120 de minute in cautarea unui medic ORL

miercuri, 20 august 2003, 23:00
3 MIN
 120 de minute in cautarea unui medic ORL

Un bolnav din Homocea a facut ieri, timp de doua ore, un tur prin sase cabinete medicale pentru a fi consultat de un medic ORL. Cu grave probleme de respiratie, omul a fost plimbat pur si simplu de la o usa la alta, insotit de asistentii Serviciului de Ambulanta. Medici care ar fi trebuit sa-l consulte sint plecati in concediu! Nici unul dintre cei trei specialisti, care ar trebui sa acorde asistenta medicala pina la ora 13.00 la Spitalul Judetean, nu a fost de gasit, doi fiind plecati in concediu. Bolnavul a trecut pe la sectia ORL, statia de Ambulanta, Unitatea de Primire a Urgentelor, cabinetul din policlinica, pe la medicul de la Policlinica de copii si inapoi in sectia ORL. In ultima instanta, pacientul a fost consultat de medicul Akeb Hashimi de la Policlinica de copii a Spitalului Judetean.
Ieri, in jurul prinzului, Mircea Lupu a apelat la statia de Salvare a orasului Adjud pentru ca avea probleme grave de respiratie. Barbatul a fost diagnosticat, in urma cu mai mult timp, cu o boala incurabila, denumita stiintific carcinom hemifarinigian sting.
Internat acum o saptamina la sectia ORL a Spitalului Judetean, bolnavul nu a putut fi tratat, din cauza stadiului avansat al bolii. „Mi s-a facut rau, nu mai puteam sa respir. Eu am de mult timp boala asta, dar niciodata nu mi-a fost asa rau. Am sunat la Salvare sa vina cineva sa ma vada”, povesteste barbatul.
De la Adjud, Mircea Lupu a fost adus la Spitalul Judetean. Prima vizita pe care a facut-o a fost la sectia de specialitate a spitalului. Aici bolnavul nu a putut fi internat pentru ca medicul este in concediu. „Am ajuns acolo si mi-a spus sa-l duc la un cabinet privat. Noi ca Ambulanta nu putem sa facem asa ceva”, sustine asistenta SAJ care l-a insotit.
Pentru ca nu avea cum sa-l ajute, asistenta a mers in statia de Ambulanta si a cerut ajutorul directorului, medicul Mircea Stoienoiu. Acesta l-a sunat pe directorul spitalului, medicul Valentin Ochean, i-a explicat situatia si i s-a recomandat ca pacientul sa se adreseze Unitatii de Primire a Urgentelor.
Inarmata cu rabdare, asistenta s-a urcat in Ambulanta cu bolnavul dupa ea si s-a prezentat la UPU. De aici, medicii au indrumat-o catre Ambulatorul de specialitate al Spitalului Judetean, unde trebuia sa fie consultat de medicul Rodica Antohi. Si aici asistenta a fost informata ca medicul este in concediu si nu are cine sa-l vada. De la Ambulatorul de specialitate, asistenta a fost indrumata catre Policlinica de copii, unde in aceasta perioada sint consultati si adultii.
Dupa doua ore de alergatura, bolnavul a fost consultat de medicul Akeb Hashimi care i-a dat un bilet de internare pentru sectia ORL a spitalului. „Consult zilnic in jur de 50 de pacienti, pentru ca ceilalti colegi sint plecati in concediu. Eu ma straduiesc sa asigur si calitate actului medical pe care il fac. Trebuie sa acord prioritate copiilor si pacientilor aflati in stare grava”, ne-a declarat medicul ORL Akeb Hashimi de la Policlinica de copii a Spitalului Judetean.
Boala de care sufera Mircea Lupu este foarte grava si aproape imposibil de tratat. Medicii pot doar sa-i amelioreze starea de sanatate. In aceasta situatie, crizele respiratorii se pot agrava si pot produce moartea. Singura solutie pentru pacient este, in aceasta situatie, efectuarea unei traheotomii. „Pentru boala pe care o are eu i-am recomandat sa mearga la Bucuresti. Acum i-am dat un bilet de internare pentru ca trebuie sa fie supravegheat in aceasta criza si eventual pus sub perfuzii. Dar starea lui de sanatate este grava”, ne-a declarat medicul Akeb.
Ne intrebam ce s-ar fi intimplat daca si doctorul Akeb ar fi fost plecat in concediu sau bolnavul ajungea dupa ce i se terminase programul zilnic de consultatii? Cine ar fi dat socoteala pentru sfirsitul acestui om? (Anca GIRNEATA)

Comentarii