De ce nu se sterg datoriile la CET la fel ca in alte orase?

luni, 07 februarie 2011, 12:29
5 MIN
 De ce nu se sterg datoriile la CET la fel ca in alte orase?

"Pentru unii muma, pentru altii ciuma" – asa s-ar putea sintetiza politica Guvernului in ajutorarea termocentralelor din tara. Daca unele termocentrale din tara au primit compensari de zeci de milioane de lei pentru datoriile la combustibili, furnizorul local de apa calda si caldura nu a primit mai nimic. In timp ce termocentralele care functioneaza pe baza de lignit au fost scutite de datorii imense, la Iasi nu se poate face acelasi lucru in ceea ce priveste Romgaz. In continuare, iesenii risca sa ramina fara apa calda si caldura daca Romgaz inchide robinetul. In loc sa intervina la Guvern pentru a ameliora situatia de la Iasi, parlamentarii ieseni ai PD-L arata cu degetul spre municipalitate. In relatia cu alte termocentrale, Guvernul aplica un principiu simplu: da bani pentru ca centrala sa-si plateasca datoriile catre un furnizor detinut de stat. Mai departe, Societatea Nationala a Lignitului sau CFR Marfa isi achita datoriile catre bugetul statului. Practic, Guvernul muta banii dintr-un buzunar in altul, compensind datorii. Principiul nu este aplicat insa si la Iasi.

"Buretele" guvernamental functioneaza perfect la altii

Nicusor Paduraru, deputat PDL: "Daca la noi nu era import de carbune, se putea face compensare"

Modul discriminatoriu in care au fost impartite fondurile de la Guvern pentru termocentrale s-a putut vedea de fiecare data cind s-au facut alocari bugetare. De exemplu, in decembrie 2010, Guvernul a alocat 90,2 milioane lei pentru a sterge o parte din datoriile pe care termocentralele le aveau catre o alta unitate a statului, respectiv CFR Marfa. Din cele 90,2 milioane alocate, CET Iasi a beneficiat de modica suma de 330.000 lei, in timp ce CET Brasov, de exemplu, a beneficiat de 51,6 milioane lei. CET Arad a beneficiat de un ajutor de 29,2 milioane lei, dupa ce in septembrie mai primise un ajutor guvernamental de 48 milioane lei, prin care erau sterse datorii si catre Societatea Nationala a Lignitului. Cum CET Iasi nu functioneaza pe baza de carbune autohton, nu a beneficiat de nici un ajutor. Termocentrala ieseana inregistreaza insa datorii imense catre un alt producator autohton, respectiv Romgaz. In prezent, datoriile totale ale CET Iasi catre Romgaz se ridica la circa 45 milioane lei. Furnizorul de apa calda si caldura este presat constant de catre Romgaz pentru achitarea datoriilor, fiind amenintat constant cu sistarea gazelor, combustibil folosit pe linga huila energetica, la producerea energiei termice. Cind vine vorba de posibilitatea ca Executivul sa stearga din datoriile la gaz, parlamentarii PD-L de Iasi gasesc tot felul de scuze si sustin ca nu depinde de ei acest lucru. Astfel, deputatul PD-L Nicusor Paduraru a declarat ca problemele de la CET trebuie rezolvate de catre primar. "Daca la noi nu era import de carbune, se putea face compensare. La noi baza pentru producerea energiei termice este huila energetica. Ar trebui sa vorbesc de ceea ce trebuie facut la CET, pentru ca altii reusesc sa aiba un pret mai bun la gigacalorie. Subiectul trebuie tratat de ordonatorul de credite. Este responsabilitatea primarului sa se ocupe de aceasta problema. Mi-am oferit sprijinul si mi-l voi oferi in continuare, dar eu nu pot face treaba primarului, si nici nu pot sa raspund in numele acestuia. Ar trebui o abordare separata pentru termocentralele care functioneaza pe baza de combustibili din import. Este nevoie de aplicarea unei politici investitionale la toate termocentralele din tara, pentru ca toate se confrunta cu probleme", a declarat Paduraru.

