Chiriasii din „Blocul procurorilor” au dat Primaria in judecata

luni, 28 ianuarie 2008, 22:52
2 MIN
 Chiriasii din „Blocul procurorilor” au dat Primaria in judecata

Jumatate din chiriasii din blocul 1004 au dat in judecata municipalitatea. Ei solicita vinzarea directa a apartamentelor pe care le folosesc. Mai mult, chiriasii au facut trimitere si la o lege care ofera posibilitatea achizitionarii apartamentelor la preturi mici comparativ cu valoarea de piata. De cealalta parte, reprezentantii Primariei sustin ca locuintele nu pot fi vindute decit prin licitatie.

Procesele au inceput inca de la sfirsitul lunii decembrie, toate fiind in desfasurare. "Am depus o cerere la Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru a stramuta o parte din procese. Sint procurori, judecatori care ne-au actionat in instanta si vrem sa fie un proces corect si echitabil", a declarat viceprimarul Constantin Adascalitei.

Astfel, municipalitatea a solicitat stramutarea a sase din cele aproximativ 25 de procese avute cu chiriasii din blocul 1004 din CUG. Toate cele sase litigii sint cu magistrati care locuiesc in blocul Primariei. Reprezentantii municipalitatii au vrut astfel sa evite un posibil conflict de interese. "Era o cerere previzibila. Eu sint judecator la Judecatoria Iasi, instanta care ar fi trebuit sa se ocupe de proces. Este un motiv de stramutare. Ei doresc sa vinda prin licitatie apartamentele, iar noi vrem sa se vinda direct pe baza dreptului de preemptiune. Prin licitatie este posibil sa fie foarte multe persoane interesate si exista riscul ca pretul sa creasca foarte mult", a explicat magistrat Diana Micu Cheptene, presedintele Judecatoriei Iasi.

In documentele depuse la instanta, chiriasii fac trimitere la Legea 85 din 1992. Actul normativ vizeaza stabilirea preturilor de vinzare pentru locuintele aflate in proprietatea statului. Pe baza acestei legi, apartamentele se vind direct chiriasilor cu preturi chiar de citeva mii de lei, daca imobilele sint construite inainte de 1990.

In cazul apartamentelor din CUG, ar urma sa fie luata in considerare valoarea de constructie. "Am facut trimitere la aceasta lege pentru ca este ultima care vizeaza drepturile chiriasilor. Pe noi ne intereseaza in mod special sa ni se vinda direct. Instanta poate stabili alt mod de calcul al pretului", a precizat Cheptene.

Sefii Primariei sustin ca legea din 1992 se refera doar la locuinte aflate in proprietatea statului. In schimb, apartamentele din blocul 1004 sint in proprietatea Consiliului Local. "Vinzarea bunurilor din proprietatea municipiului nu se poate face decit prin licitatie", a explicat Andrei Trofor, purtatorul de cuvint al Primariei. Blocul din CUG a fost dat in folosinta in anul 2002, iar valoarea medie de constructie a unui apartament este de aproximativ 30.000 de euro.

Comentarii