Cinci pacienti salvati dupa moartea unui tinar

Subtitlu

joi, 11 octombrie 2007, 00:30
3 MIN
 Cinci pacienti salvati dupa moartea unui tinar

In doua saptamini, la Iasi s-au prelevat mai multe organe decit in tot anul 2006. Astfel, o echipa de medici din Bucuresti si alta de la Spitalul „Sf. Spiridon" din Iasi au reusit pentru a doua oara in ultimele 14 zile recoltarea de organe de la un donator aflat in moarte cerebrala.

Barbatul de 39 de ani fusese adus din Piatra Neamt in coma de gradul IV. „Coma a fost provocata de un hematom intracerebral. La noi s-a constatat moartea cerebrala si a fost trimis la Spitalul «Sf. Spiridon»", a declarat dr. Romeo Chelariu, purtator de cuvint al Spitalului de Neurochirurgie.

Medicii au putut sa ia de la donator ficatul, pancreasul si splina. „Este o performanta extraordinara. Pina acum nu s-a prelevat splina sau pancreas", a afirmat dr. Diana Cimpoesu, purtator de cuvint al Spitalului „Sf. Spiridon".

Operatia de prelevare a durat aproximativ patru ore. In jurul orei 17, echipa de medici a plecat la Bucuresti cu ficatul, pancreasul, splina si un rinichi. Celalalt rinichi a ramas in Iasi, unde a fost deja transplantat in cadrul Spitalului „Parhon".

Pacienta care a primit o sansa pentru o viata mai buna este o femeie de 44 de ani, din judetul Iasi, care facea dializa de sase ani. „Din 2001 se afla pe lista de asteptare pentru un transplant", a spus dr. Carmen Volovat, directorul medical al Spitalului „Parhon". Inima nu a mai fost prelevata pentru ca nu exista nici un primitor compatibil.

„Familiile donatorilor sint inca foarte reticente si isi dau acordul cu greu"

In cei doi ani de la infiintarea Centrului Regional de Transplant de la Iasi nu s-au realizat decit patru operatii de prelevare de organe de la pacienti aflati in moarte cerebrala. Cauzele par a fi multiple, conform autoritatilor. „E posibil ca donatorul sa moara inainte de a-si da acordul familia. Pe de alta parte, familiile donatorilor sint inca foarte reticente. Majoritatea posibililor donatori sint oameni tineri, iar cei apropiati spera pina in ultimul moment", a declarat dr. Mihnea Hurmuzache, directorul Autoritatii de Sanatate Publica Iasi.

Probleme mai sint si la capitolul dotarii spitalelor cu aparatura necesara unor astfel de interventii. Chiar daca pentru anul 2007 Centrul Regional Transplant (CRT) a primit aproximativ cinci miliarde de lei vechi, acestia nu pot fi folositi decit pentru achizitionarea de medicamente si reactivi necesari tinerii in viata a donatorului.

„Aparatura nu poate fi cumparata, aceasta sarcina revenind Ministerului Sanatatii. Spitalul de Neurochirurgie, principala «sursa» de donatori, s-a aflat in reparatii anul acesta, lucru care a facut si mai dificila gasirea de posibili donatori", ne-a spus dr. Raluca Neagu, medicul coordonator al CRT. Ea este cea care se ocupa de discutiile cu familiile potentialilor donatori.

„Cei apropiati sint in general deschisi la astfel de interventii, gindindu-se ca alte vieti pot fi salvate. Insa in Iasi nu avem inca o traditie in acest domeniu. Mai avem si noi nevoie de experienta. Speram ca la un moment dat astfel de lucruri vor intra intr-o rutina", a adaugat dr. Neagu.

24 de prelevari de organe in acest an, la nivel national

Conform datelor de la Agentia Nationala de Transplant, dintre cei 24 de donatori din 2007, cei mai multi provin din Bucuresti, respectiv 11, noua au venit din zona Cluj – Alba – Iulia – Bistrita, doi din Iasi, si cite unul din Craiova si Tirgu Mures.

„La Iasi s-ar putea realiza mult mai multe, insa este nevoie si de o anumita preocupare din partea medicilor. Nici in alte parti nu sint conditii mai bune, dar oamenii sint interesati si fac treaba si asa. La Iasi, cei care ar trebui sa semnaleze existenta posibililor donatori nu prea coopereaza", a precizat dr. Victor Zota, directorul Agentiei Nationale de Transplant. 

Comentarii