"Stare de avarie" la Spitalul Judetean

joi, 05 septembrie 2002, 23:00
2 MIN
 "Stare de avarie" la Spitalul Judetean

Lipsa acuta a anestezicelor folosite pentru operatii au dus la intreruperea interventiilor chirurgicale in Spitalul Judetean. In ultimele saptamini, medicii au operat doar cu ajutorul rezervelor de medicamente existente. Pentru ca acestea sint aproape epuizate, anestezistii refuza sa mai acorde asistenta medicala. Cel mai important anestezic folosit pentru operatii – Fentanilul – nu mai este de gasit in Spitalul Judetean. Folosirea unor inlocuitori risca sa puna in pericol viata pacientilor. "Fentanilul este baza anesteziei. Fara el sintem intr-o situatie de avarie. Singura sansa ca sa reusim sa facem anestezie este morfina, dar pentru morfina nu exista antidotul folosit pentru reechilibrarea pacientului dupa operatie", ne-a declarat doctorul Mihail Cirstea, medicul sef al sectiei Anestezie si Terapie Intensiva a Spitalului Judetean.
Medicii nu-si mai asuma responsabilitate
Astazi, in cadrul raportului de garda, anestezistii vor explica chirurgilor imposibila situatie in care se afla si vor apela la intelegerea lor pina cind se va gasi o solutie pentru remedierea problemei. Pacientii aflati in stare grava, programati deja pentru operatie, sint informati despre riscurile la care se expun si pusi in situatia de a alege. Daca isi asuma riscul anestezic, ei vor semna o declaratie in acest sens. "Li se explica riscul anestezic la care se expun. Trebuie insa sa acordam asistenta medicala urgentelor, chiar si in aceste conditii. Legea spune ca daca nu acorzi asistenta unui pacient esti culpabil. In schimb putem refuza pacientii programati, pentru ca daca se intimpla ceva cu pacientul din cauza anesteziei, noi sintem culpabili. Acest risc depinde daca fiecare dintre medici este sau nu dispus sa si-l asume", mai spune doctorul Cirstea.
Cel mai mare risc, accidentul vascular
Medicilor anestezisti le-a fost oferita o serie de inlocuitori, care nu ofera insa siguranta ca anestezia este o reusita. "Mialginul nu este o solutie buna, ca si morfina de altfel. Nu este atit de bun incit sa iti asumi riscurile. Daca anestezia nu este facuta bine, pacientul poate sa faca pe masa de operatie accident vascular si sa ramina paralizat. In alte situatie se poate ajunge la infarct, sau in cel mai rau caz stop cardio-respirator", a explicat medicul Cirstea.
Lista medicamentelor de stricta necesitate pentru medicii de la sectia Anestezie si Terapie Intensiva, medicamente care lipsesc acum din spital, nu se rezuma doar la Fentanil. "Produse cum ar fi Fentanilul sint produse de import pe care importatorul autorizat nu le-a mai adus in tara de 3-4 luni. Pentru toate produsele anestezice utilizate in Spitalul Judetean s-au facut comenzi pentru onorarea carora, de cele mai multe ori, au fost necesare revenirile sau s-a intervenit personal de catre reprezentati ai conducerii spitalului si de catre reprezentanti ai farmaciei", ne-a informat directorul medical al Spitalului Judetean printr-o nota trimisa redactiei. (Anca GIRNEATA)

Comentarii