Dezvaluiri surpriza la „Pub 75”

Subtitlu

marți, 25 ianuarie 2011, 23:18
6 MIN
 Dezvaluiri surpriza la „Pub 75”
Alexandra Chelaru, supravietuitoarea tragediei din Pub 75, in seara incendiului, la spital

Dezvaluiri surpriza in scandalul izbucnit in jurul incendiului prin care a fost facut scrum restaurantul PUB 75 din campusul Tudor Vladimirescu. Reprezentantii societatii Compact Grup, care controleaza unitatea, au inregistrat contractele de munca ale barmanilor chiar in seara incendiului, respectiv pe 20 ianuarie, dupa cum declara oficialii Inspectoratului Teritorial de Munca.

"Din verificarile facute de catre noi in programul REVISAL, unde angajatorii inregistreaza contractele de munca, a reiesit ca in seara de 20 ianuarie firma Compact Grup SRL a inregistrat patru contracte individuale de munca. Potrivit legislatiei muncii, angajatorul este obligat ca in momentul semnarii de catre angajator sau salariat a contractului de munca, inainte sau in acelasi moment, sa se inscrie contractul in programul REVISAL. Abia dupa 24 de ore salariatii pot sa inceapa serviciul. Asa prevede legislatia", a explicat Andrei Albulescu, directorul ITM.

Potrivit sursei mentionate, asociatii firmei sint cercetati pentru munca la negru si risca sa fie sanctionati. "Normal trebuia ca salariatii sa inceapa lucrul a doua zi, adica pe data de 21, deoarece inregistrarea in REVISAL a fost facuta pe 20 ianuarie. Dar fiindca salariatii au fost la serviciu pe data de 20, data incendiului, trebuia ca acele contracte de munca sa fie incheiate pe data de 19 ianuarie. Pentru munca la negru, firma va fi sanctionata", a adaugat Albulescu.

Ieri, una din cele patru nou angajate, Ramona Bujoreanu, le-a declarat inspectorilor ca ea a semnat un contract de munca, iar reprezentantii firmei au spus ca il vor aduce ca proba. "Initial mi-au spus ca acele contracte au ars in incendiu. Bineinteles, acele contracte pot fi incheiate si astazi si se dateaza cu ziua de atunci", a mai spus seful ITM.

Reprezentantii firmei Compact Grup SRL au inregistrat in noaptea incendiului patru contracte individuale de munca pe urmatoarele nume: Alexandra Chelaru – barman (tinara care a supravietuit), Ramona Genoveva – barman, Ioana Mihaela Cerbu – chelnerita, si Catalina Gal, chelnerita.

"Nu lucra la noi"

Potrivit inspectorilor ITM, dintre cele patru persoane inregistrate la ITM cu contracte de munca, numai doua se aflau in Pub 75: Alexandra Chelaru si Ramona Bujoreanu. Aceasta din urma a fost ieri chemata la audieri de catre inspectorii ITM. In jur de ora 11, fata de 24 de ani a intrat pe poarta ITM flancata de Mariana Turculet, o persoana cu functie de conducere in firmele omului de afaceri Mihai Copcea, patron al PUB 75, si de un barbat. Dupa aproximativ o ora, timp in care Ramona Bujoreanu si Mariana Turculet au dat declaratii inspectorilor, prima care a iesit a fost tinara de 24 de ani.

Rugata de reporterii "Ziarului de Iasi" sa ofere mai multe detalii despre Sorina Ferari, tinara decedata in incendiul care a mistuit Pub 75, Bujoreanu ne-a declarat: "Fata aceea nu lucra la noi. Era in trecere pe acolo. Nu am niciun interes sa mint, si eu mi-am pierdut laptop-ul in incendiu". Aceasta a refuzat sa ofere alte amanunte cu privire la cele intimplate in seara incendiului.

Au refuzat categoric dialogul cu presa

Pe holul ITM, ea a vorbit la telefon, apoi a coborit si cealalta femeie care o insotea. Turculet a refuzat sa stea de vorba cu reporterii si, insotita de Ramona Bujoreanu si de barbat, au iesit destul de repede din curtea ITM. Pe firma Compact Grup mai erau inregistrate inca sase salariati, dar acestia aveau contracte de munca mai vechi, unii din 2007.

Mai figurau pe aceasta firma Gabriela Mazuru, cu o functie de conducere, un functionar economic, doi contabili, o bucatareasa si o femeie de serviciu. Acestia nu erau in PUB 75 in seara incendiului dar, potrivit unor surse din interiorul ITM, acestia lucreaza la celelalte restaurante ale familiei Copcea. Firma care administra societatea Compact Grup este controlata de o alta societate, apartinind in totalitate lui Mihai Copcea.

