Harababura ajutorului pentru tarani

joi, 28 august 2003, 23:00
3 MIN
 Harababura ajutorului pentru tarani

Timp de trei ore, primarii din comunele judetului, insotiti de personalul de la Centrele agricole, au fost instruiti de sefii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala asupra ordonantei guvernamentale, potrivit careia, taranii vor primi o subventie de 2 milioane de lei pentru fiecare hectar de pamint cultivat. La sedinta a participat si prefectul George Baesu, subprefectul Nicolae Marculescu, precum si vicele de la CJ, Mircea Diaconu. Problemele grave pe care oamenii din comune le-au ridicat au ramas fara raspunsuri concrete din partea autoritatilor, care s-au dovedit complet pe dinafara. Acest lucru a fost pus pe seama lipsei unor norme de aplicare a acestei hotariri. Conform actului legislativ, taranii ar urma sa primeasca cite 2 milioane de lei de hectar, pentru a-si lucra terenurile. In termen de 25 de zile, beneficiarii acestui ordin trebuie sa depuna la primarii cereri la care sa anexeze actele care atesta ca sint proprietari de teren. De aceste subventii vor beneficia numai persoanele fizice sau asociatiile fara personalitate juridica. Daca producatorii nu depun dosarele in termenul prevazut de lege, adica 25 de zile de la data publicarii legii in Monitorul Oficial, acestia nu vor putea primii banii. Sumele vor fi incasate doar pentru 5 hectare de teren.
Cu ce dovedesc taranii proprietatea?
Ordinul ministrului, cu un continut destul de evaziv, cere ca fiecare proprietar sa dovedeasca cu acte, paminturile pe care le detine. Initial s-a propus ca principalul act sa fie titlul de proprietate. Specialistii prezenti au spus insa ca unele proprietati au fost vindute si, daca in Registrul Agricol s-au facut modificari, nu acelasi lucru s-a intimplat si in titlul de proprietate. „Cel mai bine ar fi sa vina cu o adeverinta de la Registrul Agricol. Daca terenul s-a vindut, nu s-au facut modificari si in titlul de proprietate iar omul ar putea pretinde mai multi bani pentru suprafete pe care nu le are”, au explicat primarii. Solutia, desi agreata initial, a fost mai apoi abrogata de Mircea Diaconu, vicepresedintele Consiliului Judetean. „Eu nu cred ca mai este specialist in primarie care sa nu stie cine si ce teren are. Asa ca, daca se vine cu titlul de proprietate, nu se poate ca cel care primeste hirtiile sa nu observe daca ceva nu este in regula”, si-a dat cu parerea vicepresedintele CJ.
O alta situatie pentru care nu s-a gasit inca rezolvare a fost problema arendasilor. Conform legii, pot primi bani doar cei care au in proprietate terenul, chiar daca persoana respectiva il are dat in arenda unui consatean. Specialistii au incercat zadarnic sa explice autoritatilor ca in aceste conditii exista posibilitatea ca banii sa nu ajunga la cel care munceste. „Eu, la sfirsitul lucrarilor trebuie sa fac receptia si sa vad daca s-a muncit sau nu pamintul. Daca nu s-au respectat conditiile impuse, pe cine trag la raspundere, arendasul sau proprietarul?”, s-a intrebat unul dintre ingieneri agronomi. „Deocamdata nu se pune problema asa”, a raspuns prefectul. Dupa ce a mai cerut citeva lamuriri de la cel care ridicase problema, prefectul s-a incurcat in raspuns si i-a pasat responsabilitatea directorului Directiei Agricole, Ion Marin. Dupa mai multe insistente, agronomul a renuntat sa-l mai siciie pe prefect, mai ales ca nu avea sanse sa obtina un raspuns concret. Intilnirea a ridicat numeroase probleme din partea primarilor si a inginerilor agronomi de la Centrele Agricole, pentru care nu s-au prea gasit solutii. Aceasta in conditiile in care, in urmatoarele zile, primariile din comune vor fi asaltate de tarani care isi vor cere drepturile. Intilnirea a incurcat si mai mult itele si, dupa sedinta de la Focsani, primarii s-au intors in comunele lor si mai nelamuriti. (Anca GIRNEATA)

Comentarii