Politia pe urmele hotilor de struguri

joi, 28 august 2003, 23:00
2 MIN
 Politia pe urmele hotilor de struguri

Podgorenii au ajuns la disperare din cauza hotilor de struguri. Oamenii se vaita ca raufacatorii au dat navala in acest an, mai mult ca niciodata. Ieri, in sala de sedinte a Primariei Focsani, primarii din comune au cerut ajutor autoritatilor pentru a stopa fenomenul. Impreuna cu prefectul, subprefectul, vicepresedintele Consiliului Judetean, directorul Directiei Agricole si inspectorul sef al Politei, au incercat sa gaseaca solutii pentru a proteja bruma de recolta a taranilor. „Am aflat despre probleme cu care se confrunta producatorii agricoli. Se pare ca se fura de peste tot, struguri si porumb. Este mare pacat ca s-a ajuns in aceasta situatie si as vrea ca, impreuna cu primarii si domnul comisar sef Grosu, sa gasim o solutie pentru rezolvarea acestei probleme”, a spus prefectul George Baesu. Primarii din comune s-au plins ca, pe linga productia foarte mica, in aceste zile taranii se confrunta si cu agresiunile venite din partea hotilor care rivnesc la recolta lor. „Nu este vorba ca intra si ia o sacosa de struguri sau de porumb, este vorba despre respectul pentru proprietate, drept care, in alte parti, este respectat cu sfintenie. In momentul in care a intrat in aceste terenuri, se vorbeste despre violarea proprietatii si, daca vrem sa fim respectati la adevarata valoare, trebuie sa luam masuri in acest sens. Personal voi merge in comune si voi verifica situatia, daca nu eu, colegii mei vor fi cu siguranta in aceste localitati”, a spus, la rindul sau, comandantul IPJ, comisarul sef Silviu Crin Grosu.
Strugurii, sub protectia bodyguarzilor
Oamenii nici nu mai stiu ce sa faca pentru a-si apara terenurile de infractori. Pe linga paznicii simpli, in unele comune din judet viticultorii au apelat la societati de paza si protectie, care sa le pazeasca cu mina forte strugurii de pe butuc.
La Slobozia Bradului, loc recunoscut pentru numarul mare de cetateni de etnie rroma si pentru gruparile de hoti, 16 bodyguarzi se ocupa de paza viilor. Pentru 600 de hectare de vie, exista 36 de paznici civili tocmiti de localnici, precum si 16 bodyguarzi profesionisti, angajati de firmele care exploateaza viile din zona. Edilii comunei spun ca doar asa reusesc sa-i puna la respect pe hoti. Si asta pentru ca, spre deosebire de paznicii autohtoni, bodygurazii dispun de un intreg arsenal: pistoale, bastoane, ciini special antrenati dar si tehnici de prindere si anihilare a hotilor. Desi sint mai costisitori, patronii din viticultura spun ca acestia isi merita banii. Cei mai saraci dintre producatori tocmesc paznci de sezon ori isi pazesc asa cum pot parcelele cultivate cu vita de vie. Acestia sint tinta preferata a hotilor de sezon, care actioneaza in mai toate comunele. Doar o interventie prompta a politiei le-ar putea pune oamenilor recolta la adapost. Ramine de vazut daca promisiunile facute se sefii administratiei locale vor fi materializate, asa cum ar trebui. (ANCA GIRNEATA)

Comentarii