CET a reusit sa-si ridice tot Iasul in cap

miercuri, 04 noiembrie 2009, 01:47
4 MIN
 CET a reusit sa-si ridice tot Iasul in cap

Frigul i-a luat prin surprindere pe iesenii bransati la sistemul centralizat de incalzire. Oamenii s-au aratat nemultumiti de intreruperea furnizarii caldurii pe timpul zilei. Majoritatea iesenilor chestionati de reporterii "Ziarului de Iasi" au declarat ca se vor debransa de la CET.

Oficialii municipalitatii si ai furnizorului de agent termic au specificat ca se va furniza din nou caldura in regim permanent, dupa ce au fost obtinute cote suplimentare de gaze.

"Pot sa-mi dea caldura gratuita, si nu mai ramin la CET"

Frigul de ieri a fost puternic resimtit de iesenii care depind de CET. Masura de a nu mai furniza caldura si pe timpul zilei i-a prins descoperiti pe locatarii bransati la sistemul centralizat de incalzire. Oamenii s-au aratat nemultumiti de serviciile "oferite" de CET dupa ce au tremurat in case o zi intreaga. "Am crezut ca vremea comunismului a trecut si e istorie. Nu ma asteptam ca in 2009 sa retraiesc asa ceva. Nu s-a gindit nimeni la oameni, nici la batrini, sau cei care au copii mici? Nu mi-am pus centrala pentru ca nu am avut bani, dar anul viitor in asta voi investi. Pot sa se laude ei cu ce investitii vor, sa-mi dea caldura gratuita, si nu mai ramin la CET. Si se mai mira nesimtitii de ce le pleaca lumea", a rabufnit Traian Bodoasca, care locuieste la blocul A2 din Tatarasi.

Alti ieseni s-au plins de faptul ca CET nu a anuntat din timp ca opreste caldura si n-au avut timp sa-si achizitioneze radiatoare electrice. "Am o fetita de 5 ani, care a racit la gradinita. M-am dus la socri, care au centrala pentru ca eu acasa nu aveam nici apa calda, nici caldura. Chiar nu s-a gindit nimeni sa faca ceva cind este asa de frig?", a afirmat Emanuela Vircu, din Pacurari.

Administratorii asociatiilor de proprietari sustin ca masura luata de CET, de intrerupere a furnizarii caldurii pe timpul zilei, are un efect de bumerang asupra consumatorilor, care si asa nu isi platesc cheltuielile la intretinere. "Lumea este nemultumita si nu vrea sa plateasca pentru servicii de proasta calitate. Oprirea caldurii nu a facut decit sa radicalizeze oamenii", a declarat Dumitru Bucur, presedintele Grupului Asociatiilor de Proprietari si Locatari din Iasi (AGAPL).

Acesta a adaugat ca a purtat o discutie cu sefii termocentralei pentru a vedea ce se poate face. "Cei de la CET s-au plins ca nu au combustibil si ca incasarile sint foarte mici. Din datele noastre, din 165.000 de ieseni, 115.000 au salarii intre 800 si 1.000 de lei. La aceste venituri, este de inteles ca lumea nu are bani. Noi am solicitat micsorarea pretului la gigacalorie, pentru a veni in sprijinul populatiei. Lucram la un proiect care sa faca posibil acest lucru", a mentionat Bucur.

Sub -5°C s-ar putea opri gazul

Reprezentantii CET au specificat ca se va cauta ca situatia de ieri sa nu se mai repete. "Noi am cerut o suplimentare de gaze, care ni s-a aprobat si care va duce la imbunatatirea situatiei", a declarat Neculai Parasc, purtatorul de cuvint al termocentralei.

Si reprezentantii municipalitatii au confirmat faptul ca CET va relua furnizarea caldurii si pe timp de zi, insa atit timp cit temperaturile nu scad sub minus 5 grade Celsius. "La CET s-a suplimentat cota de gaz, de la 18.000 mc pe ora la 23.000 mc pe ora. Cantitatea ajunge pentru a oferi caldura intregului oras, atit pe timp de noapte, cit si pe timp de zi. Si inainte se furniza caldura, dar la o temperatura mai mica. Acum, totul va fi bine daca temperatura exterioara nu scade sub -5°C. Daca va fi mai frig, vor fi probleme cu alimentarea cu gaz", a declarat viceprimarul PDL Gabriel Grigore.

Edilul local a apreciat ca problemele cu furnizarea agentului termic vor inceta dupa data de 9 noiembrie, cind va fi pornit CET II Holboca, care functioneaza pe baza de carbuni. In prezent, termocentrala nu are pe stocuri decit 8.500 tone de huila energetica, care asigura functionarea pentru doar o saptamina.

Oficialii CET si ai Primariei sustin ca functionarea unitatii de la Holboca va fi asigurata cu huila ce urmeaza sa fie adusa din Africa. "La mijlocul lunii noiembrie va ajunge si vasul cu carbune din Africad e Sud. Va fi o cantitate de 75.000 de tone. Acum mai avem ceva probleme la citeva puncte termice din Pacurari. S-a lucrat mult pentru rezolvarea problemelor de la aceste puncte termice modernizate pentru ca oamenii sa primeasca si apa calda si caldura", a adaugat Grigore.

Meteorologii sustin insa ca valul de frig a trecut, iar in perioada urmatoare temperaturile exterioare vor creste. "De miercuri, se incalzeste. Maximele ajung la 5 grade Celsius. Joi, temperaturile vor urca pina la 7-8 grade, iar vineri ne asteptam si la temperaturi de 10-12°C. De asemenea, si minimele vor cunoaste valori pozitive. Nu este o incalzire spectaculoasa, dar se va cunoaste", a declarat Constantin Dracsineanu, directorul Centrului Regional Meteo "Moldova".

Comentarii