De ce sinucid vrincenii?

duminică, 01 septembrie 2002, 23:00
5 MIN
 De ce sinucid vrincenii?

Numarul mare al vrincenilor care incearca sa-si puna capat zilelor a inceput sa alarmeze medicii psihiatri, care s-au confruntat in ultima perioada cu o avalansa de pacienti. Folosind metode din cele mai diverse, incepind de la adolescenta si pina la virste inaintate, persoane de categorii sociale diferite incearca sa-si puna capat zilelor. Statisticile arata ca in Vrancea femeile sint cele care apeleaza la otravirea cu pastile, in principal din cauza unor probleme afective, in timp ce barbatii aleg sa se omoare prin spinzurare, cauza fiind problemele economice. Cea mai mare parte a sinucigasilor prefera insa ingestia de pastile, intrucit moartea este mai putin traumatizanta atit pentru familie, cit si pentru individ.
Problemele psihice sint principalele cauze, care asociate cu o anumita conjunctura, determina pacientul sa recurga la sinucidere. "Multi pacienti nu intentioneaza sa-si puna capat zilelor. Exista anumite categorii care vor doar sa atraga atentia asupra lor sau asupra problemelor lor", a explicat medicul psihiatru Elena Busila, de la Spitalul Judetean. O categorie aparte a celor care incearca sa se sinucida o reprezinta intelectualii. Specialistii spun ca medicii sint cei care, atunci cind decid sa se sinucida, reusesc. Datorita mediului in care traiesc si a cunostintelor pe care le au isi aleg metodele astfel incit sa nu dea gres. Cu toate acestea, in Vrancea nu au fost inregistrate in ultimii ani astfel de cazuri.
Cei mai predispusi la suicid, bolnavii psihic
Un factor important in prevenirea tentativelor de suicid este familia. Insa de multe ori aceasta incearca sa ascunda faptul ca unul dintre membri are o problema de natura psihica. Si cu timpul, reusind sa-i "pacaleasca" pe cei din jur, ajung sa creada chiar ei ca traiesc alaturi de un om perfect sanatos. Psihiatrii spun ca cea mai buna solutie pentru acestia o reprezinta internarea intr-un mediu care sa impiedice actul suicidar si care sa permita atit observarea continua si discreta a pacientului, cit si tratarea lui inainte de tentativa, in timpul ei si dupa. Tratamentul presupune supravegherea bolnavului pina cind dispar ideile si obsesia pacientulului de a se omori. "Preventia inseamna ca fiecare medic sa aiba capacitatea de a asista o persoana cu risc suicidar. O decizie importanta o reprezinta internarea", a declarat medicul psihiatru Elena Busila.
Cei mai inclinati spre suicid sint pacientii care sufera de tulburari afective, alcoolism sau dependenta de medicamente, schizofrenie si tulburarile de personalitate. "Nu este absolut necesar ca toti bolnavii psihic sa recurga la tentative de suicid. Este foarte posibil ca acestea sa apara si in urma unor probleme aparute pe moment", a adaugat doctorita Busila.
Singuratate fatala
Pe lista factorilor de risc care favorizeaza aparitia tentativelor de suicid se afla si singuratatea, intilnita in special la persoanele in virsta, care au fost abandonate de famile. Lipsa copiilor sau dimpotriva, o familie dezorganizata in care copii sint obligati sa vietuiasca, pot duce la gesturi sinucigase. O crestere a vrincenilor care incearca sa-si puna capat zilelor este observata in special in perioada sarbatorilor religioase Pentru unii sentimentul singuratatii se acutizeaza in aceste zile. "Unii bolnavi care sint tinuti sub tratament constientizeaza problemele pe care le au si vin singuri sa se interneze. Uneori in preajma sarbatorilor cred ca ajung sa se teama de propria reactie si prefera sa stea internati pentru a putea fi supravegheati mult mai bine", a evidentiat medicul Elena Busila.
Coborirea de pe o scara sociala pe alta poate duce si ea la tentativa de suicid. Cea mai grava criza se produce in momentul in care are loc concedierea. Psihiatrii spun ca in special barbatii traiesc in acel moment sentimentul inutilitatii imbinat cu cel al vinovatiei. Probleme similare apar si atunci cind are loc pensionarea.
Santaj sentimental
Foarte multe tentative de suicid sint inregistrate in rindul adolescentilor, care isi pun in pericol viata pentru a santaja. Este vorba despre un santaj sentimental, care de cele mai multe ori tine. Medicii sustin in urma unei astfel de tentative esuate, tinarul obtine foarte multa atentie din partea familei sau a persoanei dragi, lucru care incureajeaza intr-un fel incercarea de a-si pune capat zilelor. "Atunci cind o adolescenta incearca sa se omoare pentru ca iubitul sau familia nu-i acorda atentie, imediat apar ingrijorati la spital cei vizati de pacienta. Faptul ca se intereseaza de soarta ei si ca sint dispusi sa faca orice pentru a o incuraja si a o scoate din starea in care se afla deja reprezinta indeplinirea scopului propus. Astfel are loc o asa zisa impacare in mediile spitalicesti", a completat psihiatrul Elena Busila.
Situatia nu este intilnita numai in rindul adolescentilor ci si a femeilor care se simt neglijate de soti si sint convinse ca numai punindu-si viata in pericol pot atrage atentia.
Ruptura de familie poate declansa o boala psihica
O alta categorie de bolnavi care au asaltat in ultimele saptamini cabinetele de psihiatrie sint cei care au plecat in Italia sau in alte tari pentru a munci. Separea de familie si diferentele culturale care apar creeaza un mediu prielnic pentru debutul afectiunilor psihice. "Stresul la care sint supusi acolo, faptul ca nu au pe nimeni care sa ii ajute, nu fac altceva decit sa favorizeze aparitia bolilor psihice. Probabil ca ele ar debuta si aici, dar se observa ca in acel mediu situatia se agraveaza mult mai repede", a mai evidentiat sursa citata. Dupa mai multe luni sau ani in care au stat departe de familie, momentul reintilnirii poate accentua o afectiune psihica preexistenta. Chiar daca si acolo, departe, aceste crize au existat, ele nu au putut fi observate de apropiati care sa fi putut indrepta persoana respectiva la un medic.
Situatia bolnavilor psihic si implicit a tentativelor de sucicid ar putea fi evitata daca pacientul ar fi tratat cu seriozitate si daca ar exista receptivitate din partea acestuia la tratamentul prescris. Sint insa cazuri, nu putine, in care pentru acesti bolnavi cu tentative de automutilare nu se mai poate face nimic. "Fiecare pierdere de viata omeneasca reprezinta un esec din partea medicului. Din pacate unii bolnavi ascund foarte bine ideile suicidare, iar altii le repeta pina cind reusesc", a subliniat medicul psihiatru Elena Busina. Cea mai grava situatie si care nu poate fi rezolvata este starea economica a societatii, de altfel si factorul determinant in aparitia tentativelor de suicid. "E greu sa dai unui om tratament pentru anumita afectiune cind stii ca acasa are o groaza de probleme economice care i-ar putea oferi oricind motivele unei tentative de suicid", a concluzionat medicul Elena Busila. (Anca GIRNEATA)

Comentarii