Copiii cat palma

Subtitlu

duminică, 06 ianuarie 2013, 19:29
5 MIN
 Copiii cat palma

In fiecare zi se nasc la Iasi cel putin doi copii prematuri. Procentul prematurilor in cadrul nasterilor a ramas constant in ultimii ani. Medicii spun ca acest lucru se intampla pentru ca multe mame nu se prezinta la cabinete pe parcursul sarcinii. "Aparatura pe care o avem este performanta, si astfel viata unui copil poate fi salvata fara probleme. Din pacate, multe gravide nu se prezinta la medic la timp", spune sefa Clinicii de Neonatologie din cadrul maternitatii "Cuza Voda". Indicele de prematuritate la Iasi este de circa 13%, in timp ce in tarile vestice coboara pana la 5%. 

In Clinica de Neonatologie a Maternitatii "Cuza Voda", 44 de prematuri se lupta cu viata. Jumatate s-au nascut cu o greutate sub 1.000 de grame, iar medicii incearca zi de zi sa castige batalia pentru supravietuire. De la inceputul anului trecut, 800 de bebelusi care au venit pe lume inainte de termen au petrecut luni in sir in cele 40 de incubatoare pe care unitatea le are. Medicii sustin ca nasterile premature survin indeosebi din cauza inconstientei mamelor, care nu se prezinta la medic in timpul sarcinii. "Avem un indice asemanator de prematuritate, desi numarul nasterilor a scazut foarte mult fata de anii precedenti. Daca in 2009, 7.142 de gravide au nascut, iar 989 de bebelusi erau prematuri, in 2012 800 de copii adusi pe lume au fost inainte de termen, in conditiile in care nu au nascut decat 6.000 de femei. Indicele de prematuritate a ramas constant de cativa ani, in jur de 13%", a declarat directorul medical al maternitatii.

"Chiar si repaosul la pat rezolva astfel de probleme"

Sunt fragili si abia cantaresc o mie de grame. S-au nascut inainte de termen si toti au fost diagnosticati cu afectiuni grave, insa asta nu inseamna ca au renuntat la lupta pentru supravietuire. De cand au venit pe lume, viata lor este aceeasi. Stau in incubatoare, sunt hraniti si ingrijiti de medicii care incearca sa ii aduca la greutatea normala. Este vorba despre cei 44 de copii prematuri din Clinica de Neonatologie a Maternitatii "Cuza Voda". Jumatate dintre ei au sub 1.000 de grame, iar unii au venit pe lume atunci cand nu cantareau mai mult de 500 de grame. O mana de om, copii cat palma, asa cum obisnuiesc medicii sa le spuna. Cosmin are doar patru luni si cantareste 2,2 kilograme. A ajuns in incubatorul care mai mult de doua luni i-a devenit pantec pe cand avea doar 550 de grame. Nu i s-au dat sanse mari de supravietuire, mai ales dupa ce a fost diagnosticat cu hemoragie intracerebrala, precum si cu insuficienta respiratorie. A stat mult timp conectat la aparatul de ventilatie pentru a putea respira fara probleme, iar in cele din urma, s-a recuperat. Nu toti copiii nascuti inainte sub 37 de saptamani au insa aceasta sansa. In cazul unui astfel de copil, cel mai important este sa fie transferat intr-o unitate performanta inca de pe vremea in care se afla in uterul mamei. Toate sarcinile care prezinta risc de prematuritate, asociate cu diabetul zaharat sau hipertensiunea arteriala, trebuie sa ajunga la timp la spital. "Aparatura pe care o avem este performanta, si astfel viata unui copil poate fi salvata fara probleme. Din pacate, multe gravide nu se prezinta la medic la timp, iar din aceasta cauza nu se poate identifica riscul de nastere prematura. Daca ele ar fi mult mai responsabile, li s-ar spune ce trebuie sa faca pentru ca bebelusul sa nu se nasca mai devreme. Chiar si repaosul la pat rezolva de multe ori astfel de probleme", a declarat prof.dr. Maria Stamatin, directorul medical si sefa Clinicii de Neonatologie din cadrul Maternitatii "Cuza Voda".

