Microintreprinderile, impozitate pentru venituri

miercuri, 21 ianuarie 2004, 00:00
2 MIN
 Microintreprinderile, impozitate pentru venituri

Conform prevederilor Legii Codului Fiscal, in afara institutiilor publice si a trezoreriei statului, o serie de contribuabili sint scutiti de la plata impozitelor pentru profiturile realizate. Astfel microintreprinderile inregistrate pina la sfirsitul anului trecut, avind pina la 9 salariati inclusiv, ce realizeaza venituri pina la 100 mii euro si au capitalul social detinut de persoane fizice sau juridice, altele decit statul, autoritatile locale sau institutiile publice, pot plati un impozit de 1,5% la veniturile realizate. Daca una dintre aceste conditii nu mai este indeplinita in cursul anului fiscal, atunci microintreprinderea cu pricina isi pierde statutul incepind cu anul fiscal urmator.
Microintreprinderile din asigurari nu platesc impozit pe venituri
Legea mai precizeaza ca nu pot opta pentru acest sistem de impunere microintreprinderile care isi desfasoara activitatea ?n domeniul bancar, in cel al asigurarilor si reasigurarilor, precum si cele cu activitate pe piata de capital. Tot aici se mai incadreaza si microintreprinderile care desfasoara activitati ?n domeniile jocurilor de noroc, a pariurilor sportive sau a cazinourilor, precum si cele care au capitalul social detinut de un actionar sau asociat persoana juridica cu peste 250 de angajati. Activitatea de intermediere a microintreprinderilor ?n domeniile de mai sus poate face obiectul impozitarii cu 1,5% pentru veniturile realizate. Cu alte cuvinte, orice societate de asigurari infiintata ca microintreprindere nu beneficiaza in anul fiscal de impozitul de 1,5% pentru venituri, dar orice firma-broker in asigurari cu maxim 9 salariati si pina la 100 mii euro venituri, poate avea impozitul pe venituri redus.
Firmele noi pot fi impozitate pe venituri
Legea Codului Fiscal admite ca orice persoana juridica rom?na care este nou-?nfiintata poate opta sa plateasca impozitul redus de 1,5% pe venit, ?ncepind cu primul an fiscal. Firma nou-infiintata trebuie sa aiba in obiectul de activitate productia de bunuri materiale, prestarea de servicii si/sau comertul, precum si capitalul social detinut de persoane, altele decit statul, autoritatile locale sau institutiile publice. Societatea cu pricina trebuie sa mai angajeze cel putin o persoana ?n termen de 60 de zile inclusiv de la data ?nregistrarii la Registrul Comertului.
Conform articolului 108 al Legii Codului Fiscal, se considera a fi baza impozabila pentru veniturile micro?ntreprinderilor orice sursa, din care se scad veniturile din variatia stocurilor, cele din productia de imobilizari corporale si necorporale, precum si veniturile din exploatare, reprezentind cota-parte a subventiilor guvernamentale si a altor resurse pentru finantarea investitiilor. Se mai scad pentru baza impozabila si veniturile din provizioane, cele rezultate din anularea datoriilor si a majorarilor datorate bugetului statului, care nu au fost cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil, conform reglementarilor legale. Nu se considera a fi impozabile si veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare, pentru pagubele produse la activele corporale proprii. Legea a favorizat si achizitiile de case de marcat, valoarea acestora deducindu-se din baza impozabila, ?n conformitate cu documentul justificativ, ?n trimestrul ?n care au fost puse ?n functiune. (Doina DAMIEAN)

Comentarii