Paranghelie electorala la Panciu

duminică, 21 septembrie 2003, 23:00
5 MIN
 Paranghelie electorala la Panciu

„Zilele orasului Panciu”, anuntate cu mare fala de autoritati, s-au dovedit a fi un show electoral de zile mari, pe banii cetatenilor. La deschiderea manifestarilor a participat toata floarea PSD-ista a judetului, cu exceptia „baronului” Marian Oprisan, care, in mod inexplicabil pentru felul sau de a fi, pare sa fi pus cruce iesirilor la manifestarile publice. Pancenii au profitat de vremea frumoasa si au plecat la cules de struguri, lasind distractia pentru ziua urmatoare. De aceea, in dimineata deschiderii manifestarii, golul din fata Casei de Cultura, unde s-a inaltat scena pentru concerte, a fost umplut cu bugetarii de pe plan local. Acestia au primit ordin sa se prezinte in numar mare la „actiunea” oraganizata de „sefu'”, Ion Petre. Dan Nica, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, a primit diploma de cetatean de onoare chiar din miinile primarul Ion Petre. Dupa deschiderea oficiala a urmat petrecerea, desfasurata intr-un cort amplasat linga sediul jandarmilor locali.
Baesu a facut campanie electorala
Deschiderea oficiala a inceput, in pofida antecedentelor, la ora programata. Pe scena au urcat prefectul Geroge Baesu, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei Dan Nica, senatoarea Fevronia Stoica, deputatul Catalin Popescu, subprefectul Nicolae Marculescu, presedintele PSD Focsani, Nitica Ciubotaru, juniorul Marius Vasii, presedintele tineretului PSD si oficialitatile locale, in frunte cu primarul Ion Petre si seful PSD Panciu, notarul Ciprian Nica. Prefectul George Baesu a „uitat”, in scurtul discurs tinut pe scena Casei de Cultura, de caracterul de sarbatoare. Astfel, frazele rostite de reprezentatul Guvernului au avut mai mult caracterul unui discursul electoral. „As vrea sa ne amintim impreuna ca, in anul 2000, am venit cu premierul Adrian Nastase la Panciu, si s-au facut o serie de promisiuni. Constat ca multe dintre aceste promisiuni s-au realizat. Vreau sa va transmit din partea administratiei judetene, a presedintelui Consiliului Judetean, Marian Oprisan, a Biroului Executiv, sentimentul de optimism ca ceea ce am promis in 2000 se va face si ca, impreuna cu primarul Ion Petre, vom realiza si ceea ce vom promite in 2004”, a spus, ca de obicei, prefectul George Baesu, adresindu-se bugetarilor „strinsi” in fata scenei. Acestia au fost adusi sa compenseze absenta pancenilor care au preferat sa-si culeaga via, decit sa vina la petrecerea din centru.
Ministrul Nica, cetatean de onoare
Primarul Ion Petre a inminat in fata audientei diplomele celor trei cetateni de onoare alesi de Consiliul Local. „Imi revine placuta misiune de a da curs hotaririi Consiliului Local si a membrilor comunitatii, prin care se ofera titlul de cetatean de onoare lui Dan Nica, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Valentin Popa, decanul facultatii de chimie industriala din cadrul Universitatii «Gheorghe Asachi», din Iasi, si profesorului doctor universitar Benone Pusca, rectorul Universitatii «Danubius Galati», a spus, plin de el, primarul Ion Petre. Toti trei au tinut scurte cuvintari, in care au omagiat orasul Panciu si oamenii sai. Primul a fost „super-intelectualul” Dan Nica, cum a fost numit de unul dintre ceilalti cetateni de onoare. „Onoarea pe care mi-ati oferit-o este o recunoastere ca in Guvernul Romaniei se afla un pancean”, a spus, printre altele, ministrul.
Baesu cu masca, Nitica cu lingura
