Cele 166 de cazne ale comerciantului vrincean

luni, 31 martie 2003, 23:00
4 MIN
 Cele 166 de cazne ale comerciantului vrincean

Aproape orice comerciant, fie el cu sau fara dare de mina, simte fiori reci cind aude de Garda Financiara. Dincolo de polemicile privind independenta actului de control, putini sint totusi agentii economici care stiu in detaliu atributiile unui comisar sau faptele pentru care Garda Financiara ii poate prinde „cu mita in sac”. Inca si mai putini cunosc probabil faptul ca, asa cum poate confisca bunuri sau sesiza organele de urmarire penala, un comisar al Garzii Financiare poate da amenzi pe mijloacele de transport in comun daca prinde pe cineva fara bilet.
Nu mai putin de 166 de fapte ale agentilor economici pot fi sanctionate de Garda Financiara in urma actelor de control. Ele pot fi urmate, dupa caz, de sesizarea organelor de cercetare penala, de confiscari de marfuri sau de „banale” amenzi care pot merge pina la citeva miliarde. Competenta unui comisar al Garzii Financiare este cu adevarat impresionanta. El poate interveni atunci cind: sint efectuate acte de comert cu bunuri a caror provenienta nu este dovedita in conditiile legii, vinzarea unor marfuri este conditionata de cumpararea altora, se desfasoara fara licenta orice activitatea din domeniul jocurilor de noroc, se efectueaza plati in numerar peste plafonul prevazut de lege, se refuza punerea la dispozitia organelor fiscale a documentelor societatii. Un ofiter al Garzii poate sanctiona, de asemenea, prezentarea si primirea de documente fara a avea inscris codul fiscal, cesionarea sau instrainarea sub orice forma de actiuni sau active ale societatii comerciale legal autorizate, fara instiintarea organului emitent cu cel putin 60 de zile inainte, deteriorarea sigiliilor aplicate de supraveghetorul fiscal, comercializarea produselor alimentare in absenta certificatului de producator etc.
Atributii „speciale”
In „Ghidul comisarului” – 2003, „abecedarul” lucratorului la Garda Financiara, sint cuprinse toate categoriile de fapte a caror constatare si sanctionare intra in atributiile institutiei. Intre acestea, „calatoria fara legitimatie in transportul public de persoane”, care poate fi sanctionata cu amenda intre 200.000 si 400.000 lei si „vinzarea tigarilor cu bucata, din pachete deschise sau fara pachet”, sanctionata cu amenda de la 100.000 la 1.000.000 lei. O alta incalcare a legii, invocata mai des de catre OPC, este „expunerea spre vinzare sau vinzarea de marfuri sau orice alte produse fara specificarea termenului de valabilitate ori cu termenul de valabilitate expirat”. „Producerea si comercializarea obiectelor de cult in alte conditii de cit cele prevazute de lege”, „nepredarea bonului fiscal clientului”, „refuzul producatorilor de tigarete de a prelua cantitatile de tigari confiscate” sint alte fapte care, daa sint comise, pot „vaduvi” buzunarul intreprinzatorului cu sume de la 100.000 la 300 milioane de lei.
Amenda la „caligrafie”
Aveti un scris putin lizibil? Ati face mai bine sa va angajati pe cineva care sa nu va faca bucuria de a da apa la moara comisarilor de la Garda. Pentru ca, daca nu va gaseste nici o alta neregula in societate, organul de control se poate prevala de prevederile articolului 14 din OG 68/99, republicata, si va poate impusca o amenda de 1 milion pentru „neintocmirea corecta, clara citet si lizibil a declaratiilor”. De asemenea, „neducerea la indeplinire a dispozitiilor date prin actele de control”, conduce la amenda, pentru persoanele fizice de pina la 300.000 de lei si de 600.000 – 2 milioane de lei in cazul persoanelor juridice. Multi comercianti nu stiu, de asemenea, ca sint obligati dupa inregistrare, sa declare organelor fiscale, atit date privind sediul, cit si sucursalele, punctele de lucru si conturile bancare. Nerespectarea acestei prevederi, dar si neanuntarea schimbarilor in termen de 15 zile, este iarasi motiv de amenda, sanctiunea urcind pina la un milion de lei.
Ia amenda, neamule!
Mai nou, amenzi de sute de milioane de lei ii pot paste si pe agentii economici care, conform legii contribuie la constituirea fondului de mediu. Asta in cazul in care pina la data de 25 ale lunii urmatoare, nu platesc, dupa caz 20% din valoarea incasata din exportul de fier vechi, 30 % din valoarea exportului de deseuri neferoase, 30 % din valoarea exportului de busteni, 5% din cea a deseurilor de hirtie exportate si 10% din valoarea cu care au comercializat, pe piata interna, substante cu grad toxicologic ridicat.
Din 2001, comisarii Garzii Financiare au competente si asupra pietarilor care, fara certificat de producator, risca amenzi usturatoare. Nici administratorii de piete nu scapa, neorganizarea de controale de catre acestia sau neindepartarea „intrusilor” conducind la sanctiuni de pina la 25 de milioane. O valoarea similara are si amenda pe care o poate primi teoretic un primar care elibereaza un certificat de producator fara verificari prealabile si actele doveditoare cerute de lege. Ceva mai „ieftin” scapa pseudo-producatorul comerciant, cuantumul maxim al sanctiunii ajungind „doar” la 20 de milioane.
Faptele si sanctiunile prezentate mai sus sint doar o mica parte din „panoplia” de masuri aflate la dispozitia comisarilor Garzii Financiare plecati in actiuni de control. Marii evazionisti, rar picati in plasa „organului” lasa loc „plevustii, potrivit unei legi a compensatiei care functioneaza de cind lumea si pamintul. Morala: vorba unui mic comerciant: „Daca e sa-ti gaseasca, cauta”. (Violeta DINU)

Comentarii