––-

Dosarul tragediei a ajuns la Parchet

* oamenii legii spun ca merg pe doua directii: "moarte suspecta", in cazul victimei, si "accident de munca", in cazul supravietuitoarei

Dosarul tragediei din Pub 75 a ajuns la Parchet. Ofiterii Biroului pentru Centru Universitar au inregistrat dosarul la Parchetul de pe linga Judecatorie, urmind ca de acum cercetarile sa fie coordonate de un procuror.

Reprezentantii Parchetului spun ca in dosar se fac cercetari pe doua directii. "Dosarul a primit numar unic de inregistrare. Cercetarile se efectueaza de catre Birou pentru Centrul Universitar sub coordonarea unui procuror. In ce priveste tinara decedata, se efectueaza cercetari pentru «moarte suspecta». Cazul celeilalte tinere, cea ranita, a fost incadrat ca accident de munca si se fac cercetari sub acest aspect", a spus procuror Nadia Albu, purtator de cuvint al Parchetului de pe linga Judecatorie. Aceasta a mai precizat ca pina la acest moment nu exista indicii ca tinara decedata, Sorina Ferari, ar fi lucrat ilegal in localul care a luat foc, asa cum s-a speculat.

Specialistii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) au definitivat si raportul privitor la cauza si modul de producere a incendiului. "Cauza probabila este efectul termic al curentului electric. In cazul incendiului la care facem referire a avut loc supraincalzire in interiorul unui intrerupator destinat circuitului de iluminat. Contactul imperfect a determinat cresterea rezistentei trecerii curentului electric in acel punct si incalzirea peste limitele admise. Amplasarea necorespunzatoare a intrerupatorului fata de materialele combustibile, lambriu din lemn lacuit, a dus la aprinderea acestora si la dezvoltarea incendiului", a explicat colonelul Stefan Lazar, seful ISU.

Potrivit ISU, flacarile s-au extins de la lambriul din lemn la perdelele din material sintetic. In urma arderii au cazut pe mobilier picaturi de plastic aprins si au luat foc canapelele.

Una dintre greselile facute de cei care au vrut sa dea o mina de ajutor la stingerea incendiului a fost spargerea geamurilor. "Spargerea geamurilor a dus la propagarea rapida a incendiului ca urmare a patrunderii oxigenului in zona de ardere. Aceasta manevra este recomandat a se efectua de catre fortele de interventie specializate", a mentionat colonelul Lazar.

––

Sfaturi pentru a te salva din flacari

* o patura uda pe cap si o batista uda la gura si nas iti pot salva viata

Oficialii ISU au dat si mai multe sfaturi civililor care se regasesc in situatia de a fi surprinsi de un incendiu. Reprezentantii ISU spun ca cel mai important este ca civilii sa isi pastreze calmul si sa anunte situatia la 112. "Sa paraseasca incaperea cit mai repede posibil, asigurindu-se totodata ca au inchis alimentarea cu gaz metan si energie electrica. Daca pentru salvarea oamenilor trebuie sa treaca prin incaperi incendiate, sa puna pe cap o patura umeda si sa isi protejeze nasul si gura cu batista uda. Sa deschida cu prudenta usile, deoarece afluxul rapid de aer provoaca o cresterea rapida a flacarilor", a precizat colonelul Stefan Lazar, seful ISU.

Trecere prin incaperile inundate cu fum se face tiris, sau aplecat cit mai aproape de podea. De asemenea, iesirea dintr-o zona deschisa incendiata se face in directia dinspre care bate vintul, au mai precizat reprezentantii ISU.

Daca in zona incendiata se afla copii, specialistii ISU recomanda ca acestia sa fie strigati, pentru a fi localizati, pentru ca, de regula, de frica, acestia se ascund sub paturi sau in dulapuri. In cazul in care imbracamintea a luat foc, nu fugiti: culcati-va pe pamint si rostogoliti-va. "Asupra oamenilor carora li s-a aprins imbracamintea trebuie aruncata o patura sau ceva care ii acopera etans", a mai spus seful ISU.

In cazul in care sinteti nevoit sa stingeti un incendiu pina la sosirea pompierilor, puteti face acest lucru atit cu stingatoare cit si cu apa, nisip, pamint sau diferite invelitori care inabusa flacarile.

Reprezentantii ISU au mai precizat ca, in cazul incendiilor izbucnite de la instalatiile electrice, operatiunile de stingere trebuie incepute numai dupa ce s-a intrerupt alimentarea cu energie.

Comentarii