"Se vede clar ca e o decizie politica"

Daniel Oajdea, deputat PDL: "Cred ca statul ar putea ajuta CET"

Si deputatul PD-L Daniel Oajdea arata cu degetul tot spre Primarie si vorbeste de rafuieli politice. "Cred ca statul ar putea ajuta CET. Am vazut interventii plapinde ale Primariei la Ministerul Economiei. Este adevarat ca depinde de cine se afla la conducere si la nivel local, si la nivel central. Pe de alta parte, nu exista o colaborare primar-parlamentari. Nichita asteapta sa-i vina banii fara a face nimic. Ar trebui sa solicite lobby de la parlamentarii nostri si sa poarte o corespondenta intensa. Autoritatea locala ar trebui sa puna la mapa justificarea unui proiect pe care noi sa-l prezentam mai departe. Ca parlamentari, avem nevoie de instrumentele care ar trebuie puse la dispozitie de autoritatile locale. Nu se face un front comun. In astfel de situatii, orgoliile politice ar trebui lasate in spate", a declarat Oajdea. De partea cealalta, primarul Gheorghe Nichita sustine ca in ceea ce priveste problema CET Iasi, a facut demersuri la Guvern, care insa nu au avut nici un efect. "Am facut adrese catre Guvern de acum 2-3 luni pentru a beneficia de stergerea datoriilor. Din pacate, sint ajutate primariile PDL. S-au dat milioane de lei la Suceava, la Piatra Neamt. Am vorbit si la Interne, si la Economie si cu primarul Aradului care este si presedintele Asociatiei Municiipiilor din Romania, ca sa nu mai fim discriminati. Se vede clar ca e o decizie politica. Iasul nu este ajutat pentru a lovi in mine, ca primar PSD, dar si pentru faptul ca ocup o functie la nivelul central al partidului", a apreciat Nichita.

"Sint firme care beneficiaza de pret redus la gaze"

Relu Fenechiu, deputat PNL: "Bineinteles ca s-ar putea face o compensare. Se poate face orice daca se vrea"

Deputatul PNL Relu Fenechiu a specificat ca daca s-ar vrea, CET Iasi ar putea fi scutit de datoriile la Romgaz. „Eu am spus si repet. Romania de astazi este impartita intre clientela politica a PDL si restul oamenilor. Bineinteles ca s-ar putea face o compensare. Se poate face orice daca se vrea. Sint firme, cum ar fi Azomures, Interagro care beneficiaza de pret redus la gaze", a declarat Fenechiu. Fostul viceprimar PD-L Gabriel Grigore este de parere ca Romgaz a dat dovada de „bunavointa" fata de CET Iasi. „Romgaz a facut toate concesiile cerute. Datoriile sint insa imense. Eu as pleda pentru preluarea CET I de catre Romgaz pentru retehnologizare. Iasul este insa unul dintre orasele care a suferit si de pe urma unei proaste administrari. In plus, in ceea ce priveste returnarea TVA, impozitul pe venit noi stringem putin si ca atare nu putem primi prea mult de la Guvern. In plus, Romgaz nu are datorii la stat, care ar putea fi compensate prin stergerea restantelor de la CET. Mai este o problema aici pentru ca CET a fost vazut ca o vaca de muls la nivel local. Nu s-a actionat la timp pentru modernizare", a comentat Grigore. Guvernul a reusit sa stearga insa in 2009 datoriile termocentralei de la Brasov catre furnizorul de gaze. CET Brasov a fost scutita de aproximativ 56 milioane lei. Suma reprezenta facturi neachitate catre furnizorul de gaze, GDF Suez Energy Romania, care nici macar nu este o firma de stat, ci una privata. Gabriel Grigore a declarat ca nu stie despre situatia de la Brasov, dar nu crede ca a fost vorba tot despre o compensare de datorii. „Compensarea se face atunci cind furnizorul de combustibil are datorii catre stat, iar statul prin unitatile sale are datorii catre respectivul furnizor. Nu cred ca s-au sters la Brasov datorii in acest fel", a declarat Grigore. Conducerea CET Iasi a evitat sa faca prea multe comentarii asupra acestui subiect. „Noi sintem firma de stat. Nu avem de unde sa dam bani ca alte firme private care beneficiaza de tot felul de ajutoare. Noi trebuie sa ne descurcam", a declarat directorul CET, Dorin Ivana.

Comentarii