui dormea in aceeasi camera, insa nu a auzit nimic, mai ales ca mama nu a tipat deloc", a mai spus Ileana Pantiru.

 

Lacrimi la Liceul "Saligny", in memoria dirigintei: "Ne spunea ca viata este buna, ca merita traita"
Tragedia a lasat fara cuvinte si a scaldat in lacrimi si obrajii elevilor carora mama lui Teo le-a fost, inca din clasa a X-a, diriginta. 11 dintre ei s-au intilnit ieri la Grupul Scolar "Anghel Saligny" pentru a vorbi, pentru a se sfatui, pentru a stringe bani de coroana. „Era incintata si mindra de copiii ei, mai ales de baiat, pe care il lauda ca invata bine. La un moment dat ni s-a plins ca nu isi poate scoate fiul de la jocurile pe calculator. Nu era o profesoara severa si cred ca nici o mama severa nu era. Era o femeie extraordinara", o descrie Andreea Ojog. "Era a doua noastra mama", o completeaza colega ei, Adelina Carp. Ultima data au vazut-o, atit ea cit si ceilalti colegi, miercurea trecuta, cind s-au intilnit la scoala pentru a vorbi despre bacalaureat. Isi facusera planuri. "Mereu ne zicea ca merge la gratar cu familia. Am programat si noi vara aceasta unul ca sa sarbatorim bacul", explica Andreea. Colega ei, Stefana Tanasa, ar fi trebuit sa se intilneasca cu diriginta chiar zilele acestea. Dorea sa vorbeasca despre bac, dar sa o si roage sa il ia si pe fratele ei, care abia a intrat in clasa a IX-a, in clasa la care ar fi trebuit sa fie diriginta anul viitor. "S-a bucurat enorm cind ne-a vazut pe toti la cursul festiv imbracati frumos. A venit la banchet. Un coleg de-al nostru a invitat-o la dans si nu ne-am asteptat sa zica da, dar a dansat. Cel mai mult ne-am zbintuit la piesa trupei Voltaj, «Ca la 20 de ani». Ne-am dat toti pantofii jos si am dansat in jurul dirigintei", isi aminteste cu lacrimi in ochi Andreea. Cu doamna lor diriginta ar mai fi trebuit sa se intilneasca abia peste zece ani. "Mereu ne-a dat sperante ca totul va fi bine. Ne spunea ca viata este buna, ca merita traita. Era o femeie puternica. Nu ne-am asteptat sa sfirseasca in miinile copilului ei", adauga Andreea.

 

Colegii: "Vorbea frumos de parinti"
Colegii de clasa ai lui T.G. au fost socati cind au realizat luni seara ca elevul care si-a ucis mama, caz prezentat la stirile de la televizor, era chiar colegul lor. S-au sunat unul pe celalalt si au comentat incidentul. Nimeni nu s-a asteptat la asa ceva. "Am vazut la TV luni seara. Am fost socat. Am vorbit cu colegii, iar ei au avut aceeasi reactie, de soc. Parintii mei nu stiau cine este, dar le-am povestit eu si le-a parut rau de el, ca era un copil bun", spune un coleg de clasa al lui T.G., unul dintre prietenii lui mai apropiati. "Vorbea frumos de mama si de tatal lui, dar nu stiam ca este in stare de asa ceva. Probabil ca se certase rau cu mama lui si nu a mai suportat. Minte de copil. A fost o prostie de moment pe care nu a mai putut-o controla, din pacate", este de parere prietenul si colegul lui de banca. Pentru el Teo era coleg si prieten, era glumet, prietenos, ii placea sa spuna bancuri in fata clasei. Ii placeau fetele, dar nu avea una preferata. "Juca un joc cu un coleg de-al meu in retea, dar nu l-a influentat asta, ci cred ca problemele din casa", crede tinarul de 13 ani. Teo, cum ii zic colegii, vorbea mereu de sora lui cea mica, ii povestea colegului de banca cum se juca cu ea. "Ii placea sa se joace pe miniclip joculete de astea cu masini. Mai nou, avea un joc cu samurai", povesteste prietenul sau. Tot el spune ca printre obiectele preferate de Teo sint geografia, disciplina predata de mama lui, istoria, si ca orice copil de virsta lui, sportul. Se uita la documentare despre animale, supravietuire si miracole si citea carti de istorie. Avea internet acasa, dar nu folosea Yahoo Messenger. Desi apropiatii familiei G. au sustinut ca Teo ar fi luat pastile, prietenul lui spune ca nu l-a vazut niciodata luind.

