Bani frumosi de la bursa pentru vrinceni

luni, 12 ianuarie 2004, 00:00
3 MIN
 Bani frumosi de la bursa pentru vrinceni

Peste 2000 de vrinceni au jucat la bursa in anul 2003, conform evidentelor Societatii de Servicii de Investitii Financiare „Est-Invest” SRL din Focsani. „Speculantii vrinceni sint majoritatea persoane fizice, care joaca in general de la citeva zeci de milioane lei de persoana pina la citeva sute de milioane de lei. Ei ne-au contactat si au cerut sfaturi financiare, apoi au ales citeva dintre variantele de investitii recomandate de specialisti”, a spus Marcel Murgoci, directorul operational al „Est-Invest”. Valoarea plasamentelor a atins intr-o luna chiar si cincizeci de miliarde lei, iar investitorii mai ocupati au capatat obiceiul sa ordoneze broker-ului tranzactiile prin internet. „Volumul de tranzactionare mediu al anului trecut pentru «Est-Invest» a fost de 15-20 miliarde lei lunar, iar speculantii trebuie sa stie ca legea acopera integral riscurile investitorilor, prin garantiile cerute brokerilor, Societati de Servicii de Investitii Financiare”, a mai completat Marcel Murgoci.
Cistiguri mai mari decit la banci
Plasamentele financiare de la bursa au adus anul trecut chiar si dobinzi mai mari decit la depozitele bancare. Astfel valoarea nominala a unor actiuni cum au fost cele ale SIF II Moldova au avut o crestere de 5% impozabil, ceea ce ar duce la o rata de profit anual repartizat ca dividende chiar de 30%. „Desigur ca valoarea dividendelor se va calcula in al doilea trimestru al anului in curs si va depinde de interesele financiare ale actionarilor majoritari. Dar este posibil ca investitorii actionari la cele cinci SIF-uri sa primeasca dividende bunicele, plecind de la faptul ca toate actiunile lor s-au apreciat in medie de zece ori in ultimii trei ani” a mai spus Marcel Murgoci.
Cele mai cautate actiuni
Speculantii vrinceni s-au „aruncat” in ultimul an pe societatile cotate la categoria intii, cum ar fi SNP Petrom, Antibiotice Iasi, SIF-urile, Banca „Transilvania” sau BRD-Societe Generale. Conform aceleiasi surse, au mai fost si cazuri cind actionarii minoritari au cautat sa cumpere tacit partile celorlalti, pentru a aduna procente importante din capitalul social al societatii. In unele situatii, in cadrul firmei au avut loc schimbari semnificative de actionar majoritar, iar noul patron a hotarit soarta in detrimentul vechii conduceri.
In ultima perioada insa, de pe piata de valori mobiliare au disparut citeva societati cotate, atractive pentru speculantii vrinceni. Printre ele se numara „Dacia” Pitesti, „Terapia” Cluj-Napoca, ISPAT-SIDEX Galati sau „Vrancart” Adjud. Actionarii majoritari ai acestor societati, cum ar fi SIF I Banat-Crisana pentru „Vrancart” Adjud, au ajuns la 90% din capitalul social si, conform Ordonantei nr. 28/2002, trebuie sa cumpere si restul de actiuni si sa paraseasca piata primara de capital, respectiv cotarea la Bursa de Valori Bucuresti. In baza prevederilor legale, daca societatile isi vor mari capitalul cu mai mult de 10%, vor putea face oferta publica pe piata secundara de capital, pe Rasdaq.
Noi produse bursiere
Capatind suficienta incredere de la tranzactiile anterioare, speculantii au inceput sa-si lase banii pe mina broker-ilor „cu acte in regula”. Astfel societatea a avut anul trecut si citiva clienti pentru conturi discretionare. Aceasta modalitate de operare este mai noua pe piata romaneasca de capital si presupune incheierea unui contract cu persoana care doreste sa joace la bursa, in conditii de confidentialitate, conform prevedilor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare. In cadrul contractului, clientul cedeaza banii pe care doreste sa-i investeasca societatii financiare-broker, lasind specialistii firmei sa decida intre anumite limite, cum sa-i plaseze pe piata de capital.
Ca noutate pentru anul in curs, jucatorii vrinceni vor putea specula si la „contractele futures”, dupa ce va fi reautorizata Bursa de marfuri de la Sibiu. In situatia in care investitorii doresc si alti brokeri decit „Est-Invest”, pot sa-i gaseasca pe internet, la adresele comunicate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. (Doina DAMIEAN)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii