Restructurari si privatizari in 1999

miercuri, 29 decembrie 1999, 00:00
3 MIN
 Restructurari si privatizari in 1999

Anul 1999 a adus in Vrancea, ca si in restul tarii, noi valuri de disponibilizari. Concedierile masive incepute in 1998 au continuat si in 1999, cel putin 600 de vrinceni pierzindu-si slujbele in urma restructurarilor. Numarul celor deveniti someri in 1999 a fost insa mult mai mic: comparativ cu 1998 cind numai de la firmele la care statul mai detinea minim 30% au fost trecuti in somaj peste 1600 de oameni. Ceea ce a caracterizat insa economia in general in 1999 a fost fiscalitatea ridicata care a afectat grav profitul firmelor.
Prin urmare, numarul firmelor cu pierderi a crescut in primul semestru al anului 1999 fata de 1998 cu 8%. In cifre absolute aceasta inseamna o crestere de la 2453 firme cu pierderi in 1998 la 2832 firme in 1999. La aceasta situatie se adauga si cele aproximativ 2000 de firme care nu si-au majorat capitalul si care vor fi dizolvate in cursul anului 2000.
Cea mai mare parte a pierderilor acumulate in 1999 este cauzata de cheltuielile financiare, respectiv dobinzi bancare si majorari de intirziere pentru obligatiile fiscale neachitate la termen. Si oamenii de rind au avut parte de un an plin de constringeri in care la ordinea zilei au fost cresterea impozitelor pe cladiri, majorarea chiriilor si scumpirile in lant. Astfel, in 1999 impozitul pe casa a crescut de 16 ori, iar chiriile de aproape 500 de ori. "Noutatile" fiscale din 1999 au facut ca socotelile bugetare ale unei familii sa fie date complet peste cap, consecinta fiind deteriorarea nivelului de trai pentru majoritatea romanilor.
Privatizarile au mers snur
Anul 1999 s-a dovedit a fi un an prielnic pentru privatizari. La inceputul anului (ianuarie si februarie) in Vrancea au avut loc doua privatizari reusite prin asociatiile salariatilor: Comcereal si Avicola.
Au urmat apoi privatizarile marca "Jitea" fabrica de lapte (februarie) si Combivra (iulie). O alta privatizare, mai putin obisnuita, a fost cea a Vinicolei care s-a facut prin intermediul DGFPCFS. Este vorba despre cumpararea la licitatie a fluxului tehnologic de vinificatie si a anexelor aferente de catre cunoscutul patron Constantin Busca care a reinfiintat ulterior SC Vinexport.
Cea mai importanta privatizare a anului 1999 este insa de departe SC Vincon care a adus-o in fruntea societatii pe noua patroana Lucky Georgescu.
Tot in 1999 au mai avut loc doua privatizari spectaculoase SC Indforest si SC Legume Fructe Focsani care insa la ora actuala nu sint finalizate.
Cea mai mare afacere a anului 1999 derulata in judetul nostru a fost vinzarea retelei de cablu TV Diplomatic in urma careia patronii Ion Martis si Constantin Busca au devenit milionari in dolari.
Afaceri "subterane"
Cel mai rasunator scandal din judet petrecut in 1999 a fost fara indoiala "afacerea" Bancorex. Acest dosar ramas insa nerezolvat si in prezent a fost unul din primele semnale ale caderii Bancorex.
Sucursala Bancorex Vrancea s-a aflat in atentia organelor de ancheta din judetul nostru atit in cazul bunurilor disparute din fostul magazin Putna cit si in cel al creditelor curier acordate cu nemiluita de Bancorex Vrancea.
O alta afacere "subterana" care a bagat in 1999 in buzunarul evazionistilor miliarde de lei a fost traficul cu alcool.
Judetul nostru a devenit un punct pe harta clandestina a retelelor de traficanti care deturnau alcoolul scutit de accize pentru export catre firme din tara. Unul dintre protagonistii acestei afaceri necurate este vrinceanul Decebal Draghis care prin intermediul firmei D.C.Import Export Florin a prejudiciat bugetul statului cu aproximativ 10 miliarde lei. Pentru afaceri asemanatoare a mai intrat in vizorul organelor de cercetare penala si patronul firmei Piton Comimpex SRL, Stefan Caraba.
Tot o "afacere" ce tine de economia neagra si cu care s-a confruntat atit judetul nostru cit si alte judete din tara a fost combustibilul M, vindut drept motorina. Combustibilul M destinat incalzirii si subventionat de stat, vindut la pret de motorina a adus evazionistilor cistiguri de 50-60 milioane de lei, la fiecare autocisterna vinduta. In 1999, Garda Financiara si Politia Economica din cadrul IPJ Vrancea au instrumentat peste 10 astfel de cazuri. (Sandica FILOTE)

Comentarii