Cum trisezi la ruleta Justitiei?

Subtitlu

vineri, 03 iulie 2009, 20:09
5 MIN
 Cum trisezi la ruleta Justitiei?

In ciuda acestui fapt, dosare parca "puse cu mina" unor anumiti judecatori, care ar putea avea un interes in cauza, se intimpla saptaminal la Iasi. Unii spun ca acelasi judecator intra in trei dosare in care este implicata aceeasi parte, desi cauzele au fost depuse la termene diferite. Altii afirma ca unele procese ajung sa fie judecate numai de un anumit magistrat, care este mai mult sau mai putin apropiat de una dintre parti. Cum este asadar posibil? Care este adevarul? Cum poate fi totusi pacalit programul de repartizare aleatorie a dosarelor? ?Ziarul de Iasi? a urmarit pas cu pas traseul dosarelor in instanta, pentru a vedea unde si cum se poate interveni, si a stat de vorba cu numerosi specialisti referitor la acest aspect esential pentru impartialitatea Justitiei. 

 

"Cum se poate ca acelasi judecator sa intre in toate cele trei dosare pe care le am? Da’ e Mama Omida, cine e?", spunea recent o justitiabila pe holurile Palatului de Justitie din Iasi. Alte persoane au afirmat de-a lungul timpului in instante ca ceva nu e in regula, atunci cind au auzit ca judecatorul este prieten sau il cunoaste pe unul dintre inculpati. Mai poate fi acel judecator obiectiv? Astfel, multi dintre iesenii care au avut de-a face cu sistemul juridic au avut semne de intrebare atunci cind a venit vorba de cit de aleatorie este repartizarea dosarelor in cadrul instantelor de judecata.

"Sistemul poate fi fraudat. E de ajuns sa nu inregistrezi un dosar in ziua in care este adus, sa-l amini o zi, cind stii cine ar fi la rind, iar programarea sa se modifica. De altfel, daca un judecator rauvoitor ar avea interesul sa intervina intr-un dosar sau altul, o poate face si altfel, cu ajutorul prietenilor", a declarat un avocat iesean, care a dorit sa ramina sub protectia anonimatului.

Totusi, acesta a fost contrazis de magistrati, care recunosc insa ca sistemul nu e perfect, dar incercarea de a-l ocoli este foarte riscanta pentru cel care se incumeta. "Nu cred ca programul Ecris poate fi fraudat sau ocolit. Dosarele au un traseu bine stabilit, de la intrarea lor in instanta si pina la finalizarea procesului. Astfel, dosarul ajunge la Registratura, unde e stampilat cu data certa a intrarii. Apoi se coperteaza si este dus la Biroul de repartizare aleatorie. Este introdus in program pe sectia de care apartine – comercial, civil, penal, contencios administrativ sau litigii de munca. Sint inregistrate partile si programul da un prim termen de judecata. Ulterior, dosarul este dus la arhiva, unde este cusut", a aratat judecatorul Aurel Dublea, de la Curtea de Apel Iasi.

Asa se vad lucrurile "de sus". "De jos", o grefiera spune insa ca totul e foarte simplu. "Ecris este un program ca orice alt program: genereaza anumite date. Dar aceste date se pot introduce si manual. In loc sa se selecteze "generare automata", se introduce data manual. Si se poate introduce data «convenabila»", sustine, senin, grefiera.

Pareri pro si contra

Magistratii mentioneaza insa ca ar mai exista o piedica in calea fraudei: exista o programare facuta la inceput de an, ce nu poate fi modificata. Astfel, in teorie, fiecare magistrat stie in ce zi si de la ce ora va intra in sala de judecata.

"La inceputul anului se face o programare pentru fiecare judecator, aprobata de Colegiul de conducere, iar acesta stie in ce zi va intra in sedinta. Magistratul nu are de unde sa stie ce dosar ii va fi repartizat, sa zicem, pe 30 iunie, pentru ca nu stie ce dosare ajung si cind sosesc ele la instanta. Este posibil ca un judecator sa nu intre intr-un dosar, daca este bolnav, sa zicem, iar locul sau este luat de un coleg", a mentionat Aurel Dublea.

