Dosarul „Gradinita” a fost redeschis

marți, 25 mai 2010, 00:46
3 MIN
 Dosarul „Gradinita” a fost redeschis

Parchetul scutura praful de pe dosarul "Gradinita". Scandalul care a dat peste cap Primaria municipiului in 2002 a ajuns din nou in atentia procurorilor.

Plimbat intre instante ani de zile, dupa ce a parut ca barca a fost trasa la mal, audierile celor implicati in dosar au reinceput. Actualul sef al Consiliului Judetean si fostul primar Constantin Simirad a fost chemat sa dea cu subsemnatul la Parchetul de pe linga Tribunalul Iasi.

"Aveam impresia ca dosarul a fost clasat"

Dupa ce DNA si-a declinat competenta in solutionarea dosarului, acesta a ajuns sa zaca pina in prezent in sertarele Parchetul de pe linga Tribunal inca din 2007. Dupa trei ani de pauza, audierile au reinceput. "Nu pot da detalii despre caz. Eventual, vom da declaratii in cursul zilei de marti", a declarat scurt Cornelia Prisecaru, prim-procuror al Parchetului de pe linga Tribunalul Iasi.

Potrivit surselor din Parchet insa, Constantin Simirad este asteptat astazi la audieri din postura de martor. "Dosarul nu mai e la DNA, ci la Parchet. In dosarul «Gradinita», eu am fost cel care a facut plingerea. Stiu ca s-a inceput lucrul la dosar, dar nu am fost inca citat si nu stiu cind voi merge. Probabil voi fi contactat telefonic", a declarat Constantin Simirad.

Tamara Cudelcu, directorul economic al municipalitatii in 2002, sustine ca nu s-a mai interesat de cursul dosarului de mai bine de 7 ani. "Nu mai stiu ce s-a intimplat cu dosarul. Stiu ca am fost scoasa de sub urmarire. De prin 2003 nu am mai avut nici o tangenta cu problema asta. Nu am fost citata. Eu aveam impresia ca dosarul a fost clasat", a declarat Tamara Cudelcu.

Reteta de sifonat banii publici

Dosarul "Gradinita" reprezinta cazul uneia din afacerile facute de functionarii publici cu banii din taxe si impozite. In 2002, Simirad a scos la iveala o metoda prin care, din bugetul municipalitatii, a fost cheltuit echivalentul a 350.000 de lei prin contracte date unor firme apropiate ale functionarilor din Primarie. In dosar sint implicate persoane cu functii importante in administratia de atunci si de acum.

Audierile au in cazul "Gradinita" au vizat de la simpli functionari pina la fostul primar Constantin Simirad, fostul secretar al Consiliului Local, Lacramioara Vernica, fosta directoare economica a Primariei, Tamara Cudelcu, sau fosta contabila-sefa a municipalitatii, Felomela Neculau.

Potrivit datelor din dosarul plimbat intre instante, sumele de bani din conturile municipalitatii au fost folosite pentru achizitionarea de mobilier si echipamente pentru dotarea mai multor gradinite, achizitiile facindu-se preferential si la preturi exorbitante. Astfel, mastile de calorifer au fost achizitionate cu 150 lei in loc de 70 de lei, cit era pretul pietei, ventilatoarele de geam vindute pe piata la 50 de lei fiind achizitionate cu avizul municipalitatii la 400 de lei bucata. Astfel, la o gradinita, printre altele, au fost achizitionate, prin "Grupul Cema", 30 de becuri la o valoare totala de 450 lei, 3 ventilatoare pentru geam (1.150 lei) si doua radiocasetofoane cu CD (1.460 lei), preturile enumerate mai sus incluzind si TVA. La o simpla comparatie cu preturile practicate pe piata ieseana reiese ca gradinitele ar fi iesit mult mai ieftin daca ar fi achizitionat din orice magazin aparatura electrocasnica.

De exemplu, "Grup Cema" livra un bec normal cu pretul de 15 lei, in conditiile in care, potrivit comparatiilor facut de "Ziarul de Iasi" in 2002, la magazinul "Panther Electro Center", cel mai ieftin bec economic costa 6,5 lei. Diferenta intre pretul de magazin si cel al firmei "Cema" este valabila si in cazul radiocasetofoanelor cu CD: un asemenea aparat achizitionat prin firma amintita a costat 730 lei, cu aproape un 100 lei mai mult decit pretul maxim al pietii de atunci pentru un "Panasonic" sau "Sony".

Primarul, la acea data, Constantin Simirad si-a acuzat subordonatele ca au dispus efectuarea cheltuielilor fara stirea sa, favorizind firmele "prietene".

Comentarii