Cel mai important monument religios din Iasi ar putea aniversa doua decenii de schele

Subtitlu

vineri, 08 august 2008, 23:17
4 MIN
 Cel mai important monument religios din Iasi ar putea aniversa doua decenii de schele

Aflata in schele de aproximativ 16 ani, Manastirea "Trei Ierarhi" va mai sta asa inca cel putin doi ani. Este termenul estimat de Alexandru Marian, directorul firmei Constructii Unu, firma care executa lucrarile. La finalul restaurarii, monumentul religios cel mai spectaculos din Iasi nu va fi insa poleit cu aur in intregime, singurele acoperite cu metal pretios fiind cele doua cruci de pe turle. In prezent, la "Trei Ierarhi", lucrarile de consolidare sint aproape de finalizare. Mai sint de efectuat lucrarile de la sala gotica, consolidarea acoperisului, restaurarea dantelariilor din piatra de pe fatade si refacerea picturilor interioare.

Manastirea "Trei Ierarhi" se pregateste in prezent pentru refacerea acoperisului si pentru lucrarile de restaurare a pietrei din exterior. Biserica reprezinta un monument definitoriu al Iasului, unic in Europa pentru dantelariile exterioare sculptate in piatra, care se regaseste in toate ghidurile turistice. In acest an s-a lucrat la finalizarea proiectelor de restaurare si de pictura a bisericii, la aurirea celor doua cruci si la restaurarea salii gotice. "S-au executat pina acum lucrari de reabilitare, respectiv realizarea in fatada de est a unei intrari directe pentru subsolul salii, realizarea colonadei in fatada de vest si si a doua cosuri de ventilatie a beciului, cit si lucrari de consolidare la coltul de sud-est, apoi s-a desfacut bolta cilindrica pe latura nordica si estica si s-a realizat refacerea acestor bolti, respectiv inlocuirea pietrei degradate", a declarat parintele staret Horia Nichifor.

In continuare, urmeaza finalizarea lucrarilor de consolidare a salii gotice si inlocuirea acoperisului existent, din tabla zincata, cu un altul, cu tabla din cupru si lucrari de drenare a apelor. "Lucrarile de drenaj nu s-au facut bine, au fost niste greseli in urma cu citiva ani si trebuie reluate, iar tabla zincata nu a mai fost schimbata din 1960, in conditiile in care garantia ei este de 30 de ani", a mai spus parintele Horia Nichifor.

Mai ramin apoi de realizat lucrarile de restaurare a pietrei, dupa finalizarea acoperisului si de restaurare a picturilor interioare, dar dupa ce va fi terminat proiectul de catre Oficiul National al Monumentelor Istorice. "Lucrarile grosiere, care au fost lucrari de amploare, de baza si absolut necesare s-au facut. O biserica precum «Trei Ierarhi» nu este insa ca o vila pe care o faci in trei luni. Este mai usor de construit din temelii decit de restaurat", a explicat staretul Horia Nichifor.

Primaria nu a fost pina acum interesata sa dea bani

Pentru inceperea lucrarilor de restaurare a pietrei, sint asteptati saptamina viitoare citiva specialisti, care vor estima valoarea totala a lucrarii, bani care apoi ar trebui alocati din partea Ministerului Culturii si Cultelor, prin Oficiul National al Monumentelor Istorice. "In prezent sint bani de la Oficiul National al Monumentelor Istorice, printr-un protocol cu Inspectoratul de Stat in Constructii, respectiv 300.000 lei noi, bani care nu pot fi insa folositi decit pentru consolidarea acoperisului, deoarece pot fi folositi doar pentru lucrari de consolidare", a spus Marian Alexandru.

Pentru a trece insa la aceste lucrari este nevoie de restaurarea pietrei de la baza turlelor. Lucrarile de la sala gotica sint acum in asteptare, pina la alocarea banilor necesari pentru continuarea lucrarilor, iar Mitropolia Moldovei spera ca aceste fonduri sa le dea Primaria.

In acest sens, MMB a facut acum citeva saptamini o solicitare Primariei, care ar putea finanta o parte din reparatii din fondul pentru sprijinirea cultelor. "Sint deja vreo 35.000 de RON neplatiti pentru lucrarile de consolidare si alte lucrari pe care le-am realizat pina acum la sala gotica", a mai spus Marian Alexandru, directorul firmei Constructii Unu.

"Stiu ca exista vointa domnului primar ca lucrurile sa fie derulate in cel mai bun mod cu putinta", a declarat Tudor Tudose, seful de cabinet al primarului. Primaria nu a raspuns insa pina acum solicitarii recente a Mitropoliei, desi, in urma cu un an, primarul Nichita declara pentru "Ziarul de Iasi" ca ar fi dat bani in vederea consolidarilor daca ar fi existat o solicitare scrisa in acest sens de inaltii ierarhi.

Lucrarile de refacere a manastirii au inceput in 1993, insa ani la rind au zacut sub indiferenta autoritatilor responsabile, iar dupa aproape 16 ani inca mai este de lucru. "In ipoteza ca se va rezolva cu fondurile pentru restaurarea pietrei, lucrarile vor mai dura aproximativ doi ani", a declarat Marian Alexandru.

In anul 2007, Arhiepiscopia Iasilor a alocat pentru lucrarile de constructii si restaurare a locasurilor de cult, a caselor parohiale si social-pastorale suma de 36.852.579,31 RON. Printre bisericile finantate de Arhiepiscopie nu s-a aflat insa in ultimii ani "Trei Ierarhi", inaltii ierarhi spunind ca acest lucru e de competenta statului.

Comentarii