Doua familii disperate vor sa-si opereze copiii in Republica Moldova

luni, 09 februarie 2009, 17:29
4 MIN
 Doua familii disperate vor sa-si opereze copiii in Republica Moldova

Doua familii a caror copii sufera de tetrapareza spastica cer ajutorul iesenilor pentru operarea copiilor in Republica Moldova. Operatia costa 1850 de euro pentru fiecare insa aceasta suma este mult prea mare pentru familiile Danalache si Halitchi. Dupa ce au incercat tot ce se poate face din punct de vedere medical in Romania, cele doua familii au ales sa mearga in Moldova. Operatiile sint programate in luna mai.

Au opt si respectiv 11 ani si amindoi se numesc George. Sint la virsta la care copiii nu stiu altceva decit sa se joace cit e ziua de lunga. Din nefericire, George Eduard Danalache si George Halitchi nu se joaca. Nu pentru ca nu vor ci pentru ca nu pot. Copiii sufera de tetrapareza spastica, boala care se manifesta prin paralizarea membrelor, dificultati de vorbire, intirziere mintala.

"Nu sta in fund decit daca este sprijinit de ceva. Mina stinga o foloseste binisor iar dreapta deloc. Din acest motiv nu prea se joaca. Doar noi ce ne mai jucam cu el insa cu atentie", povesteste Georgiana Danalache. Ea l-a nascut pe Eduard, un copil cu ochii de o frumusete deosebita, prematur. A fost la medic pe cind baiatul avea 5-6 luni pentru ca Eduard nu isi putea sustine capul. "Medicul de familie mi-a spus ca starea lui este cauzata de nasterea prematura. La un an si doua luni, dupa ce am schimbat mai multi medici, am fost informati ca sufera de aceasta boala", isi aminteste Georgiana Danalache.

Povestea lui este aproape identica cu cea a lui George Halitchi, un baietel de 11 ani firav, plapind in privirea caruia citesti curiozitatea. Si el este singur la parinti si a avut probleme de sanatate inca de la nastere cind mama sa a pierdut mult singe din cauza unor complicatii. Baietelul a suferit de hipoxie la nastere, adica lipsa oxigenului in creier.

"De mult timp mi-am pierdut increderea in medici", zice tatal sau, Vasile. Cuvintele sale au fost intarite de mama lui Eduard, si ea satula de „dezinteresul" medicilor din Romania. "Medicii nu mi-a spus decit sa am rabdare si sa fac kinetoterapie. Atit. Nimeni nu mi-a oferit solutii. Nimeni nu mi-a dat un sfat desi sint posibilitati de tratare a bolii", spune mama lui Eduard.

Din clipa in care parintii copiilor au aflat diagnosticul, s-au straduit sa le faca viata cit mai usoara dar au cautat si tratamente pentru a-i vindeca. Pentru ca nu a dorit sa isi lase baietii doar pe mina fatalitatii, s-au apucat de cautat tratamente. Au explorat internetul, au intrebat in stinga si in dreapta pina a aflat de clinica GineSource din Republica Moldova.

Acum citeva zile s-au intors de la Galati, unde medicul Marcel Platon i-a consulatat pe copii si i-a programat pentru operatie in luna mai. "Ne-am intilnit cu medicul la Galati pentru ca acolo are el un cabinet, unde se intilneste cu parintii disperati din Romania. Am aflat despre clinica de la o mamica a carei fiu este coleg cu al meu la Scoala speciala Ion Holban. E a fost in decembire la Chisinau, iar fiul ei incepe sa se simta din ce in ce mai bine", descrie ea modul in care a ajuns la respectiva clinica. Au ales aceasta varinta dupa ce au incercat totul in tara. "Eu l-am si operat pe baiat. Cind l-a vazut medicul basarabean s-a speriat in ce hal e taiat", spune Vasile Halitchi.

Acum trei ani atit George, cit si Eduard au facut injectii cu toxina botulinica insa fara efect. "Parintii ar trebui sa stie ca exista si in tara alternative. Pot face injectii, gratuit, odata la 3 luni, cu toxina botulinica, care amelioreaza starea pacientului sau ii pot opera la sectia de Ortopedie-Pediatrica de la Sfinta Maria. Le-ar fi mult mai usor decit sa plece in alta tara", spune medicul lui Eduard, Doru Baltag, de la Spitalul de Recuperare, fara insa sa desconsidere solutia oferita de clinica din Republica Moldova. Aici interventia dureaza doar 20 de minute si este fara cicatrici. "Noi facem un tratament chirurgical prin metoda miofibrotomia subcutanata pe etape, dupa metoda patentata de profesorul Ulzibat. Cu alte cuvinte, este o operatie de alungire de tendoane prin incizie aciforma cu un bisturiu special. Este fara cicatrici, fara ghips, fara suferinta. Avem deja numeroase cazuri reusite", explica Marcel Platon. El sustine ca metoda este eficienta insa depinde si de gravitatea bolii copilului.

Tratamentul este aplicat la toate categoriile de muschi afectati, inclusiv cei faciali. Operatie costa 1850 de euro, banii pe care familiile nu au de unde sa ii scoata.

Cei care doresc sa ii ajute pe George Eduard Danalache pot dona bani (RON) in contul RO 16BRDE240SV71551692400.

Familia Halitchi are un cont in RON, RO82BRDE240SV30781272400 sau in euro la RO63BRDE240SV37457192400.

Comentarii