Dezastrul de la Siraj, provocat de o tigara?

miercuri, 18 aprilie 2012, 22:57
4 MIN
 Dezastrul de la Siraj, provocat de o tigara?

Anchetatorii care cerceteaza cauzele incendiului de la Siraj au conturat principala ipoteza a dezastrului de simbata. Acestia merg pe varianta unei tigari lasate aprinse care a aprins mai multe materiale ce au ars mocnit timp de mai multe ore. De asemenea, anchetatorii cred ca incendiul a fost observat foarte tirziu. Raportul cu primele rezultate ale anchetei va fi gata la sfirsitul acestei saptamini. Raportul nu ii va ajuta insa cu nimic pe patronii standurilor arse, care au aflat ieri ca nu vor primi nici un ban ca despagubiri.

Focul, intetit chiar de paznici

Scenariul pe care se axeaza ancheta pompierilor si a celor de la politie este ca focul s-a declansat de la o tigara aruncata in graba. Tigara a fost lasata cel mai probabil de catre unul dintre ultimii plecati din complex, la 17.30, ora cind se debransa curentul de la reteaua principala, iar comerciantii inchideau standurile si plecau acasa. Tigara ar fi fost aruncata chiar in partea dinspre intrarea de la Sirajul mare, acesta fiind si locul unde s-a darimat zidul din cauza temperaturii foarte inalte. "O persoana pare sa fi aruncat un chistoc pe jos pe la ora 17.00, iar aceasta sa fi nimerit chiar linga niste marfuri, poate haine. De la acea ora si pina la ora 24, focul a ars mocnit, iar fumul a iesit pe gurile de aerisire, nefiind observat de catre cei patru paznici si un pompier al complexului. Paza era asigurata de patru persoane: un reprezentant al firmei careia ii apartine complexul si alti doi de la firma IGS, plus un pompier care statea permanent acolo. Probabil ca la ora 2.06 cind au fost anuntati pompierii, focul ardea de vreo citeva ore, deoarece paznicii dupa ce au sunat la 112, au deschis larg usile complexului si au declarat ca au vazut flacari pina la tavan, adica aproximativ 7 sau 8 metri. Cu alte cuvinte, focul a fost observat tirziu, iar pina sa vina pompierii, cu masinile din dotare, paznicii au incercat sa stinga flacarile cu niste stingatoare, dar nu au putut sa reziste din cauza fumului si a flacarilor. In momentul in care au deschis usile, oxigenul a alimentat incendiul si l-a marit", a precizat o sursa din rindul anchetatorilor. Potrivit acesteia, este putin probabil ca zilele urmatoare sa fie descoperite piste noi, deoarece varianta unui scurtcircuit a fost exclusa din start intrucit complexul era zilnic debransat de la curentul electric. De asemenea, ipoteza ca incendiul ar fi fost provocat intentionat este deocamdata lasata deoparte, deoarece paznicii se aflau in dispozitiv, iar usile complexului erau inchise.

Comerciantii insista ca a fost o mina criminala

Administratorul complexului spune ca la ora 24 nu iesea fum pe la gurile de aerisire ale complexului. "Eu stau chiar vizavi de complex si pot vedea incinta si cladirea. La ora 24 cind am mers la culcare nu iesea nici un firicel de fum pe la gurile de aerisire. La ora 2 a sunat telefonul si m-a sunat pompierul de serviciu spunindu-mi de incendiu. Nu imi pot da seama ce a putut genera incendiul. Este de neinteles pentru mine. Multi ma acuza pe mine ca am dat foc la complex, dar eu am rude care au avut standuri acolo si nu puteam concepe asa ceva. E ceva de neinteles. Cladirea de acolo valora milioane de euro, iar acum va trebui sa construim alta", a spus Mirel Diaconu, administratorul firmei ICRTI SA. In schimb, comerciantii care au ramas cu buzele umflate in urma incendiului de simbata care le-a mistuit standurile sint convinsi ca numai o mina criminala se afla la originea falimentului lor. "Cineva doreste ca Sirajul sa nu mai existe si a dat foc ca noi sa falimentam. De exemplu, in apropierea cladirii se afla un bazin cu apa construit special pentru incendiu, iar cu doua zile inainte a fost golit. Cum este posibil?", s-a plins Lacramioara, care a avut doua standuri in Sirajul mare cu bunuri in valoare de 130.000 de lei. Administratorul societatii a replicat ca exista apa in bazin la momentul incendiului. "Era apa in bazin si a fost folosita la stingerea incendiului. Sint doar vorbe rele ale unor oameni deznadajduiti. Eu ii cred, dar am cerut ajutor de la Primarie si mi s-a spus ca o sa fim ajutati. De asemenea, am sa merg si la Prefectura zilele urmatoare pentru a cere ajutor si de aici", a mai spus Diaconu.

"Fiecare trebuia sa isi asigure marfa"

Administratorii firmei ICRTI careia ii apartinea cladirea de pe bulevardul Poitiers spun ca patronii standurilor arse nu vor fi despagubiti. Ei trebuiau sa isi asigure marfa individual, in functie de valoare. "Nu avem cum sa-i despagubim. Fiecare dintre ei trebuia sa isi asigure marfa. Noi avem asigurare care acopera cladirea si citeva produse. Asigurarea este in valoare de aproximativ un milion de euro, dar nu stim in realitate cit ne vor da firma de asigurari. Ei fac calculele", a spus Mirel Diaconu, administratorul firmei ICRTI. Ieri, mai multi comercianti care au avut marfa asigurata au venit la Siraj cu reprezentantii firmelor de asigurari care au facut fotografii. "Eu am avut marfa asigurata la Generali Asigurari, pentru bunuri in valoare de 100.000 de lei. Mi-au spus sa vin cu documentele contabile. Din 2004 am asigurat marfurile", a spus o comercianta, la intrebarile insistente ale celorlalti pagubiti, care nu aveau asigurari. Potrivit lui Diaconu, din cei 300 de patroni care aveau standuri la ICRTI, foarte putini dintre acestia aveau asigurate marfurile, respectiv 7 sau 8 persoane.

Comentarii