Oficialitatile au plecat, dupa deschiderea oficiala, sa viziteze expozitia organizata pe singurul bulevard al orasului. Saracia de exponate si de firme prezente a fost mai mult decit evidenta, comparativ cu bugetul alocat „Zilelelor orasului”. In cele citeva corturi amplasate pe bulevard, mesterii populari si-au expus creatiile, printre care obiecte din ceramica, masti populare sau icoane. Firmele cu profil de vinificatie au lipsit aproape cu desavirsire de la manifestari. Singura care a salvat cit de cit aparentele a fost asociatia „Vitis”. De remarcat ca „Veritas” Panciu nu si-a facut simtita prezenta la zilele orasului, desi reprezinta o adevarata emblema a zonei. Oficialitatile s-au plimbat ostentativ, aproximativ o jumatate de ora, pe la cele citeva standuri. Efectivele de ordine, jandarmi si politisti, aduse din comunele din jurul Panciului, aproape ca depaseau numeric putinii curiosi pusi sa stea pe margine. O parte dintre oficiali si-au golit continutul buzunarelor pe la tarabele cu exponate. Prefectul George Baesu a lasat citeva sute de mii la standul „Clubului de socializare a persoanelor cu handicap” si a cumparat o masca populara. Nitica Ciubotaru, presedintele PSD Focsani, a fost mult mai practic si si-a cumparat un linguroi de lemn, cu care s-a plimbat pe tot parcursul vizitei. Imediat dupa asta, invitatii s-au retras in cortul destinat invitatilor speciali, unde li se pregatise chiolhanul oficial, ascuns de privirile indiscrete. Cortul in care oficialii au chefuit, departe de ochii muritorilor de rind, a fost amplasat intr-o zona strategica, linga sediul jandarmilor din Panciu, unde accesul este restrictionat de o bariera. Ministrul Dan Nica nu a intirziat prea mult la sarbatoarea orasului si a preferat sa-si petreaca dupa amiaza in familie.
Opozitia a lipsit de la sarbatoare
Opozitia din Panciu nu a onorat cu prezenta „Zilele orasului”, desi fusese invitata. La un moment, la locul faptei si-au facut aparitia citiva consilieri democrati, care nu au zabovit prea mult. Consilierii PD si PNL si-au exprimat nemultumirea fata sumele alocate festivalului si pentru ca nu au fost consultati. „Absenta noastra de la sarbatoare nu a fost o chestiune premeditata. Discutiile au fost aprinse, dar nu s-a tinut cont de noi. Primarul a zis ca el face festivalul pentru ca e primar! In aceasta situatie, nu trebuia sa puna ca organizator Consiliul Local. Prezenta la manifestare a fost slaba, chiar daca a fost vreme buna, lume buna si organizare buna. Cred ca oamenilor li s-a facut lehamite”, ne-a spus unul dintre consilierii opozitiei. Alesii opozitiei nu au fost de acord cu „politizarea distinctiei de cetaten de onoare”.
Majorete, fanfara si foc de artificii
Neavizatii au fost anuntati simbata dimineata ca se intimpla ceva in Panciu, prin barierele puse la intrare. Masinile au fost nevoite, pentru citeva ore, sa ocoleasca o parte din oras pe un drum plin de gropi, care este folosit de podgoreni. Bulevardul Independentei era aproape pustiu, in jurul orei 11, desi deschiderea oficiala se apropia cu pasi repezi. Citeva corturi stinghere fusesera ridicate pe centrul bulevardului, unde mesterii populari isi expuneau creatiile aduse in genti de prin alte colturi ale tarii. Gheorghe Vlajie, seful Directiei de Cultura, a fost cel mai matinal dintre oficialitati si si-a facut aparatia la prima ora, pentru a organiza expozitia. Publicul, putin numeros, era alcatuit in cea mai mare parte din elevi si cei care aveau liber, restul fiind plecati, in marea majoritate, la cules de struguri. Atractia diminetii de simbata au reprezentat-o majoretele care au „defilat” pe bulevard alaturi de o fanfara si de un grup de dansatori populari. Dupa amiaza, oamenii s-au adunat in numar mai mare in jurul celor citeva gratare de mici, care fumegau in fata scenei pe care s-a desfasurat un „spectacol maraton” de muzica populara. Saracia de public de la deschidere a fost compensata ieri, cind locuitorii s-au adunat in numar mult mai mare pentru a-i asculta pe artistii platiti din buzunarul lor. Pentru multi panceni, care nu-si permit alte distractii, „Zilele orasului” s-au dovedit un prilej de descretire a fruntilor. (Mihai BOICU)
„Nu ne-am facut crama cu fonduri Phare”
Familia ministrului a dezmintit, simbata, acuzatiile lansate de consilierii PD si PNL din Panciu, intr-un comunicat, cu privire la provenienta banilor cu care si-a construit o crama de vinificatie in zona. „Nu este adevarat ca am construit crama cu fonduri Phare, asa cum ne-au acuzat cei din opozitie. Se poate verifica! Am facut un imprumut la banca pentru aceasta constructie”, a tinut sa precizeze, doamna Nica, mama ministrului comunicatiilor, Dan Nica. (V.D.)

Comentarii