Un sfert din prematuri sunt aproape condamnati

Potrivit acesteia, un alt factor al prematuritatii este si statutul social-economic. "Unii copii provin din familii dezorganizate, sunt nascuti de minore care nu urmaresc sarcina, sau de mame cu varsta peste 30 de ani. Varsta inaintata poate fi de cele mai multe ori un dezavantaj pentru copil, deoarece dupa un anumit moment uterul nu mai este la fel ca in tinerete si sustine cu greu o sarcina. Unele gravide fumeaza, se drogheaza sau consuma alcool in timpul sarcinii, iar pana si alimentatia deficitara poate duce la o nastere inainte de termen", a adaugat prof.dr. Stamatin. Prematuritatea poate aparea si la nasterile realizate prin fertilizare in vitro, care au fost asociate cu intarzierile de crestere intrauterina a copiilor.

Cele mai putine sanse de supravietuire au copiii care s-au nascut sub 32 de saptamani. "Ei pot trai, insa vor ramane cu handicap neurologic, din cauza multiplelor patologii, cu paralizie cerebrala, convulsii sau chiar retard mintal. Aproximativ 85% se dezvolta normal doar daca familia intelege gravitatea situatiei si pana la doi ani respecta indicatiile medicilor. Astfel de bebelusi au nevoie de recupere si acasa, de masaje, de kinetoterapie, iar vorbirea trebuie stimulata pentru a se evita aparitia retardului", a declarat dr. Anca Bivoleanu, purtator de cuvant al Maternitatii "Cuza Voda". Dintre cei 44 de prematuri din Clinica de Neonatologie, zece s-au nascut sub 32 de saptamani si au fost diagnosticati cu insuficienta respiratorie, hemoragii intracerebrale, afectiuni neurologice, iar unul are o malformatie cardiaca.

Procentul prematurilor a ramas acelasi

Medicii sunt indignati de faptul ca, desi numarul de nasteri a scazut de la an la an, incidenta prematuritatii a ramas aproape la fel. "Indicele de prematuritate este foarte mare in Iasi, precum si in tara, in comparatie cu cel din alte state europene. Acest lucru se intampla, de cele mai multe ori, din cauza mamelor care nu se prezinta la controale si afla ca bebelusii au probleme de sanatate abia la nastere. Daca ar veni la timp la medic, nasterea prematura ar putea fi evitata", a declarat prof.dr. Mircea Onofriescu, managerul Maternitatii "Cuza Voda". Potrivit directorului medical, in anul 2009, indicele de prematuritate la maternitate a fost de 13,84%, in 2010 a fost de 13,87%, in 2011 a scazut doar pana la 13,71%, iar in 2012 a fost 13,01%. "La nivel national, indicele de prematuritate este 12%, iar la nivel mondial variaza intre 5% si 9%. Daca in Iasi este atat de mare, inseamna ca intr-adevar exista o problema", a mentionat sefa Clinicii de Neonatologie.

Potrivit acesteia, nasterile au scazut treptat, de la an la an. In 2009, la "Cuza Voda" au nascut 7.142 de femei, dintre care 989 de copii au fost prematuri, iar 196 au venit pe lume sub 32 de saptamani. Tocmai la acestia, nascuti sub 32 de saptamani, s-au inregistrat si cele mai multe decese. "Au fost 44 de decese, dintre care 31 la prematurii care nu trecuse de 32 de saptamani. In 2010, au fost 6.523 de nasteri si 905 inainte de termen. Atunci, 34 de copii au murit, iar 20 au fost la cei sub 32 de saptamani. In 2011 au nascut mai putine femei, doar 5.593, insa 767 de bebelusi erau prematuri. Au decedat 32 de copii. In 2012 s-a observat din nou o scadere a numarului de nasteri, doar 5.800, iar 800 de copii au venit pe lume inainte de termen si 129 au fost sub 32 de saptamani. Atunci s-au inregistrat 30 de decese", a adaugat prof.dr. Maria Stamatin.

Astfel, din anul 2009, cand au nascut aproape 8.000 de femei si circa 1.000 de bebelusi au fost prematuri, anul trecut, desi numarul gravidelor a scazut la 6.000, medicii s-au confruntat cu 800 de nasteri premature.

Comentarii