E.ON vrea sa faca o imensa investitie la CET Holboca

miercuri, 30 ianuarie 2008, 22:45
2 MIN
 E.ON vrea sa faca o imensa investitie la CET Holboca

Linga CET II Holboca s-ar putea ridica o uriasa investitie privata. Reprezentantii E.ON au trimis Primariei o scrisoare de intentie prin care doresc sa devina consumatori pentru aburul produs de CET. "Deocamdata analizam propunerea venita de la E.ON. Ei vor sa investeasca in jur de 70 milioane euro pentru a produce energie electrica cu abur luat de la societatea noastra. Astfel, uzina de la Holboca va putea lucra si vara", a declarat primarul Gheorghe Nichita.

Sefii Primariei au apreciat ca uzina de la Holboca lucreaza in prezent la doar 30% din capacitate. Scaderea numarului de consumatori racordati la sistemul centralizat a redus considerabil si productia CET. "Este foarte important sa avem un consumator captiv. Se va merge la capacitate maxima cu CET II, iar uzina din oras va fi pastrata doar pentru cazuri in care cea de la Holboca nu va face fata. Investitia E.ON se va face pe un teren din apropierea CET II si s-ar putea realiza in aproximativ doi ani. E.ON se va putea aproviziona cu abur doar de la CET. O tona de abur costa in jur de 320 lei", a explicat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei.

In cazul in care se va realiza investitia E.ON, municipalitatea ar putea beneficia de mai multe avantaje. Pe de o parte, CET ar obtine fonduri suplimentare din vinzarea aburului si ar produce energie electrica la Holboca de-a lungul intregului an. In plus, functionind mai mult pe uzina din Holboca, CET va reduce considerabil costurile de productie ale unei gigacalorii.

"La Holboca avem doua cazane, fiecare avind o capacitate de productie de 420 tone de abur pe ora. E.ON ar avea nevoie de aproximativ 350 tone de abur pe ora. Am vinde un surplus de abur. Voi putea mentine si mai multi salariati. Vom putea mentine si un pret bun la vinzarea gigacaloriei catre populatie", a afirmat Didi Melinte, director CET. El a mai spus ca la Holboca o gigacalorie este produsa cu aproximativ 130 lei. La uzina din municipiu, care merge pe gaz si pacura, nu pe carbune, cheltuielile sint mult mai mari, astfel ca in medie o gigacalorie este produsa acum cu peste 300 de lei.

Comentarii