Clanul Stan, vinat de politisti

joi, 22 noiembrie 2001, 00:00
4 MIN
 Clanul Stan, vinat de politisti

Lansata initial ca o simpla ipoteza de lucru, varianta potrivit careia in spatele tentativei de asasinare a maiorului Lupu, de la Politia Economica Focsani, s-ar afla persoane implicate in afacerile dubioase cu alcool si petrol, pare sa prinda contur. Generalul Lazar Cirjan, seful Directiei Judiciare din cadrul Inspectoratul General al Politiei, a afirmat, ieri, ca exista sase suspecti in cazul atentatului de la Focsani, impotriva maiorului Nicolae Lupu. In viziunea IGP, acesti oameni au legaturi strinse cu "mafia Gulerelor albe", implicati in anumite dosare cercetate de ofiterii de la Focsani. Conform declaratiei generalului Cårjan, doi suspecti sint cetateni moldoveni, ceilalti patru fiind romani.
Suspectii Politiei, aceeasi cu cei avansati de "Monitorul"
Cercetarile efectuate de politistii vrinceni i-au condus spre ideea ca in spatele atentatului s-ar afla membrii "clanului Stan". "Monitorul" avansase aceasta ipoteza inca de la demararea anchetei, pe baza unor informatii pe care anchetatorii au refuzat sa le confirme in cursul cercetarilor. Familia Stan, "oameni de afaceri" vrinceni, erau specializati in infiintarea de firme, urmate de cesionarea partilor sociale imediat dupa contractarea unor datorii de ordinul miliardelor.
Inspectoratul de Politie Vrancea a solicitat IGP darea in urmarire generala a lui Nicolae Stan, 26 de ani, domiciliat in Focsani, a lui Teodor Stan, 24 de ani, a Angelei Claudia Stan, 21 de ani, si a lui Doru Pop, 33 de ani, din Odobesti. Cei doi cetateni moldoveni dati in urmarire generala sint Mihail Tofan, de 24 de ani si Oleg Ciobanu, de 23 de ani. Politistii vrinceni sustin ca l-au identificat in persoana lui Mihail Tofan pe numitul Viaceslav Balaur, care a prejudiciat impreuna cu fratii Stan statiunea de vinificatie Odobesti, cu aproape 2 miliarde de lei. Clanul Stan este implicat in afaceri asemanatoare in judetele Prahova, Buzau si Constanta.
Conform declaratiei sefului Serviciului Urmariri din cadrul IGP, cei sase sint banuiti ca ar fi in spatele tentativei de asasinare, avind toate motivele sa se teama datorita anchetei ce fusese initiata de Politie. In plus, imediat dupa atentat, in momentul in care au fost cautati pentru a da anumite explicatii, ei au disparut de la domicilii. Cei patru urmariti au fost vazuti, ultima oara, in Bucuresti.
In ultima perioada, sapte astfel de societati ale familiei Stan sau ale apropiatilor acestora au fost trecute pe numele unor cetateni arabi sau din Republica Moldova, lasind in urma datoriile. Arestat si cercetat pentru inselaciune, Teodor Stan a fost pus in libertate de judecatori in timpul cercetarilor, dupa ce "reusise" o afacere de doua miliarde. El a cumparat 100 de vagoane de vin, dupa care si-a vindut firma unui moldovean. Acesta a disparut fara urma, dupa ce a folosit un pasaport fals. Banii nu au mai ajuns niciodata la vinzator, adica la Statiunea de Vinificatie Odobesti, iar pe numele cetateanului moldovean al carui pasaport a fost folosit s-a emis un mandat de arestare.
Anchetatorii au incercat ulterior sa-l aresteze, la Chisinau, pe moldoveanul respectiv, insa s-a dovedit ca acesta era doar un biet naiv caruia i se furase pasaportul de citeva luni. De remarcat ca tot de Moldova se leaga si BMW-ul parcat linga masina politistului de la Economic, Nicolae Lupu, cu citeva zile inainte de atentat.
Amenintari cu moartea
Seful Politiei Judiciare a reamintit in conferinta de presa de ieri ca atit sefii Inspectoratului Judetean de Politie Vrancea, cit si procurorii si inspectorii Garzii Financiare au primit amenintari.
Cercetarile pentru descoperirea autorilor sau a celor care au initiat atentatul au fost demarate imediat dupa descoperirea grenadei. In ancheta s-au implicat zeci de ofiteri specializati, din toate serviciile Politiei, alaturi de SRI si Parchet.
Inca din primele zile, politistii au declarat ca exista un cerc de suspecti, fiind investigate posibilele legaturi Intre dosarele "sensibile" aflate in lucru la Parchet, Politie sau Garda Financiara, si grenada gasita in Opel-ul politistului de la Economic.
Ancheta Politiei s-a axat pe verificarea dosarelor in care prejudiciile create erau extrem de mari. Impreuna cu specialistii de la Garda Financiara si Directia de Finante, Politia a verificat dosarele care vizeaza criminalitatea economico-financiara, evaziunile fiscale, comertul ilicit cu cereale, alcool si produse petroliere.
Reamintim ca, in data de 5 noiembrie a anului in curs, maiorul Nicolae Lupu a fost tinta unui atentat cu grenada de razboi. Ofiterul a circulat mai bine de o jumatate de ora cu grenada sub capota. Specialistii sustin ca in cazul in care proiectilul ar fi explodat, toti oamenii aflati pe o raza de 200 de metri ar fi fost morti. Grenada defensiva urma sa explodeze in momentul in care pornea motorul, pentru ca dispozitivul de declansare era fixat de paletele ventilatorului.
De remarcat ca desi IGP a avansat ieri oficial informatiile de ultima ora privitoare la cazul "Grenada", conducerea Politiei Vrancea a manifestat, ca de obicei, o indiferenta totala fata de nevoia de informatie a comunitatii din Focsani. Ca si cum atentatul esuat impotriva mr. Lupu n-ar fi pus in pericol atit viata ofiterului cit si a altor focsaneni nevinovati, sefii IJP au organizat abia aseara la o ora extrem de tirzie si dupa nenumarate insistente, o conferinta de presa. Asupra eventualelor amanunte avansate in acest cadru, vom reveni in urmatoarea noastra editie. (Radu TOMESCU, Marius IOSIF)

Comentarii