Flirturi pe liniile netaxabile

duminică, 29 aprilie 2001, 23:00
4 MIN
 Flirturi pe liniile netaxabile

"Un apel pentru o viata", asa pot fi categorisite telefoanele netaxabile. De altfel, pentru asta au si fost create. 981, pentru Pompieri, 961, pentru Serviciul de Ambulanta si 955, pentru Politie sint numerele la care se poate suna, fara nici un ban, pentru a cere ajutorul intr-o situatie limita. Din pacate, insa, marea majoritate a celor care suna o face ca sa se distreze sau, pur si simplu, sa intinda la maximum nervii celor care sint pusi sa raspunda la telefon. Astfel, doar aproximativ 1% dintre apelurile primite intr-o singura zi la Politie, Salvare sau Pompieri sint reale. Restul sint niste farse de prost gust.
Unii vor sa auda "Te iubesc" de la Salvare
Serviciul Judetean de Ambulanta poate fi considerat, fara discutii, zidul de foc in lupta contra mortii. Cadrele medicale de la aceasta uinitate sint primele care trebuie sa intervina intr-o situatie de criza, cind o viata este pusa in pericol. De un simplu telefon poate atirna viata unei persoane, dar nu toti cei care suna inteleg acest lucru. Zilnic, 961 suna de aproximativ 400-500 de ori. Conform informatiilor oferite de catre medicul Mircea Stoenoiu, directorul Serviciului Judetean de Ambulanta, doar 60-70 de telefoane sint date pentru a anunta, real, cazuri in care este nevoie de interventia unui medic. "Zilnic la SAJ se primesc peste 400 de telefoane, multe dintre ele fara nici o legatura cu unitatea noastra. Am avut chiar cazuri cind ne-am dus degeaba, pentru ca nu se intimplase, de fapt, nimic", ne-a explicat doctorul Stoenoiu. Pe linga injuraturi, cei care suna la Ambulanta "inunda" urechile dispecerei cu diverse alte prostioare. Unii intreaba cit este ceasul, altii, mai seriosi, solicita diverse informatii, care, bineinteles nu au nici cea mai mica legatura cu Salvarea. Ieri, de exemplu, un barbat a sunat la 961 si i-a cerut dispecerei o declaratie de dragoste, amenintind ca, in caz contrar, va suna pina va auzi ce vrea. "Nu poate fi exprimat in cuvinte tot ce spun cei care suna. Citeodata iti sta mintea-n loc de ce le trece prin cap", ne-a spus dispecera de serviciu de la Ambulanta.
"Sint fierbinte, stinge-ma!"
Nici la Pompieri, situatia nu este cu mult diferita. Din 350-400 de telefoane primite zilnic, doar doua-trei anunta incendii care se si confirma ulterior. Desi centrala de la Grupul de Pompieri "Anghel Saligny" are la dispozitie trei linii telefonice, se intimpla de foarte multe ori ca 981 sa fie ocupat, mai ales in week-end sau de sarbatori. Sa te fereasca Sfintu’ in aceste perioade sa-ti ia foc casa, pentru ca cu greu prinzi un fir liber. Marea majoritate a celor care suna sint fete tinere, care stiu ca la sfirsitul saptaminii raspund, in special, militarii in termen. Pe linga viata austera de cazarma, tinerii pompieri, care fac de serviciu la centrala trebuie sa indure o presiune psihica suplimentara, propunerile si expresiile pe care le aud la telefon amintind de celebrele 89.89… Voci suave de domnisoare ii anunta pe tinerii pompieri ce incendiu devastator le-a cuprins trupurile. "Sint fierbinte, stinge-ma!", "Vino acum", sau "Am nevoie de tine" sint doar citeva dintre expresiile preferate de pustoaice, pe gratis si la adapostul anonimatului.
Mult zgomot pentru nimic
Se mai intimpla uneori, ce-i drept, in cazuri extrem de rare, ca pompierii sa fie pusi pe drumuri, efectiv degeaba. Desi mai multe persoane confirma un incendiu, in realitate e vorba despre cu totul altceva. Saptamina trecuta, de exemplu, doua masini de la pompieri au fost intoarse de pe traseu, fiindca incendiul anuntat de citiva locatari din Bahne, era, de fapt, o deratizare a subsolului. Un alt caz, la fel de nostim, s-a petrecut in urma cu citiva ani, tot in Focsani. Un barbat a uitat o oala pe aragaz, pina s-a ars tot continutul. La vederea fumului, vecinii au anuntat pompierii, care au sosit in citeva minute. Culmea este ca omul se afla intr-o alta camera, habar nu avea ce se intimpa in propria bucatarie si la auzul batailor in usa a pus mina pe telefon sa anunte Politia ca cineva vrea sa intre cu forta in casa. Cind pompierii au intrat in casa, le-a spus, pe un ton rastit, sa-l lase sa-si termine convorbirea cu politistul. Se intelege ca pompierii au plecat inapoi, cu rezerva de apa intacta.
Propuneri indecente
Nici la Politie situatia nu este cu mult diferita. Cu toate ca, in mod normal, politistii inspira o oarece teama, cei pusi pe sotii nu se sfiesc sa-i injure si sa faca glume nesarate. Asta cu atit mai mult cu cit si 955 este netaxabil, si, din fericire pentru glumeti, nu se poate depista de unde se suna. Din cele 400 de telefoane, maximum 20 sint date cu un motiv bine intemeiat, restul in mare parte cuprinzind cuvinte care, dintr-un elementar bun simt nu merita a fi redate.
Riscul apelurilor false
Pentru ca, din motive evidente aceste numere nu pot deveni taxabile, se intimpla, din pacate foarte des, ca de ele sa profite oameni a caror rea credinta nu este egalata decit de inconstienta. Ei ar trebui sa constientizeze ca tinerea ocupata a acestor linii speciale poate costa chiar o viata de om. "Atragem atentia, inca o data, ca utilizarea intensa a acestor numere gratuite duce la scaderea credibilitatii unor apeluri, care pot sa se confirme ulterior", ne-a declarat locotenent-colonelul Titi Dochia, de la Grupul de Pompieri "Anghel Saligny". De multe ori se intimpla ca, la nevoie, sa nu putem apela Politia, Salvarea sau Pompierii, pentru ca un inconstient tine firul ocupat cu fleacuri. (Monica GRIGORE, Ciprian BOBEICA)

Comentarii