Banca pensionarilor

duminică, 28 martie 2004, 23:00
4 MIN
 Banca pensionarilor

In timp ce soferii limuzinelor de zeci de mii de dolari reclama ca-si strica amortizoarele prin gropile „provinciei europene”, in buricul Focsaniului exista un loc care inseamna ultima speranta pentru sute de pensionari. Situat la parterul unui bloc, fara termopane sau sistem de securitate informatizata, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor este la fel de frecventata ca vecina ei de dupa colt, „Electrica”. „Cum isi incaseaza pensia, fiecare membru al casei isi plateste in cel mai scurt datoriile sau cotizatia. Traseul lunar al platilor incepe din colt, de la Oficiul Postal de la intersectie de unde ia banii, si se termina mai incolo de noi, la citiva metri, la vreo taraba din Piata Moldovei. Fie ca au de platit citeva sute de mii la lumina, fie ca-si dau cotizatia lunara la noi, pensionarii ramin astazi cei mai seriosi. Nu cred ca vreunul dintre cei care au mai avut probleme cu lumina sau intretinerea au facut-o voit sau din comoditate. Precis nu le-au ajuns banii”, spune Ilie Sandulache, presedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Focsani.
Amaritii se ajuta reciproc

In afara de farmacie sau spital, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor este locul cel mai frecventat de focsanenii de virsta a III-a. Trecuti de 65 ani, pensionarii vrinceni aflati la ananghie nu mai au nici o sansa sa le mai dea cineva vreun ban imprumut. Asa ca s-au strins intre ei si putinul pe care l-au putut pune deoparte a creat fondul Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor. Institutia cu pricina este o organizatie cu caracter civic, avind personalitate juridica de drept privat. Aici pot cotiza lunar in valoare de cite 1% din pensie. „Creditorul” nu are caracter patrimonial, iar unitatea este neguvernamentala, apolitica si are scop de caritate, de intr-ajutorare mutuala. „Sumele imprumutate nu sint mari, ajung pina la 4 milioane lei. Poate pare putin, dar batrinilor, de multe ori, le trebuie doar citeva sute de mii de lei pentru vreun medicament sau plata facturii la curent si nu gasesc la nimeni sa-i ceara”, spune trist presedintele Ilie Sandulache. De la inceputul anului institutia focsaneana a acordat imprumuturi in 70 de cazuri, insumind 210 milioane lei. Daca ar fi mai multi bani cu siguranta numarul imprumutatilor ar creste.
Dobinzi la imprumuturi, sub pretul pietii
Imprumuturile pentru pensionari se acorda cu dobinzi de maxim 15% pe an, mult mai mici decit cele percepute de orice banca comerciala. „Nu reusim sa facem fata cererilor de imprumut. Pe linga intretinere, lumea a avut nevoie de lemne sau nu si-a putut plati factura la gaze iarna care a trecut”, declara contabila Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor. „Imprumutatii nu trebuie intotdeauna sa spuna ce fac cu banii, dar in general vor sa-si repare casa sau sa-si faca tratamente medicale costisitoare, cum ar fi cele stomatologice”, completeaza presedintele Ilie Sandulache. In afara de imprumuturi, membrii pot primi anual si ajutoare nerambursabile pentru nevoi familiale, intre 500.000 de lei si 1,5 milioane lei. „Dosarul este studiat atent, dar in citeva zile se solutioneaza. Foarte rar a fost cineva refuzat. In functie de vechimea cotizantului, acesta poate primi si ajutor de deces, de 4 milioane lei. Daca membrul CARP are deja cotizatii de 20 ani, poate primi si peste aceasta suma”, mai spune presedintele Ilie Sandulache. De la inceputul anului, casa a acordat pentru decese 60 milioane lei.
Mai bine las banii „pentru zile negre”
„Resimt intretinerea din ce in ce mai scumpa, dar incerc sa-mi platesc datoriile de la o luna la alta, fara sa ma imprumut”, spune Aneta Tomescu, 80 de ani, fosta meteorolog. „Prefer sa stiu ca sint niste bani acolo, pusi deoparte. Cotizez si la societatea de ajutorare a mortilor de la Tecuci. Am un baiat si ma mai ajuta cu mincarea, dar prefer sa nu ma pling, ca are si el probleme, cu copiii lui”, incheie Aneta Tomescu. „Sint cardiaca si dau citeva sute de mii de lei lunar pe medicamente spune Maria Perju, de 66 ani, fosta vinzatoare din Focsani. „Nu prea imi vine sa imprumut, desi m-as duce la un control serios. Orice ban luat trebuie dat inapoi, iar eu am doar pensia asta, de unde altceva?”. „Uitati-va ce loboda prapadita am in sacosa”, afirma si prietena ei, Victoria Nastase de 68 ani. „Atit imi pot permite dupa atitia ani de croitorie in care mi-am stricat si ochii. Ce sa mai faci reparatii sau altceva prin casa, cind nu ai ce pune in oala? Noi, pensionarii, nu avem nici o alinare”, conchide amarita Victoria Nastase.
Desi puterea a facut recent „tapaj” cu ajutoarele individuale cedate de fiecare politician din salariu, prea putini bani au ajuns la asemenea institutii. La casa focsaneana de ajutor reciproc, nici atit. Vrincenii batrini si saraci se vaita ca nu mai intra in calculele electorale ale nimanui. Eventual acestia vor intra la socoteala doar daca se vor cere urnele mobile, pentru voturi anulate. Oricum, din banii ajunati de politicieni, la propunerea premierului Adrian Nastase, fiecarui pensionar i-ar reveni bani cit sa-si cumpere o cutie cu chibrituri sau, in cel mai bun caz, o piine. (Doina DAMIEAN)

Comentarii