Acesta a precizat ca, in ceea ce priveste arestarile, lucrurile sint un pic diferite, deoarece dosarele au un alt regim, si anume acela de urgenta. "La arestari este diferit, dosarele primesc un termen mai scurt, deoarece e vorba despre cauze in regim de urgenta", arata judecatorul iesean.

Pe de alta parte, unii justitiabili sint de parere ca, daca ar exista cineva rau intentionat, ar putea "aranja" lucrurile in asa fel incit sa judece cazul un anumit magistrat.

Totusi, unii avocati au o alta varianta, specificind ca, daca ar exista interes din partea cuiva, n-ar fi necesar ca acel judecator sa intre intr-un dosar. "Eu nu ma pricep la programele informatice si nu stiu daca programul Ecris ar putea fi fraudat. Dar presupun ca orice program informatic este unul ce poate avea o vulnerabilitate, pentru ca este facut tot de oameni si nimic din ce e facut de oameni nu e perfect. Eu cred totusi ca, daca vreun magistrat ar avea vreun interes intr-un dosar sau altul, n-ar trebui neaparat sa intre el in acea cauza, pentru a o judeca", a aratat avocatul Eujan Istov.

Mandatele europene, arestarile si casarile cu trimitere spre rejudecare, repartizate "la mina"

Justitiabilii trebuie sa stie faptul ca exista si dosare care sint repartizate "la mina", nu aleatoriu. Judecatorii afirma ca, in unele cauze, nu se poate face programarea prin intermediul programului Ecris, cel care a fost introdus obligatoriu pentru toate instantele din Romania.

"Dosarele sint repartizate in functie de anumite criterii prin intermediul programului Ecris, cum ar fi parametrii de complexitate sau obiectul lor. In plus, dosarele sint repartizate in ordinea inregistrarii lor, pe baza de borderou. De asemenea, in ce priveste arestarile preventive, mandatele europene sau casarile cu trimitere spre rejudecare sint repartizate «la mina», deoarece repartizarea aleatorie este imposibila in acest caz. La casarile cu trimitere spre rejudecare, de exemplu, nu se poate face repartizare aleatorie, pentru ca trebuie ca dosarul sa-si pastreze numarul pe care l-a avut initial, iar programul Ecris e astfel conceput ca nu poate repartiza de doua ori acelasi dosar. La arestari este vorba despre dosare in regim de urgenta, iar mandatele europene sint repartizate in functie de o programare prealabila, judecatorii intrind in astfel de cauze in ordinea alfabetica", a declarat presedintele Curtii de Apel Iasi, judecatorul Cristina Valeanu.

Aceasta a recunoscut ca este posibil ca un magistrat sa nu intre intr-un dosar, motivind ca este bolnav, insa a exclus posibilitatea existentei unei rele-vointe. "Daca judecatorul respectiv este bolnav intr-o anumita perioada si nu poate intra in completul de judecata, el trebuie sa motiveze cu acte acest lucru. Daca judecatorul aduce o adeverinta medicala prin care se arata ca a fost inapt fizic sa participle la sedinte, noi ce sa facem? Sa plecam de la premiza ca nu a dorit sa intre intr-un anumit dosar? Ca acea adeverinta medicala este falsa?", a incheiat presedintele Curtii de Apel Iasi.

Problema neintrarii unui anumit magistrat intr-un anumit dosar, pe motiv de boala sau recuzare, nu este ridicata intimplator. Cum numele judecatorului care ii va lua locul acestuia se stie dinainte, daca acesta din urma este unul favorabil unui inculpat, de exemplu, nu este exclusa o incercare de influentare a primului judecator de a se retrage dintr-un anumit motiv: boala etc. Iar acuzatii de acest fel, in ultimii ani, nu au fost deloc putine.

Comentarii