Esec total intr-o campanie umanitara

miercuri, 06 august 2003, 23:00
3 MIN
 Esec total intr-o campanie umanitara

Organizatorii campaniei de recoltare de singe, sustinuta de angajatii Medicover, au dat-o in bara. Anuntata cu mult tam tam, campania umanitara, programata sa diminueze criza de singe cu care se confrunta Centrul Judetean de Transfuzie Sanguina, nu a mai avut loc. Directoarea centrului acuza conducerea celor doua unitati, Medicover si „Sorste”, de faptul ca nu s-au aratat dispusi sa respecte regulile impuse de lege privind donarea de singe. „Eu le-am explicat ca nu am aparatura necesara ca sa ma deplasez la sediul lor ca sa recoltez singe. Eu nu pot sa ma duc sa iau singe si de pe marginea santului. Asa cum orice om cind vrea sa-si ia o analiza, care impune recoltarea unei cantitati de singe se duce intr-un spital, asa si eu cind colectez singe pentru centru nu port sa merg oriunde. In plus, la «Sorste» angajatii care donau singe nu erau lasati sa stea acasa doua zile asa cum prevede legea. Eu nu pot sa-mi asum responsabilitatea de a lasa un om dupa ce a donat singe, sa mearga in masina si sa lucreze”, ne-a declarat Mioara Hanta, directoarea Centrului Judetean de Transfuzie Sanguina.
„Am fost si noi nedumeriti”
Conform unui comunicat de presa remis redactiei noastre, in data de 27 iulie, mai multi angajati ai clinicii Medicover urmau sa doneze singe pentru a sprijinii bolnavii aflati in suferinta, care au nevoie urgenta de transfuzii. Programata pe data de 29 iulie, recoltarea singelui nu a mai avut loc. Profitind de faptul ca in preajma clinicii Medicover se afla si fabrica de confectii „Sorste”, angajatii acestei unitati au fost si ei invitati sa doneze singe. „Am fost si noi nedumeriti de ceea ce s-a intimplat. Noi ne-am strins marti, pe 29 iulie, asa cum eram programati si am vazut ca nu a venit nimeni de la Centrul de Transfuzie asa cum era programat. Nici macar nu au dat un telefon sa ne dea o explicatie. Am sunat acolo si doamna doctor Hanta nu era si am fost obligati sa renuntam la aceasta campanie. Ar fi fost de preferat ca totul sa se desfasoare la noi la clinica pentru ca am reusit sa stringem toti angajatii, avem scaune de recoltare, personalul i-ar fi putut ajuta, avem manusi, avem tot ce ne trebuie. Profitind de faptul ca linga Medicover exista si inca doua fabrici de confectii, atunci si pentru acesti angajati ar fi fost mai usor sa vina sa doneze singe la noi”, ne-a declarat, in replica, coordonatoarea centrului medical Medicover, medicul Liliana Andreescu.
Zile libere pentru donatori
Conform legislatiei in vigoare, orice persoana care doneaza singe trebuie sa beneficieze de doua zile libere si de anumite avantaje materiale oferite de Centrul de Transfuzie Sanguina. Pentru o singura donare se extrag 450 de mililitri si timp de citeva ore donatorul trebuie sa se odihneasca. „Daca noi ne-am oferit sa demaram aceasta campanie, fiti sigura ca toate cerintele impuse de lege s-ar fi respectat. A fost initiativa noastra care a avut un scop umanitar si prin campania de presa pe care am inceput-o am fi vrut ca si ceilalti angajati sa ni se alature, astfel incit sa ajutam centrul de transfuzie sa treaca de aceasta criza. Intr-un fel ne bucuram ca exemplul nostru nu a fost urmat si de altii, pentru ca ce s-ar fi intimplat daca marti veneau la Medicover sute de oameni sa doneze singe si ar fi vazut ca nu mai pot dona singe?”, sustine Anca Bucur Bajenaru, oficialul departamentului marketing si relatiile cu publicul din cadrul Medicover.
Din cauza lipsei de organizare, zeci de oameni care ar fi putut beneficia de mina intinsa de alti semeni, au ramas fara nici o speranta. In prezent, judetul se confrunta in continuare cu o criza acuta de singe. Cele mai mari probleme se intilnesc la grupele de singe Rh negativ. (Anca GIRNEATA)

Comentarii