Pescari salvati cu elicopterul la Burcioaia

joi, 29 iulie 2004, 23:00
6 MIN
 Pescari salvati cu elicopterul la Burcioaia

Ploile torentiale cazute in ultimele 48 de ore au revarsat riurile provocind mari pierderi materiale si punind in pericol zeci de vieti. Torentele formate au maturat tot ce au intilnit in cale. Viitura care s-a format la Bacau a ajuns in noaptea de miercuri spre joi la Adjud, unde i-a adus in pragul disperarii pe localnici. Apele involburate ale Trotusului au iesit din matca si au inundat zeci de gospodarii. Pentru 11 oameni, ramasi izolati intre ape, salvarea a venit din cer. Pescarii au fost salavati cu un elicopter, ieri dimineata, dupa ce au ramas blocati la Burcioaia. Din cauza ploilor violente, apele riului Trotus au iesit din matca si a inundat partea de sud-vest a Adjudului. Riul a intrat in zeci de gospodarii, curtile oamenilor fiind „inecate” efectiv in apa si noroi. Intrucit puhoiul risca sa faca victime in rindul locuitorilor, ieri noapte, in jurul orelor 22.00, autoritatile locale au luat masura evacuarii ciobanilor si turmelor de oi aflate pe islazul de la marginea Adjudului. Dupa o ora, viitura a ajuns la intrarea in oras. Chiar in timp ce apele se umflau la propriu, s-a aflat ca zece persoane au ramas izolate la Burcioaia, la confluenta riului Siret cu Trotusul. Si in comuna Racoasa inundatiile au facut ravagii, multe gospodarii fiind inundate. Localnicii asteapta ca apele sa se retraga pentru a putea evalua pagubele. Meteorologii anunta ploi pina la sfirsitul saptaminii.
Zece pescari si un copil in virsta de 13 ani au ramas izolati miercuri noaptea la Burcioaia dupa ce apele involburate ale Trotusului si Siretului au atins cote alarmante. Oamenii au plecat in cursul zilei la pescuit si au trecut apa cu piciorul. Spre seara, nivelul riului a crescut brusc. Intrucit au fost avertizati ca viitura formata la Bacau va ajunge in scurt timp la Adjud, miercuri seara angajati de la Protectia Civila, Sistemul de Gospodarire a Apelor, Inspectoratul Judetean de Politie, dar si prefectul judetului, George Baesu, au ajuns de urgenta in zona. Intrucit accesul cu barca era, practic, imposibil, la cererea autoritatilor vrincene, conducerea Ministerului Administratiei si Internelor a luat decizia trimiterii unui elicopter in zona. Dupa o noapte de asteptare in ploaie si frig, in zorii zilei de ieri cei 11 pescari, printre care si un copil de 13 ani, au fost adusi la mal. Pe parcursul noptii, seful Serviciului de Gospodarire a Apelor, Vasile Pintilie, a tinut legatura cu barbatii prin intermediul unui telefon mobil pe care il avea un tinar din Domnesti. Pescarii au fost sfatuiti sa stea adunati in acelasi loc pentru a putea fi evacuati mai usor. „Am fost toata noaptea alaturi de ei. Nu erau speriati. Le-am spus sa se stringa toti in acelasi loc, intr-o zona care era mai inalta. Au facut focul pentru ca era frig si au asteptat sa vina elicopterul”, ne-a spus Vasile Pintilie, directorul SGA. Iulian Stroe, in virsta de 22 de ani, unul dintre pescarii salvati, spune ca atunci cind au plecat la pescuit apa era foarte mica si a putut trece cu bicicleta. „Venim destul de des in zona la pescuit. Chiar dimineata, cind am trecut, ne miram cit de mica este apa. La un moment dat, a venit o mare de apa si ne-am speriat. Am reusit sa ne adunam toti pe un dimb si am asteptat. Apoi ne-au sunat si ne-au zis sa stam linistiti ca ne vor salva. Nu prea ne-a fost frica. E adevarat ca tremuram, dar era frig. Eu unul stiam sa inot, dar mai erau si care nu stiau. Pe la ora 5.30 au reusit sa ne scoata de pe insula cu elicopterul”, povesteste Iulian Stroe. Elicopterul care i-a salvat pe cei 11 a fost pus la dispozitie de ministrul Marian Florian Saniuta. Acesta deserveste unitatea speciala de aviatie a MAI. Hidrotehnistii spun ca apa care inconjura insulita avea in jur de 5 metri adincime, iar daca elicopterul mai intirzia o ora exista riscul ca apele sa-i inghita pe cei 11 pescari. De altfel, apa mai avea aproximativ doi metri pina sa ajunga la ei, moment in care s-ar fi urcat in copaci. In luna august a anului 2002, alte sapte persoane au fost salvate cu un elicopter dupa ce au ramas izolate pe aceeasi insula. Desi pescarii si-au vazut moartea cu ochii spun ca nu vor renunta la pescuit.
