Departamentul Antifrauda a pus ochii pe parteneriatul de 4,75 milioane euro intre ISJ si Filocalia

duminică, 24 octombrie 2010, 21:38
3 MIN
 Departamentul Antifrauda a pus ochii pe parteneriatul de 4,75 milioane euro intre ISJ si Filocalia
Facsimil dupa pagina intii a editiei din 8 octombrie a Ziarului de Iasi, in care a fost publicat articolul la care face referire DLAF

Cel mai important proiect cu finantare europeana demarat vreodata de Inspectoratul Scolar Judetean Iasi (ISJ), in parteneriat cu Fundatia Filocalia, Universitatea Bucuresti si SIVECO Romania, a intrat in vizorul Departamentului de Lupta-Antifrauda (DLAF). „Va aducem la cunostinta faptul ca DLAF efectueaza verificari cu privire la aspectele sesizate in presa referitoare la proiectul «Formarea continua a profesorilor de Matematica in societatea cunoasterii», urmind sa va informam cu privire la concluzii", anunta seful DLAF, Constantin Belu, printr-o adresa oficiala semnata de acesta. Oficialii DLAF au decis sa cerceteze neregulile din proiect in urma semnalarilor din cotidianul „Ziarul de Iasi", intr-un articol din editia de 8 octombrie a.c., intitulat, „Dinamita sub un proiect de 5 milioane de euro".

Trei mari nereguli

Reporterii „Ziarului de Iasi" au atras atentia asupra a trei nereguli grave in ceea ce priveste acordul de parteneriat in acest proiect atit de important pentru invatamintul iesean, nereguli care, potrivit oficialilor contactati, ar putea atrage nulitatea parteneriatelor si, ca urmare, suspendarea sau anularea proiectului. Proiectul, in valoare de peste 4,7 milioane de euro, a fost semnat de toti partenerii ISJ, in data de 24 septembrie 2009, chiar la Iasi, la sediul inspectoratului. Actuala sefa a ISJ, Liliana Romaniuc, avind atunci functia de inspector scolar adjunct, a semnat acordul de parteneriat al proiectului in dreptul numelului inspectorului scolar general de la vremea respectiva, Seryl Talpalaru, fara insa sa fie mentionata vreo imputernicire in acest sens. Motivul ar fi putut fi legat de faptul ca partener in proiect era Fundatia Evanghelica Filocalia, condusa pina de curind de Liliana Romaniuc, si reprezentata la semnarea proiectului de ginerele acesteia, Cristian Lucaci.

Oficialii Autoritatii de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) au semnalat ca numele si semnatura din acordul de parteneriat trebuie sa fie ale aceleiasi persoane. Mai mult, in momentul incheierii acordului, Liliana Romaniuc era inca membra in colegiul director al Filocaliei, ceea ce reiese chiar din declaratia pe care a dat-o reporterilor „Ziarului de Iasi". „Sotul meu este membru fondator al Filocaliei, iar eu am fost in colegiul director pina pe 30 martie 2009, cind mi-am dat demisia. Noul colegiu director a fost numit in data de 16 februarie 2010", a spus sefa ISJ. In cursul zilei de ieri, Liliana Romaniuc nu a putut fi contactata pentru o eventuala reactie la anuntul DLAF.

Departamentul de Lupta Antifrauda (DLAF) se afla in subordinea Guvernului Romaniei, fiind o structura infiintata la cererea Uniunii Europene cu care are o strinsa colaborare. Acesta are atributia de control al fondurilor europene, colaborind in acest scop cu OLAF (Oficiul European de Lupta Antifrauda), serviciul specializat din cadrul Comisiei Europene de la Bruxelles. La sesizarile OLAF, ale AMPOSDRU (Autoritatea de Management pentru proiectele POSDRU) sau ale presei, DLAF verifica proiectele europene, avind acces neconditionat la documentele si in sediile aplicantilor, iar procesele verbale incheiate de echipa de control constituie mijloace de proba in procesele penale.

 –––-

O alta decizie controversata luata la ISJ: Bani publici, ca ajutor de urgenta pentru firmele familiei?

O alta decizie controversata a sefei ISJ a fost semnalata in paginile „Ziarului de Iasi" vineri,  22 octombrie. Liliana Romaniuc a trecut pe lista de propuneri in vederea alocarii de fonduri pentru lucrari de reabilitare si colegiul privat al familiei, „Richard Wurmbrand". Acesta urmeaza sa primeasca, prin Hotarirea de Guvern 1033, care a fost publicata in Monitorul Oficial pe 19 octombrie a.c., suma de 75.000 de lei, desi actuala Lege a Educatiei, 84/1995, nu prevede explicit cum anume pot fi sprijinite de la bugetul de stat scolile private. Gestul sefei ISJ provoaca cu atit mai mult reactii de nemultumire cu cit scoli din judet care se confrunta cu situatii deosebite nu se regasesc pe lista beneficiarelor. Cei 75.000 de lei au fost alocati de Guvern pentru reabilitarea sediului in care functioneaza Colegiul "Richard Wurmbrand", sediu situat pe str. Smirdan nr.13. Aici, pe linga colegiu, isi are sediul Fundatia Filocalia, si, totodata, isi mai desfasoara activitatea firma de catering a familiei Romaniuc – Sabina CRW SRL, un cabinet stomatologic, o editura, si chiar si o biserica: Biserica Evanghelica Filocalia. Toate acestea vor beneficia, asadar, de banii alocati din fondurile Ministerului Educatiei pentru scolile din judet.

Comentarii