 

Cind era suparat, spunea "Ei, lasa, nu-i nimic"
Baiatul care si-a ucis mama nu a spus niciodata ca ar avea probleme in familie. Asta sustin apropiatii familiei in care s-a petrecut tragedia. Unul dintre cei cu care isi petrecea majoritatea timpului, atit la scoala cit si acasa, povesteste ca, de fiecare data cind il vedea suparat, refuza sa spuna ce i se intimpla. "Nu prea sint copii de virsta noastra prin zona, si cu el stateam tot timpul. Rar cind era suparat, dar nu spunea niciodata de ce era trist. Daca il intrebam ce are, zicea «ei, lasa, nu-i nimic». Nu mi-a spus niciodata ca parintii l-ar fi certat", a spus George, vecinul in virsta de 12 ani al familiei. Copilul povesteste ca aproape toata ziua si-o petrecea impreuna cu minorul suspectat de crima. "Sintem colegi la scoala, el era cu un an mai mare decit mine. Venea pe la mine in pauze sau mergeam eu pe la el. Daca aveam probleme cu colegii, intervenea sa ma salveze. Si eu faceam la fel. Ne aparam unul pe altul, ne protejam", spune cu mindrie George. Cind nu se vedeau la scoala, se intilneau acasa, unde ieseau sa se joace pe strada sau la unul dintre ei acasa pentru a se juca la calculator. "Ii plac jocurile de strategie. Acum jucam impreuna un joc on-line. «The West» se cheama. Trebuie sa evoluezi, sa iti faci oras, poti sa-ti iei un job. El ma ajuta ca eu nu prea intelegeam ce trebuie facut. Venea el pe la mine sau mergeam eu la el. Dar mai mult venea el", povesteste copilul. „Ii place sa citeasca. Citeste carti de aventuri. Harry Potter ii place mult si Winnetou", a adaugat George.
Zgindarit de mama?
Ultima data si-a vazut prietenul la sfirsitul saptaminii trecute, cind a iesit cu familia acestuia din urma la un picnic in padurea din apropierea casei. "Era foarte bine dispus. Era vesel. Am fost la padure, am mincat, ne-am jucat. Parintii lui au facut lista si ne-au intrebat ce vrem sa ne cumpere si ne-au luat tot ce-am vrut. Eu ieri (luni – n.r.) am aflat ce a facut. Eu nu cred ca el a fost in stare de asa ceva. E prietenul meu si eu as vrea sa vina acasa, sa ne mai jucam", a mai spus George. Mama acestuia sustine ca femeia ucisa avea, uneori, un comportament ciudat fata de copil. "Ea statea in camera si lucra la calculator si pe el il trimitea in pod sa citeasca. Daca venea si o intreba daca il lasa afara la joaca, ii spunea «du-te, cine te pune sa stai in pod sa citesti?»", a povestit Diana, mama lui George. "Noi am vrut sa il luam intr-o excursie cu familia noastra. Mama lui a fost de acord, dar apoi s-a razgindit si nu i-a mai dat voie sa vina. Dupa ce am plecat noi, l-a intrebat de ce nu a vrut sa mearga cu noi. Dupa acest episod, nici nu i-am mai cerut sa il lase cu noi, am crezut ca poate ii deranjeaza si nu am mai intrebat, dar copilul mai venea pe la noi", a mai spus femeia.

 

Tatal a venit la Spitalul de Urgente crezind ca a fost otravit
Tatal copilului de 13 ani care si-a ucis mama a ajuns ieri la spital dupa ce i s-a facut rau. Barbatul a cerut ajutorul medicilor si le-a spus ca este posibil sa fi fost otravit de catre fiul lui.
"I.G, in virsta de 42 de ani, a venit singur la spital, acuza cefalee, greturi, varsaturi, vertij. Pacientul a sustinut ca este otravit. A fost evaluat clinic si biologic, i s-au facut examene toxicologice complete, iar acestea au iesit negative. Am asociat simptomele cu un stres posttraumatic intrucit este foarte greu sa pierzi pe cineva", a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, seful Spitalului Clinic de Urgente "Sf. Ioan". Barbatul a vorbit si cu unul dintre psihologii voluntari de la CIRTITA, dupa care a parasit spitalul.

 

 

Comentarii