Ceremonie inedita de Inviere la Mitropolie

luni, 05 aprilie 2010, 21:41
4 MIN
 Ceremonie inedita de Inviere la Mitropolie

"De aproape doua milenii, nu exista o alta vestire mai adinc rostita decit «Hristos a Inviat!». Nu exista, de asemenea, un raspuns mai convingator decit «Adevarat a Inviat!». De ce oare crestinul este chemat sa cunoasca, sa traiasca si sa marturiseasca cu atita intensitate adevarul Invierii lui Hristos? De ce sint atitea persoane in fata sfintelor biserici in aceasta noapte de Pasti?", a inceput cuvintul catre credinciosii prezenti la celebarea Invierii de la Catedrala, mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Teofan.

Raspunsul l-a stiut fiecare dintre miile de credinciosi care s-au strins dupa 11 noaptea in curtea Mitropoliei pentru a lua lumina sfinta a Invierii. Ceremonialul a fost diferit de cel din anul anterior. Mitropolitul Moldovei a oficiat ceremonia flancat de o parte si de cealalta de 12 ierarhi, amintind de cei 12 apostoli ai Mintuitorului.

Un rol mai important decit in ceilalti ani l-a avut corul bisericesc, care a inaltat slava fecioarei Maria si Domnului Iisus. Prestatia corului a transformat seara dintr-un ceremonial religios si de comuniune sufleteasca intr-un veritabil eveniment de muzica religioasa.

Prezenta corului a facut ca seara Invierii sa fie mai lunga decit de obicei. Celor care au avut rabdarea de a sta pina la final li s-a pregatit un alt moment cu adevarat inedit: crestinii au ascultat Cuvintul de invatatura al Sfintului Ioan Gura de Aur de ziua Invierii: "Bogatii si saracii, impreuna bucurati-va. Cei ce v-ati infrinat si cei lenesi, cinstiti ziua. Cei ce ati postit si cei ce n-ati postit, veseliti-va astazi. Masa este plina, ospatati-va toti. Vitelul este mult, nimeni sa nu iasa flamind. Gustati toti din ospatul credintei: impartasiti-va toti din bogatia bunatatii. Sa nu se plinga nimeni de lipsa, ca s-a aratat imparatia cea de obste. Nimeni sa nu se tinguiasca pentru pacate ca din mormint, iertare a rasarit. Nimeni sa nu se teama de moarte, ca ne-a izbavit pe noi moartea Mintuitorului; si a stins-o pe ea cel ce a fost tinut de ea".

Dupa rostirea cuvintului lui Ioan Gura de Aur, mitropolitul Teofan a adresat pastorala. Tema din acest an a pastoralei a fost un indemn al oamenilor la dragoste si smerenie, ca trepte spre cautarea linistii sufletesti. "Semnul distinctiv al generatiei sec. XXI este alcatuit dintr-un tablou in care domina nelinistea sufletului, disperarea tot mai des intilnita, orgoliile tot mai mari, dorinta de a domina pe celalalt. Se constata o extindere a pustiului launtric, a golului sufletesc, a abisului instrainarii omului de om si de Dumnezeu (…) Trebuie sa recunoastem ca viata noastra zilnica se desfasoara ca si cum Hristos n-ar fi murit pentru noi", a indemnat la constientizare IPS Teofan. El a invitat apoi multimea in biserica, pentru a participa la "adevarata inviere", la oficierea sfintei liturghii.

Invierea la Catedrala Catolica: "Cristos, ieri si azi, inceputul si sfirsitul"

La Catedrala Romano-Catolica "Sfinta Maria, Regina", slujba de Inviere a inceput in fata locasului de cult, in jurul orei 23. Aici, PS Aurel Perca, episcopul auxiliar de Iasi, a binecuvintat focul, de unde a fost aprinsa luminarea pascala, aceasta avind pe ea semnul crucii, iar in cele patru unghiuri ale crucii – cele patru cifre ale anului 2010. Pe verticala luminarii erau reprezentate cele doua litere grecesti, alfa si omega, reprezentind inceputul si sfirsitul. "Cristos, ieri si azi, inceputul si sfirsitul, ale lui sint timpurile, ale lui sint puterea si marirea pentru toata vesnicia", a rostit episcopul Aurel Perca, in inceputul ceremoniei pascale.

Luminarea pascala, care este simbolul lui Cristos, lumina lumii, ce a venit in lume in urma cu 2000 de ani pentru a risipi intunericul pacatului si al mortii, a fost aprinsa apoi si dusa in catedrala de un diacon (n.r. – seminarist in ultimul an), acesta rostind de trei ori "Lumina lui Cristos". Credinciosii au luat pe rind lumina aprinsa de la luminarea pascala, iar diaconul a cintat vestirea solemna a Invierii. Ceremonia religioasa, numita "vigilie pascala", a continuat apoi cu lecturi din Vechiul Testament.

In cadrul slujbei de Inviere a fost sfintita de asemenea si apa, si au fost reinnoite promisiunile credinciosilor de la botez, cu luminarile aprinse. Credinciosii au fost stropiti apoi cu apa sfintita. La sfirsitul slujbei de Paste, credinciosii, condusi de PS Aurel Perca au facut si o mica procesiune cu luminarile aprinse, inconjurind catedrala, iesind pe straduta Colonel Langa, pe Stefan cel Mare si apoi intorcindu-se pe urmatoarea strada la dreapta spre catedrala, cintind "Cristos a inviat" si "Voiosi sa fim cu adevarat".

Saptamina luminata

Ieri, a doua zi de Paste a fost si prima zi din Saptamina Luminata. In primele secole ale crestinismului, adultii erau botezati in noaptea de Inviere si timp de o saptamina purtau haine albe, simbol al bucuriei. De aici vine si numele Saptaminii Luminate, care se incheie cu duminica Sfintului Apostol Toma.

Toate slujbele din saptamina aceasta sint savirsite asemeni celei din noaptea Invierii. Si slujbele celor ce vor fi inmormintati in aceasta saptamina sint celebrate tot asemeni slujbei de Paste, aratind ca totul sta sub semnul bucuriei Invierii.

Astazi, programul liturgic cuprinde slujba utreniei si sfinta liturghie de dimineata, iar dupa-amiaza, slujba vecerniei.

Comentarii