„Deszapezirea in municipiu are costuri inzecite”

Subtitlu

sâmbătă, 18 februarie 2012, 01:23
5 MIN
 „Deszapezirea in municipiu are costuri inzecite”

Ninsorile s-au oprit de mai bine de trei zile, dar orasul este inca afectat de zapada. Mormanele albe de pe strazile din cartiere nu au fost deranjate decit de masinile iesenilor. Trotuarele sint in multe zone doar spatii pentru depozitat zapada, iar pe multe din strazile principale se circula bara la bara. Municipalitatea raporteaza zeci de utilaje la lucru, fara ca efectele sa fie foarte vizibile.

Probleme in continuare in tot orasul

Pietonii au de infruntat troiene chiar si in zonele centrale

Zapada a creat probleme in toate zonele municipiului. Principala intrare in Iasi, zona Pacurari, este extrem de aglomerata. In aproape orice moment al zilei, pe strada Pacurari se circula foarte greu. Pe sensul de mers spre zona centrala exista pe anumite portiuni doar cite o banda pentru fiecare sens de mers. Una din benzi este ocupata de masini parcate linga bordura, iar a doua de alte masini parcate paralel cu cele de linga bordura. Ieri, in jurul orei 13, portiunea dintre rond Pacurari si Fundatie era parcursa in peste 20 de minute. Problema de pe strada Pacurari se regaseste pe mai multe strazi importante. Masinile parcate incurca utilajele de deszapezire. Acestea nu curata insa banda de linga bordura nici pe portiunile fara masini. Aceeasi problema a fost sesizata de un iesean care a circulat cu masina pe bulevardul Alexandru cel Bun. Si pe strada Canta s-a circulat ieri foarte greu. „Nu este primul caz. Si pe Vasile Lupu am avut astfel de probleme. Nu se poate interveni cu utilajele din cauza masinilor parcate. Cei de la Politia Locala pun biletele in parbriz si ii anunta sa le mute. Stim ca nu pot lua masinile, dar le pot muta ca sa poata actiona utilajele. Vom face tot ce e posibil sa eliberam si acel sens din Pacurari", a precizat Mihai Chirica, directorul tehnic si de investitii al Primariei. Iesenii reclama si faptul ca utilajele de deszapezire muta zapada de pe carosabil in zonele in care sint parcate masinile. Soferii arunca din nou zapada pe strada pentru a putea scoate autoturismele din parcari. La urmatoarea trecere a unui utilaj de deszapezire, ciclul se reia.

„Munti de zapada au fost carati din oras"

"Munti" de zapada in zona C.A. Rosetti

Nici pietonii nu au motive de bucurie. Aproape toate trotuarele din municipiu au fost reduse la simple carari printre nameti. Situatii deosebite sint pe trotuarele pe care s-au facut sapaturi pe diverse proiecte. O astfel de situatie este trotuarul aferent strazii Elena Doamna. In tot acest haos, municipalitatea sustine ca a scos din oras zeci de mii de metri cubi de zapada. Zeci de camioane transporta zapada in mai multe locuri precum zona C.A. Rosetti, Zona Industriala, Pacurari sau capat Dacia. „Munti de zapada au fost carati din oras. In felul acesta, vreau sa conving pe toata lumea ca muncim sa scoatem Iasul de sub nameti pentru a putea descongestiona traficul. Ce-am muncit noi in aceste zile nu inseamna nici a zecea parte din zapada care este in oras. Cei care merg pe strazi nu realizeaza efortul care se face, dar sper sa fie convinsi ca situatia este destul de complicata si se munceste 24 de ore din 24", a afirmat primarul Gheorghe Nichita. Sefii Primariei sustin ca de luni si pina vineri s-au scos din oras in jur de 70.000 metri cubi de zapada. „Se scot cam 14.000 metri cubi de zapada la fiecare 24 de ore", a precizat Mihai Chirica, directorul tehnic si de investitii al Primariei.

In acelasi timp, politistii locali impart sanctiuni tuturor celor care nu curata de zapada trotuarele aferente proprietatilor private. In ultimele zile au fost date peste 500 de somatii, iar in jur de 160 de situatii au fost aplicate si amenzi. Conform unei hotariri a Consiliului Local, amenda pentru cei care nu curata trotuarele este cuprinsa intre 190 lei si 370 lei. Reprezentantii Politiei Locale sustin ca verificarile au fost facute in toate zonele municipiului.

––-

„Deszapezirea in municipiu, de 10 ori mai scumpa decit in judet"

Constantin Simirad, presedintele Consiliului Judetean, sustine ca deszapezirea facuta de Primarie costa prea mult. Acesta sustine ca, in timp ce Directia Judeteana de Administrare a Drumurilor si Podurilor (DJADP) a cheltuit zilnic 20.000 de lei pe deszapezire, Primaria a cheltuit de zece ori mai mult. „Suma de 200.000 de lei este uriasa. Eu pentru 30 de utilaje platesc 20.000 de lei pe zi si lucreaza aproape nonstop. Daca ar fi asa, pe strazile din Iasi ar trebui sa fie 300 de utilaje, ceea ce nu sint. Este de Guinness Book", a declarat Constantin Simirad. Acesta a adaugat ca Primaria a solicitat Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta alocarea unei sume de cinci milioane de lei de la Guvern. „Eu am intrebat de ce fonduri au nevoie au primarii. Dar Primaria Iasi a solicitat suma aceasta. Probabil, unii primari au solicitat bani gindindu-se ca poate cade o pleasca din asta mare si nu se vor prinde oamenii despre ce este vorba. Ma amuza sumele colosale solicitate de unii primari", a mai declarat Constantin Simirad. Conform directorului DJADP, Radu Judele, in perioada 15 noiembrie 2011 – 31 ianuarie 2012 pentru deszapezire au fost cheltuiti 1,2-1,3 milioane de lei. Noul contract, care va expira pe 15 martie, are o valoare de 1,2 milioane de lei. Radu Judele este de parere ca nu vor fi necesare suplimentari de fonduri pentru deszapezire. „Domnul Simirad nu face nimic in judet, dar stie sa critice. Daca era primar acum in Iasi, in oras nu se putea circula, era inchis. Noi am facut o solicitare de cinci milioane de lei pentru ca nimeni nu poate sa estimeze volumul de munca si de cheltuiala pentru a scoate zapada din oras. Bugetul nostru era de trei milioane de lei. Solicitarea vine in urma situatiei de urgenta care a aparut in Romania", a declarat ieri primarul Gheorghe Nichita. In cazul in care municipalitatea nu va primi fonduri guvernamentale, cheltuielile vor fi decontate de la bugetul local. Daca va fi depasita suma de trei milioane de lei, este posibil sa se renunte la o parte din lucrarile propuse pentru amenajarea spatiilor verzi din oras.

Comentarii