Extinderea retelei de gaze naturale in judet este blocata in acest an

vineri, 05 martie 1999, 00:00
3 MIN
 Extinderea retelei de gaze naturale in judet este blocata in acest an

Extinderea retelei de distributie a gazelor naturale la nivelul judetului nostru este blocata in acest an printr-o recenta hotarire de Guvern (nr.89/12.02.99). Prin actul normativ mentionat s-a aprobat infiintarea de noi distributii de gaze si utilizarea unui debit nominal de maximum 230.887 mc/h in 133 de localitati din 32 de judete.
Judetul nostru nu se afla insa pe aceasta lista, ceea ce inseamna ca in 1999 in acest domeniu nu se pot face investitii noi.
Pe de alta parte, acelasi act normativ prevede extinderea consumului (marirea numarului de consumatori pe retelele existente) de gaze naturale la nivel national cu 102.000 mc/h.
Din acest debit aprobat, pentru Vrancea revin doar 2500 mc/h.
"Este o cota mica in comparatie cu anii trecuti, cu care se va satisface doar partial necesarul de gaze pentru locuintele individuale sau colective in Focsani si Adjud. Acest debit aprobat pentru 1999 inseamna cel mult 3731 de noi apartamente racordate la reteaua existenta, sau 1.250 locuinte individuale", ne-a declarat Ion Costeanu, directorul Directiei Urbanism si Amenajarea Teritoriului din cadrul Consiliului Judetean Vrancea.
Din aceasta cota, 2.000 mc vor reveni municipiului Focsani, iar 500 mc orasului Adjud. Potrivit afirmatiilor directorului Ion Costeanu, in perioada 1992-1996 s-au obtinut infiintari de distributii de gaze naturale pentru toate localitatile din judet care s-au aflat in apropierea conductei magistrale de transport: Adjud, Marasesti, Odobesti, Panciu, Golesti, Cimpineanca, Homocea. Cu exceptia localitatii Cimpineanca, pentru care abia urmeaza sa se tina licitatia de proiect, in toate celelalte localitati mentionate investitiile sint in derulare. Cele mai avansate lucrari sint la Adjud, cu aproximativ 4.000 Nmc/h instalat, raminind sa se mai instaleze 500-600 mc/h. Foarte aproape este si Marasestiul, care in acest an ar putea pune in functiune primele retele. La Odobesti investitia este realizata in proportie de 50%. Celelalte localitati sint abia la inceputul lucrarilor: Panciu 10%, Golesti 5-6%, Cotesti 5-6%. Pentru continuarea lucrarilor in acest an, ar fi necesare 1,3 miliarde de lei la Golesti, 1,4 miliarde de lei la Cotesti, 1,5 miliarde de lei la Marasesti si cel putin 4 miliarde de lei la Panciu.
"Cu toate ca instalarea de gaze naturale este un lucru benefic pentru protectia padurilor si mediului, lucrarile avanseaza foarte greu din cauza bugetelor mici alocate. Cu atit mai mult, 1999 nu va aduce progrese deosebite, pentru ca in baza Legii 189/98 (privind finantele publice locale) nu mai sint transferuri de la bugetul de stat pentru investitii. Pina acum, tot ce s-a facut a fost din aceste transferuri. In lipsa acestora, doar din sursele proprii ale localitatilor, in acest an nu vom putea pune nimic in functiune", a subliniat directorul Directiei Urbanism.
Ion Costeanu a mai afirmat ca in judet mai exista comune cum ar fi Paunesti, Pufesti, Garoafa, care ar putea sa beneficieze de gaze naturale din reteaua existenta, insa in lipsa fondurilor nu se pot crea premisele unei hotariri de Guvern in acest sens. De asemenea, la nivelul Consiliului Local Focsani exista strazi care au deja documentatiile avizate. Cu toate acestea, in acest an, in Focsani se vor face numai racordari de consumatori noi pe retelele existente, fara a se putea extinde si reteaua in zonele in care nu sint inca acoperite.
"Peste citiva ani, 60% din teritoriul Vrancei ar putea fi alimentat cu gaze"
Desi in momentul de fata nu exista banii necesari unor lucrari de anvergura, Consiliul Judetean Vrancea a luat initiativa intocmirii din fondul propriu al unui studiu de prefezabilitate pentru alimentarea cu gaze naturale a comunelor din zona de sud-est a judetului. Este vorba de 21 de localitati, dintre care mentionam: Vulturu, Milcovu, Slobozia-Ciorasti, Bordesti, Timboiesti, Dumitresti, Balesti, Tataranu, Nanesti, Maicanesti, Slobozia Bradului, Suraia, Gugesti, Urechesti, Dumbraveni etc.
"Pentru asigurarea sursei de gaze se va utiliza conducta magistrala Onesti-Galati. In acest sens, va fi necesara o subtraversare a riului Siret, probabil in zona comunei Vulturu", ne-a spus directorul directiei de urbanism Ion Costeanu.
In acelasi timp, conducta magistrala Onesti -Galati va reprezenta si o a doua sursa de alimentare pentru Focsani.
Potrivit afirmatiilor lui Ion Costeanu, CJ Focsani a facut deja cereri de oferta la Ministerul Industriilor si Romgaz, in vederea inlocuirii studiului de prefezabilitate. "Speram sa obtinem sprijin financiar si de la alte organisme, astfel incit, incepind cu anul 2000, sa inaintam documentatia pentru executie si sa facem o esalonare a lucrarilor. Peste citiva ani, mai mult de 60% din teritoriul Vrancei ar putea fi alimentat cu gaze", a conchis Ion Costeanu. (Sandica FILOTE)

Comentarii