Sud-estul Adjudului sub ape
Din cauza apelor iesite din matca si partea de sud-vest a orasului Adjud a fost inundata. Zeci de gradini au fost acoperite de apa iesita din Trotus. Oamenii se rugau ieri ca nivelul apei sa scada pentru a-si mai putea recupera din recolte. La primaria Adjud prima avertizare a venit in jurul orei 14.00, cind autoritatile au fost anuntate ca in judetul Bacau riul Trotus a iesit din matca. „Punctul critic este o zona de linga fostul abator, unde se afla un podet care face dop. La ora 14.00 am primit primele avertizarii meteo, iar la ora 15.30 am fost prin zona si i-am avertizat pe cei cu stine sa urmareasca cursul Trotusului. Practic, la ora 22.00 a inceput sa vina apa”, spune referentul Ioan Ghimpu din cadrul primariei Adjud. Localnicii spun ca vinovat de producerea inundatiilor este chiar primarul orasului care nu a vrut sa repare digul din zona. „Ne-am saturat sa ne tot inunde aici. Acum trei luni de zile la fel a venit apa. Numai avem nimic in gradini. Numai primarul este vinovat. Nu trebuia decit sa repare digul care este rupt in trei locuri. El spune ca-i trebuie 40 de miliarde de lei, dar nu cred. Trebuie doar sa puna niste pamint in cele trei locuri in care a fost rupt”, spune Elena Popovici, una dintre multele persoane ale caror case se afla sub ape. De asemenea, oamenii spun ca primarul le-a spus ca nu vor fi despagubiti pentru ca gradinile le-au fost distruse. Primarul Constantin Armencea spune ca a inceput proiectul pentru consolidarea digului insa asteapta sa vina banii. „Pentru a fi evitate aceste inundatii trebuie facuta o regularizare a riului Trotus. Proiectul este facut insa trebuie sa vina fondurile, iar orasul Adjud are prioritate. Nu putem spune acum care sint pierderile. Asteptam sa se retraga apa si vom face o evaluare. Am facut o interventie la Guvern si am cerut 100 de metri cubi de BCA, 30 de metri cubi de cherestea si 20 de tone de ciment tocmai pentru a veni in sprijinul famiilor afectate de ape”, spune primarul orasului Adjud, Constantin Armencea.
Meteorologii anunta in continuare ploi
Din cauza ploilor care au cazut in ultimlele zile, mai multe gospodarii din comuna Racoasa au fost afectate de inundatii. Citiva oameni au fost la un pas sa fie luati de puhoiul de apa. Ca urmare a ploilor, a scurgerilor de pe versanti si iesirii din matca a apelor, la Racoasa au fost afectate zece gospodarii, 50 de hectare de teren agricol, un podet, doi kilometri de drum comunal, 30 de metri de consolidare de mal pe p?r?ul Verdea si o suta de metri de regularizare a p?r?ului Alba. Oamenii au scos apa din curti, dar asteapta sa primeasca despagubiri pentru pierderile suferite. Autoritatile spun ca abia dupa ce se vor linisti apele vor putea sa faca o evluare exacta a pagubelor produse de noile inundatii. In sedinta de joi a Guvernului, s-a decis trimiterea de ajutoare sinistratilor, Vrancea beneficiind de un fond de 650 milioane de lei, alaturi de alte patru judete afectate de ape. Ministrul delegat pentru Administratie Publica, Gheorghe Emacu, a precizat ca?ajutoarele respective constau in materiale de constructii necesare refacerii locuintelor avariate. De altfel, toate localitatile asezate pe malurile Siretului si ale Trotusului au primit avertizari din partea meteorologilor tinind cont de faptul ca pina la sfirsitul acestei saptamini ploile vor continua. (Madalina IRIMIA)
Ultima ora
Aseara, in jurul orei 20.00, autoritatile din Adjud au fost anuntate despre faptul ca in satul Burcioaia alte trei persoane au ramas izolate in mijlocul riului. Inspectorii de Protectie Civila spun ca cei trei se aflau intr-o caruta si nu au mai reusit sa traverseze riul. „Cred ca se aflau acolo de aseara. Deocamdata am reusit sa scoatem o singura persoana, insa intervenim si pentru salvarea celorlalte doua”, ne-a spus la inchiderea editiei maiorul Maricel Carausu, purtatorul de cuvint al Inspectoratului Judetean de Protectie Civila Vrancea.
La fata locului au ajuns si politistii care au dat o mina de ajutor la salvarea celor ramasi intre ape. Vom reveni cu amanunte. (M.I.)

Comentarii