Deputatul PSD Stanciu spune ca parlamentarii nu sint egali cu restul lumii

marți, 07 martie 2006, 23:31
3 MIN
 Deputatul PSD Stanciu spune ca parlamentarii nu sint egali cu restul lumii

PSD si PRM au facut front comun, ieri, in Camera Deputatilor pentru a nu permite perchezitia imobilelor lui Adrian Nastase. „Dupa cum s-au prezentat lucrurile de catre Comisia Juridica si de unii dintre juristii din Parlament, cererea de perchezitie nu a fost legala. Ministrul Macovei a preferat sa recurga la amenintari, spunindu-ne ca, daca refuzam perchezitia, vom face rau Romaniei”, a povestit pesedistul Mihai Dumitriu. El a mai declarat ca orice parlamentar trebuie sa se supuna organismelor justitiei, dar nu in conditiile in care acestea sint supuse presiunilor politice. La rindul sau, deputata PSD Gabriela Nedelcu ne-a comunicat ca „daca se respecta procedura legala, nu ma opuneam perchezitiei”. „Au fost greseli mari privind instrumentarea acestui caz, care a fost excesiv politizat”, ne-a mai spus aceasta. O parere originala are deputatul Vasile Mocanu (PSD): „Justitia nu si-a facut treaba. Principiile care stau la baza statului de drept trebuie respectate in orice situatie”. Tot impotriva perchezitiei au votat si pesedistii Valer Dorneanu si Leonard Cazan, dar cei doi au avut lucruri mai importante de facut decit sa stea de vorba cu presa. „Sunati peste doua ore”, ne-a transmis „specialistul” in jurisprudenta Valer Dorneanu. „N-am timp. Sint intr-o sedinta”, ne-a comunicat si „expertul” in economie Leonard Cazan.
Firsirotu: M-ati deranjat dintr-o discutie
Deputatul peremist Vladimir Firsirotu a mai confirmat o data ca nu are ce cauta in Parlament ca reprezentant al iesenilor. „M-ati deranjat dintr-o discutie cu domnul Vadim!”. Ex-peremistul Anghel Stanciu (acum deputat PSD) s-a dovedit mult mai vorbaret. „A fost un vot liber exprimat care a rezultat din modul de argumentare al ministrului Monica Macovei. Nu ne putem intoarce in anii ’50”, ne-a spus Stanciu, care s-a aratat extrem de indignat ca li se cere parlamentarilor sa fie egali cu cetatenii de rind. „Haideti sa fim din nou egali cu cetatenii de rind, ca inainte de ’89, cind unii dintre noi erau activisti de partid”, a concluzionat eliptic Stanciu.
PD si PNL s-au controlat reciproc
Inaintea votului, mai multi deputati de la PNL si PD au facut o intelegere: sa voteze astfel incit votul pentru perchezitie sa poata fi remarcat de cei din jur. „Deputatii democrati au votat in totalitate pentru perchezitie. Este rusinos ce s-a intimplat in Parlament, o institutie care si pina acum avea o imagine foarte proasta in rindul electoratului”, a precizat deputatul PD Petru Movila.
Liberalul Cristian Adomnitei s-a aratat si el foarte suparat de votul colegilor. „Parlamentul s-a comportat ca o adunare in care foarte multi nu fac decit sa-si apere privilegiile. Este un motiv in plus ca proiectul tinerilor liberali – care urmareste reforma clasei politice – sa fie dus pina la capat”, ne-a comunicat el. Deputatul PNL Grigore Craciunescu a explicat votul din Camera prin teama Opozitiei de a nu crea un precedent. „Am spus intotdeauna ca, daca ocupi o functie publica, trebuie sa-ti asumi responsabilitatea de a fi la dispozitia institutiilor statutului”, a mentionat Craciunescu. Si deputatii Relu Fenechiu si Traian Dobre spun ca au votat pentru perchezitie, argumentind ca nici un parlamentar nu trebuie sa se fereasca de justitie. Toti deputatii Aliantei DA de la Iasi s-au aratat convinsi ca „tradatorii” de ieri s-au aflat doar in tabara UDMR si PC. Aceste formatiuni nu au insa reprezentanti la Iasi in Camera, ci doar in Senat (PC).
Pentru omul de rind nu exista nici o modalitate legala de a se opune perchezitiei
Daca in cazul lui Adrian Nastase, presedintele Camerei Deputatilor, procurorii nu pot efectua o perchezitie in cladirea acestuia din strada Zambaccian, in cazul unui simplu cetatean al Romaniei lucrurile stau cu totul altfel. „Daca exista indicii temeinice ca in locuinta se afla bunuri provenite din savirsirea unor infractiuni, se aduna probe, se incepe urmarirea penala, dupa care se solicita instantei emiterea unei autorizatii de perchezitie. Judecatorul analizeaza dosarul si, daca exista indicii temeinice, emite autorizatia de perchezitie. Cu hirtia in mina, procurorii, impreuna cu politistii, efectueaza perchezitia. Suspectul vizat de perchezitie nu se poate opune sub nici o forma. Nu este necesara parerea lui despre perchezitie atita timp cit exista autorizatia emisa de instanta”, ne-a declarat procurorul Iulia Diaconu, sefa Directiei de Investigare a Crimei Organizate si Terorism Iasi.

Comentarii